Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. kolovoz 2019.

Vijesti

Gornja Močila-Sijekovac, 20. travanj 2019.

KRIŽNI PUT KROZ RAZRUŠENE ŽUPE DERVENSTKOG DEKANATA

Vjernici župe sv. Antuna Padovanskog iz Gornjih Močila-Sijekovac predvođeni svojim župnikom vlč. Ivanom Toljem sudjelovali su na križnom putu

Petnaestak vjernika župe sv. Antuna Padovanskog iz Gornjih Močila-Sijekovac iz Bosanske Posavine, predvođeni svojim župnikom vlč. Ivanom Toljem sudjelovali su na križnom putu hodočasteći u petak, 19. travnja 2019. po četvrti puta s križem, kroz nekoliko razrušenih župa Derventskog dekanata, u kojima su još uvijek vidljivi tragovi stradanja hrvatskog naroda.

Uvodnu molitvu i ove im je godine ispred križa kod franjevačke crkve Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu predmolio župnik vlč. Tolj a potom su svoj hod od 25 kilometara nastavili od postaje do postaje do postaje, kroz znakovita mjesta od Bosanskog Broda do Gornjih Močila Tako je prva postaja bila kapela u brodskoj Tvrđavi, a potom kapele, groblja, crkve, spomen obilježja poginulim. Hodočasteći osam sati prošli su kroz naselja četiriju župa; Bosanski Brod, Kolibe, Novo Selo i Gornja Močila-Sijekovac. Razmatrajući tekstove križnoga puta koje je napisao papa Franjo, molili su oni kako za razne potrebe povratnika, koji unatoč teškim uvjetima žive u Bosanskoj Posavini, tako i za sve brojne branitelje koji su svoje živote položili na oltar domovine. Posebno su molili da Gospodin potakne Posavljake da se odluče na povratak u svoj rodni kraj, da ga obnavljaju, posjećuju, da ga ne prepuste zaboravu. Po dolasku u Gornja Močila u večernjim satima u župnoj crkvi sudjelovali su na obredima Velikog petka. Župnik Tolj zahvalio je svojim župljanima na ustrajnosti sudjelovanja u toj svetoj pobožnosti, naglasivši da su i na taj vidljivi način posvjedočili svoju vjeru u Krista uskrsloga, ljubav prema svom ranjenom rodnom kraju te nadu da će i on doživjeti svoje uskrsnuće.

Za spomenuti je da je u Bosanskoj Posavini točnije u Derventskom dekanatu u petnaest župa prije zadnjega rata 1991. godine živjelo 48.481 katolika a sada ih je manje od 100. (kta/b.l.)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    7. kolovoz 2019.

    Papa Francesco, udienza generale in aula Paolo VI

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: