Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

31. svibanj 2020.

Vijesti

Sarajevo, 20. travanj 2019.

BROJNI VJERNICI NA OBREDIMA VELIKOG PETKA U SARAJEVSKOJ KATEDRALI

Na Veliki petak Muke Gospodnje, kršćani obilježavaju Kristov dan smrti na križu

U katedrali Srca Isusova u Sarajevu, u večernjim satima 19. travnja 2019. na Veliki petak Muke Gospodnje, kada kršćani obilježavaju Kristov dan smrti na križu, nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić predvodio je liturgijske obrede uz sudjelovanje vojnog biskupa u BiH mons. Tome Vukšića, pomoćnog biskupa vrhbosanskog mons. Pere Sudara, brojnih svećenika, redovnica, bogoslova i vjernika. Veliki petak, uključujući i Veliku subotu do sumraka kada počinje sveta noć Vazmenog ili Uskrsnog bdijenja, jedini je dan u godini kada Crkva nigdje ne slavi Svetu misu nego tijekom ova dva dana „ostaje uz grob Gospodnji razmatrajući njegovu muku i smrt i uzdržava se od misne žrtve“.

Na početku obreda kardinal Puljić, obučen u misnicu crvene boje koja označava mučeništvo, molio je ležeći na podu pred ogoljenim oltarom na kojem nije bilo ni križa ni oltarnika i pokraj kojega se nalazio križ prekriven ljubičastom tkaninom. Potom je izmolio molitvu Gospodinu da se „spomene vazmenog otajstva, što ga je Krist, Sin tvoj započeo, koji je za nas prolio krv“ i da vazda štiti i posvećuje svoj narod.

Nakon prigodnih čitanja o Sluzi patniku iz Izaijine knjige i odlomka iz poslanice Hebrejima u Kristu velikom svećeniku koji je „supatnik u našim slabostima“ i koji je u muci „naviknuo slušati“, uslijedila je pjevana „Muka Gospodina našega Isusa Krista po Ivanu“. Riječi evanđeliste Ivana pobožno je pjevao vicerektor Nadbiskupijskoga misijskoga međunarodnog sjemeništa Redemptoris Mater u Sarajevu vlč. Jošt Mezeg, Slovenac, a Isusove riječi kardinal Puljić. Liturgijsko pjevanje i ostale uloge u Muci pjevali su članovi Bogoslovskog zbora Stjepan Hadrović pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića. Svi okupljeni razmišljali su o posljednjima trenucima Isusova zemaljskog života.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić pozvao je sve okupljene da u svom životu „usvoje“ ono što su čuli tijekom pjevane Muke i da žive po primjeru Isusa Krista. Iznio je nekoliko misli kao pomoć u razmišljanju tijekom svetih dana najbliže priprave za Uskrs da bi ono što je Isus živio „utkali u vlastitu stvarnost“. Kazao je da svaki čovjek doživi trenutke napuštenosti, ostavljenosti, osamljenosti i bespomoćnosti te istaknuo da je to Isus osjećao na osobit način prije smrti na križu dok je Ocu nebeskom vapio riječima psalmiste: „Bože moj. Bože moj, zašto si me ostavio“. Podsjetio je na razmišljanje utemeljiteljice Pokreta fokolara Chiare Lubich o napuštenom Isusu te potaknuo vjernike da se u trenucima vlastite napuštenosti sjete Isusa raspetoga i vape Ocu nebeskom kako bi im takva molitva bila na spasenje.

Kardinal Puljić podsjetio je i na sliku Isusove Majke Marije i ljubljenog učenika Ivana pod križem i istaknuo da Isus raspeti Isus u trenucima najveće patnje vjernicima daruje najveće blago – svoju Majku. Ukazao je na postojanost Marije i Ivana koji ostaju pod križem. Pozvao je vjernike da i u trenucima nemoći, patnje i neimaštine ostanu vjerni pod Isusovim križem te da na svom životnom putu uvijek budu s Marijom i da je, poput učenika Ivana, „uzmu k sebi“ u svoj život.

Napominjući da čovjek ponekad doživi svoga bližnjega da mu je „otvorio svoje srce“, kardinal Puljić rekao je da su Isusu na križu kopljem proboli i otvorili srce iz kojeg je potekla krv i voda. „Dok stojimo pod križem moramo znati da se iz toga Srca otvorila ljubav. I mi otvorimo svoje srce da ga Isus ispuni svojom ljubavlju“, kazao je kardinal Puljić podsjećajući da je svaki kršćanin po krštenju ucijepljen u Krista. Potaknuo je vjernike da se otvore božanskoj ljubavi i da žive po primjeru Kristove božanske ljubavi svjesni da su u Božjim očima toliko vrijedni da je Božji Sin „otvorio svoje Srce“. Pozvao ih je da čašćenje Kristova križa ne bude samo znak nego i sadržaj njihova vjerničkog života te da s Kristom sjedine svoje muke i budu postojani.

Nakon homilije uslijedila je pjevana drevna sveopća molitva vjernika tijekom koje je vjernička zajednica molila za: Svetu Crkvu, za papu Franju, za mjesnog biskupa Vinka, sve redove vjernika, za katekumene, za jedinstvo kršćana, za Židove, za one koji ne vjeruju u Krista, za one koji ne vjeruju u Boga, za upravitelje država, za ljude u potrebi…

Potom je kardinal iz tri puta razotkrio križ svaki put pokazujući vjernicima raspetog Krista i pjevajući: „Evo drvo križa na kom je visio Spas svijeta!”. Puk je odgovarao pozivom: „Dođite, poklonimo se” nakon čega bi kleknuli i molili u tišini. Uslijedilo je klanjanje i ljubljenje križa uz pjevanje poznate liturgijske popijevke: „Puče moj, što učinih tebi ili u čemu, ožalostih tebe?“. Nakon molitve „Oče naš“ i pričesti hostijama koje su posvećene na Veliki četvrtak, obredi su završeni molitvom u tišini kod Isusova groba.

Nakon Obreda vjernici su ostali moliti kod Isusova groba, a molitva će se nastaviti i na Veliku subotu sve do Mise bdijenja. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. svibanj 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: