Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. kolovoz 2019.

Vijesti

Managua, 23. travanj 2019.

NIKARAGVANSKI BISKUP BÁEZ ORTEGA: 'DA' DIJALOGU, 'NE' NASILJU

Tijekom uskrsne Mise pomoćni biskup Manague istaknuo je da se jedino dijalogom može mirno riješiti kriza u kojoj se nalazi Nikaragva

Više je stotina nikaragvanskih vjernika srdačno pozdravilo mons. Silvia Joséa Báeza Ortegu, pomoćnog biskupa Manague, koji je 21. travnja 2019. slavio uskrsnu Misu prije nego što, na zahtjev pape Franje, na neko vrijeme ode u Rim.

Razmišljajući u propovijedi o Isusovu uskrsnuću biskup je pozvao nazočne da traže mir, unatoč nasilju koje u toj zemlji vlada već godinu dana. Grob je prazan –rekao je – Krist je uskrsnuo. Nemojmo dopustiti da nas dovedu do života u društvenom grobu. Da Nikaragva ne bude grob; neka Nikaragva bude zemlja slobodnih muškaraca i ženā koji vole pravednost i slobodu – potaknuo je biskup.

Biskup Báez Ortega istaknuo je potom da je dijalog jedino mirno rješenje, i rješenje koje može izbjeći teže posljedice. Potrebno je stoga položiti nadu u dijalog, ali – dodao je – trebamo reći istinu; ova Vlada ne želi razgovarati. Ne pregovara se ni o slobodi ni o životu – primijetio je te zatražio puštanje na slobodu političkih zatvorenika koji – kako je rekao – nisu trebali uopće biti zatvoreni. Na kraju je potaknuo vjernike da žive svoju vjeru (…) da ne dopuste da im itko oduzme nadu ili da učini da padnu u nasilje. Budite narod koji odustaje od nasilja. Ne dopustite da vas isprovociraju, vjerujte u snagu ljubavi pomirenja – kazao je biskup Báez Ortega.

I papa Franjo je, u uskrsnoj poruci Urbi et Orbi – Gradu i svijetu, molio za Nikaragvu, da Gospodin prosvijetli napore koji se ulažu u toj zemlji kako bi se što prije pronašlo mirno i sporazumno rješenje za dobro svih Nikaragvanaca.

U Managui, 23. travnja ponovno započinju pregovori na kojima će biti šest članova vlasti i šest članova opozicije, osim apostolskoga nuncija u Nikaragvi nadbiskupa Waldemara S. Sommertaga i Luisa Ángela Rosadilla, predstavnika Organizacije američkih država, koje su sukobljene strane pozvale da sudjeluju u pregovorima kao svjedoci i međunarodni pratitelji. Iz pregovora su do sada proizišla dva važna sporazuma: jedan o puštanju na slobodu političkih zatvorenika, a drugi o pravima i jamstvima građana, ali ih još treba ostvariti. Među drugim temama predviđenima za razgovor nalazi se pitanje pravednosti i demokratski postupak. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    7. kolovoz 2019.

    Papa Francesco, udienza generale in aula Paolo VI

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: