Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. kolovoz 2019.

Vijesti

Vatikan, 22. travanj 2019.

PAPA NA USKRSNI PONEDJELJAK JOŠ JEDNOM IZRAZIO BLIZINU NARODU ŠRI LANKE

„Upućujem molitvu za mnogobrojne žrtve i ranjene i molim sve da bez oklijevanja pruže tom dragom narodu svu potrebnu pomoć“

U obraćanju nakon molitve Kraljice neba na Uskrsni ponedjeljak, 22. travnja 2019. papa Franjo je još jednom izrazio blizinu narodu Šri Lanke te je rekao kako se nada da će svi osuditi te terorističke čine.

„Draga braćo i sestre, želim još jednom izraziti svoju duhovnu i očinsku blizinu narodu Šri Lanke. Izražavam i svoju veliku blizinu svom dragom bratu, kardinalu Malcolmu Ranjithu Patabendigeu Donu, i čitavoj nadbiskupijskoj Crkvi u Colombu. Upućujem molitvu za mnogobrojne žrtve i ranjene i molim sve da bez oklijevanja pruže tom dragom narodu svu potrebnu pomoć. Također se nadam da će svi osuditi te terorističke čine, ta neljudska djela koja se nikada ničim ne mogu opravdati“, rekao je Papa pozvavši sve okupljene da zajedno s izmole jednu Zdravomariju.

Broj mrtvih u napadima na Šri Lanki popeo se na 290, oko 500 ranjenih. Vladin glasnogovornik Rajitha Senaratne izjavio je u ponedjeljak da iza napada stoji lokalni islamistički pokret National Thowheeth Jama'ath (NTJ) koji je djelovao uz pomoć međunarodne terorističke mreže, prenose novinske agencije.

Policija je uhitila najmanje 24 osobe u sklopu istrage samoubilačkih napada na Šri Lanki koje je izvelo šest ili sedam bombaša samoubojica, rekli su dužnosnici. Vlasti Šri Lanke istražuju moguće veze NTJ-a sa stranim skupinama, prenosi agencija France presse.

Vladini izvori kazali su novinarima da su tri napada na crkve i tri napada na hotele izveli bombaši samoubojice. Glasnogovornik policije Ruwan Gunasekara rekao je da uhićene muškarce, sve lokalnog podrijetla, ispituje odjel za kaznene istrage.

Eksplozije su se dogodile za vrijeme Misa u kršćanskim crkvama u Nogombu, Batticaloi i Colombu i u trima luksuznim hotelima u Colombu. Broj poginulih preko noći se povisio jer je još ljudi umrlo u bolnicama od zadobivenih ozljeda, a pronađeno je još nekoliko tijela. Najmanje 35 stranaca poginulo je u eksplozijama, još 19 ostalo je u bolnicama.

Za višestruke eksplozije nitko još nije preuzeo odgovornost. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    7. kolovoz 2019.

    Papa Francesco, udienza generale in aula Paolo VI

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: