Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

28. rujan 2020.

Izdvajamo

Sarajevo, 29. travanj 2019.

Održan XXV. Sabor svećenika Vrhbosanske nadbiskupije

U ponedjeljak, 29. travnja 2019. u Sarajevu je održan XXV. Sabor svećenika Vrhbosanske nadbiskupije. Pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, na spomenutom redovitom godišnjem susretu, uz pomoćnog biskupa vrhbosanskog mons. Peru Sudara, sudjelovalo je oko 160 dijecezanskih i redovničkih svećenika koji žive i djeluju na teritoriju Vrhbosanske nadbiskupije. Budući da je toga dana službeno započeo provincijski Kapitul Bosne Srebrene, određeni broj franjevaca nije mogao sudjelovati na dijecezanskom svećeničkom susretu.

Sabor je započeo Euharistijskim slavljem koje je u sjemenišnoj crkvi sv. Ćirila i Metoda predvodio kardinal Puljić. Uvodeći u Misno slavlje, kardinal Puljić pozdravio je biskupa Sudara i sve misnike kao i sve nazočne te potaknuo da svi, prikazujući ovu Svetu misu, ujedine svoja srca u molitvi kako bi Gospodin udijelio potrebni blagoslov za njihov osobni život, za zajednice koje su im povjerene, za cijelu vrhbosansku Crkvu, a na poseban način, za hrvatski narod i za cijelu Europu budući da toga dana Crkva proslavlja liturgijski spomen sv. Katarine Sijenske, djevice, crkvene naučiteljice i suzaštitnice Europe. Nazočnu braću misnike pozvao je da i ovom prigodom zajedno slave Boga izražavajući svoje zajedništvo u vjeri koja ih okuplja.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić progovorio je o liku svetice Katarine Sijenske te ukratko iznio pojedine crte iz njezina života. Podsjetio je, između ostaloga, da je njezin redovnički život obilježen nastojanjima oko pomirenja zaraćenih strana; da je u toj mjeri doživljavala Krista u sakramentu Euharistije da je vrlo često živjela samo od pričesti; da nije bila učena ni pismena, ali da je iza nje ostalo 380 pisama pomirenja koja je diktirala zapisničarima; da je saslušana pred inkvizicijskim sudom u Firenci gdje je, ne samo dokazala svoju nevinost, već ostavila jak dojam posvećene osobe ukorijenjene u Kristu; da se u Avignonu susrela s papom Grgurom XI. koji se na njezin poticaj vratio u Rim prekinuvši tako 70-godišnje avignonsko prebivalište papâ. Kazao je da mu je posebno svježe sjećanje na dan kada ju je papa Pavao VI. proglasio naučiteljicom Crkve, 27. rujna 1970.

Kardinal Puljić potaknuo je svećenike da, po uzoru na sv. Katarinu, uvijek budu blizu Kristu Gospodinu. Kazao je da Krist s njima računa jer je stavio svoju ruku na njih, posvetio ih i poslao. Potaknuo ih je da razvijaju zrelu vjeru – ne djetinjastu, ali dječjeg srca – koja se pokazuje kroz odgovornu suradnju s Isusom. Podsjećajući na Isusovu izreku „Učite se od mene, jer sam krotka i ponizna srca“ (Mt 11, 25-30), kazao je da u svećeničkom zvanju nema mjesta za bahatost i negativne reakcije te potaknuo na rast u svećeničkom posvećenju i poslanju. Podsjetio je svećenike da je „prvi dar“ uskrslog Krista njegov pozdrav učenicima „Mir vama“, te da su stoga, upravo poput sv. Katarine, pozvani izgrađivati mir. „Prvo, mi moramo postati dionici tog mira uskrslog Krista u sebi jer ne može graditi miri onaj tko zrači ogorčenjem, zatrovanošću, mržnjom... Potrebno je učiti od svete Katarine kako biti graditelj mira“, riječi su kardinala Puljića koji je izrazio nadu da će ovo njihovo godišnje okupljanje svećenike ispuniti sviješću o svećeničkom identitetu, poslanju i ukorijenjenosti u uskrslog Krista. „Gdje je nama Katarinin duh, Kristov duh?“, zapitao je kardinal Puljić. Pozvao je sve svećenike da, po uzoru na sv. Katarinu, mole za svoj narod i svoju zemlju, a osobito za mjesnu Crkvu. „Mi moramo osjetiti da smo jedna Crkva jer često brojne sporedne stvari postanu važnije od osjećaja da smo mi jedna Crkva.“, kazao je kardinal Puljić. „Neka nas naše današnje okupljanje istinski nadahne da, po uzoru sv. Katarinu Sijensku, budemo oduševljeni i u izgradnju mira“, kazao je kardinal Puljić te podsjetio je da je Sveti Otac sv. Katarinu proglasio crkvenom naučiteljicom iako nije bila pismena. Dodao je da svi mogu dati svoj udio i tako mijenjati svijet na bolje.

Nakon Svete mise uslijedio je radni dio susreta u dvorani Svećeničkog doma Vrhbosanske nadbiskupije, a moderator je bio generalni vikar mons. Luka Tunjić.

Profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu fra Slavko Topić održao je izlaganje o trećoj apostolskoj pobudnici pape Franje pod naslovom „Gaudete et exsultate“ (Radujte se i kličite), objavljenoj 9. travnja 2018. s podnaslovom „O pozivu na svetost u modernom društvu“. Kazao je da pobudnica ima pet poglavlja s tekstom koji je raščlanjen u 177 brojeva te se osvrnuo na svako od spomenutih poglavlja. Spomenuo je da je u trećem poglavlju obrađen Isusov govor na gori koji je svojevrsni ustav kršćanske svetosti: blaženi siromašni duhom, njihovo je kraljevstvo nebesko; blago krotkima oni će baštiniti zemlju… blago mirotvorcima, jer će se sinovima Božjim zvati… Predstavio je ukratko i pojedine odlike kršćanska svetosti u suvremenom svijetu odnosno pet pravila u duhovnom uzdizanju: podnošenje, strpljivost i blagost, radost i smisao za humor, smjelost i žar, zajedništvo, trajno u molitvi.

Ekonom Vrhbosanske nadbiskupije preč. Franjo Tomić iznio je potrebne informacije i dao svoj kratki osvrt i pojedine smjernice.

Generalni tajnik Sinode Vrhbosanske nadbiskupije i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu vlč. Mario Bernadić ukratko prikazao tijek priprave za Sinodu te spomenuo neke predstojeće susrete i zamolio svećenike za daljnju suradnju.

Pročelnik Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Tomislav Mlakić podsjetio je na neke predstojeće važne susrete na razini Vrhbosanske nadbiskupije i na razini Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. Ukazao je i na tužnu činjenicu smanjenja broja učenika.

Dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu preč. Darko Tomašević upoznao je kolege svećenike da će KBF organizirati cjeloživotni program kršćanske teologije i kulture koji će biti održavan vikendima od 24. svibnja do 22. lipnja 2019. Pojasnio je da je u ovaj program uključena kršćanska teologija, ali i kršćanska povijest i kultura koje se tiču svakodnevnog kršćanskog života.

Nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela BiH mons. Luka Tunjić podsjetio je da je u tijeku Godina misija koju su proglasili biskupi Biskupske konferencije BiH uoči Izvanrednog misijskog mjeseca listopada 2019. Pozvao je svećenike na još bolju suradnju na duhovno i materijalno dobro misija i misionara.

U svojoj završnoj riječi kardinal Puljić ukazao je na važnost ovakvih svećeničkih susreta kao i pojedinih drugih događanja. Napomenuvši tužnu činjenicu brojnih odlazaka posebno mladih ljudi iz BiH, potaknuo je svećenike na ljubav prema Vrhbosanskoj mjesnoj Crkvi. „To je moja Crkva, tu sam kod kuće“, kazao je kardinal Puljić potičući misnike na međusobnu suradnju i potporu te na zauzetost za izgradnju Vrhbosanske nadbiskupije. Pohvalio je i pojedine inicijative na planu pastoralnog rada s obiteljima i priprave za brak. „Živimo s pouzdanjem u Boga, budimo Božji, ugradimo vjeru u sadašnjost i dajmo svjedočanstvo za Isusa Krista svjesni vlastite grešnosti i trajne potrebe rasta u svetosti“, kazao je na kraju kardinal Puljić.

Nakon zajedničke molite, druženje je nastavljeno tijekom zajedničkog objeda u prostorijama Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa. (kta)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    25. rujan 2020.

    Videomessaggio Papa Francesco per i 75 anni dell'Onu

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: