Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. kolovoz 2019.

Vijesti

Colombo, 23. travanj 2019.

ŠRILANKANSKI KARDINAL RANJITH: SLIJEDIMO PRIMJER KRISTA NA KRIŽU

Sve smo naše katoličke zajednice pozvali na mir, da ne uzimaju pravdu u svoje ruke, te da se pogrebi odvijaju u miru, kazao je u razgovoru za Radio Vatikan

Kardinal Albert Malcolm Ranjith Patabendige Don, nadbiskup Colomba i predsjednik Biskupske konferencije Šri Lanke razgovarao je za Radio Vatikan te istaknuo da je odmah nakon što je čuo vijest otišao posjetiti crkvu u Colombu gdje je poginulo 50 osoba. Napad se dogodio za vrijeme nedjeljne uskrsne Mise. U crkvi je bilo mnogo ljudi, a bombaš samoubojica ušao je i raznio se, te prouzročio smrt, ranjavanje i veliku materijalnu štetu.

Odmah smo nakon toga čuli za bombu koja je eksplodirala u drugoj crkvi, u malom gradu sjeverno od Colomba, te prouzročila više od 120 poginulih i uništila samu crkvu – rekao je kardinal i napomenuo – Ne znamo tko je to učinio, ni kako se to dogodilo. Vlada i policija istražuju, zato se nadamo da će uskoro biti pronađeni pravi počinitelji. Oko 500 osoba je ranjeno. Jučer je bio Uskrs, crkve su bile pune – primijetio je kardinal te dodao da je apelirao na dobrovoljne darivatelje krvi.

Kršćanska je zajednica u strahu i osjeća nesigurnost jer nemamo sigurne vijesti – rekao je kardinal Ranjith i nastavio – Kažu da postoje male skupine koje žele ubijati. Uputili smo apel Vladi i službama sigurnosti kako bi istražili i pronašli odgovorne, da se takva situacija ne ponovi. To se mora istražiti na konkretan način. Može izgledati kao da je to učinila neka izdvojena skupina, no možda postoje i drugi podaci o tim napadima. Sve smo naše katoličke zajednice pozvali na mir, da ne uzimaju pravdu u svoje ruke, te da se pogrebi odvijaju u miru.

Uputio sam apel katolicima da slijede primjer Isusa Krista koji je na križu oprostio onima koji su ga razapeli – rekao je kardinal Ranjith i dodao - Bili smo iznenađeni tim napadom jer već deset godina nije bilo takvog slučaja. Prilike su bile dosta mirne i turisti su ponovo počeli dolaziti. Obnavljalo se gospodarstvo i imali smo velike nade. Bilo je nekih napetosti između islamske zajednice i većinskog stanovništva, no nisam vjerovao da je situacija toliko teška da bi se dogodio napad te vrste.

Iza svega toga stoji netko na međunarodnoj razini – rekao je kardinal Ranjith i naglasio – Ne možemo reći tko i uperiti prst protiv neke zajednice, moramo biti pametni. Ako Vlada bude postupila prema svojim ovlastima i dobro istražila taj slučaj, moći će pronaći te male skupine, te ih onesposobiti; tada bi se situacija ponovo vratila u redovno stanje. Između islamske zajednice i drugih zajednica ima mira i sklada. Te odnose možemo još više razviti.

Razgovarao sam s nekim ranjenim osobama, posjetit ću ih u bolnici. Nažalost, neke obitelji izgubile su sve: oca, majku i djecu. Svi su poginuli u istom napadu. To je vrlo tužno, išli su na molitvu, išli su Gospodinu. Vjerujem da najbolja pomoć koju međunarodna zajednica može dati jest da shvati situaciju, i pomogne Vladi i vjerskim vođama da nađu rješenje bez previše miješanja u unutarnju politiku zemlje.

Nakon napada u Colombu, na Šri Lanki, računa se da je više od 290 poginulih i 500 ranjenih. Napad je počinilo sedam samoubojica. Glasnogovornik Vlade izjavio je kako iza napada stoji mjesni islamistički pokret, Nacionalni džamat (NTJ). Međutim, dotajnik Vlade kasnije je dodao da se radi o međunarodnoj mreži bez koje ti napadi ne bi uspjeli. Vlada je proglasila izvanredno stanje i uhitila osumnjičene. Od kraja građanskoga rata 2009. godine, jučerašnji su napadi na crkve i hotele bili najnasilniji. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    7. kolovoz 2019.

    Papa Francesco, udienza generale in aula Paolo VI

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: