Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

31. svibanj 2020.

Izdvajamo

Banja Luka, 18. travanj 2019.

Proslavljena Misa posvete ulja u banjolučkoj katedrali

U banjolučkoj katedrali sv. Bonaventure je na Veliku srijedu 17. travnja 2019., kako je to više desetljetna tradicija slavljena Misa posvete ulja, koju je po trideseti put, kao biskup ordinarij predslavio mons. Franjo Komarica. S njim su koncelebrirali mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki, mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u Bosni i Hercegovini te svi svećenici iz cijele biskupije, dijecezanski i redovnički.

U pozdravnoj riječi na početku mise biskup Komarica je zahvalio svim svećenicima na njihovoj vjernosti Kristu i osobnoj spremnosti da izgrađuju zajednički prezbiterij banjolučke biskupije. Riječi srdačne dobrodošlice i zahvalnosti uputio je biskupu Vukšiću, koji prakticira svake godine na Misu posvete ulja, odn. Svećenički dan biti u drugoj biskupiji. Podsjetio je prisutne da se jurisdikcija biskupa Vukšića proteže na područje svih biskupija u BiH, gdje ima vojnih kapelanija i kapelana. Na području Banjolučke biskupije djeluju tri svećenika kao vojni dušobrižnici.

U svome duhovnom nagovoru „braći svećenicima“ biskup Komarica je, kao polazište, citirao riječi Izaije proroka iz prvog čitanja, koji je prema evanđelistima na sebe primijenio i sam Isus Krist u svom prvom javnom nastupu u Nazaretu: „Duh Gospodnji je na meni, jer me Gospod pomaza“. Tumačeći Božju nakanu spasenja ljudskog roda po utjelovljenju svojega Sina, biskup Komarica je podsjetio svećenike na riječi iz posvetne molitve ređenja, koje ističu tijesnu povezanost svakog zaređenog svećenika s Kristom Spasiteljem. Posebno se zadržao na bitnim karakteristikama svećeničkog zvanja, poziva i posvećenja, koji su „na razne načine prožeti znakom Kristova križa i postaju često znak osporavanja“. Potaknuo je svećenike da se trude „voliti svoj svećenički poziv i zvanje kao najdublji i najbitniji dio svoga bića, i temelj svoga ljudskog i kršćanskog identiteta“, te da svakodnevno zahvaljuju Kristu za nezasluženi izvanredni milosni dar svećeništva. Podsjetio je svećenike da ih ljudi trebaju „ne kao namještenike, s pola radnog vremena, nego kao one koji cjelodnevno daju svijetlo svjedočanstvo svoga uzvišenog kršćanskog i svećeničkog zvanja“. Upozorio ih je da se klone „razvodnjavanja“ svoga zvanja i služenja i posvjetovnjačenja u svome ponašanju, odijevanju i rječniku. Potaknuo ih je da se trude oko svoje čestitosti, istinitosti i vjerodostojnosti, uključujući i svoja obećanja o beženstvu koje su dali na svome đakonskom ređenju.

Osvrnuo se i na prežalosne vijesti proteklih mjeseci iz različitih dijelova svijeta o nedopustivom i nedostojnom ponašanju i zloupotrebi svoga zvanja i položaja neke od braće svećenika. Citirao je i riječi pape emeritusa Benedikta XVI. s obzirom na te abuzuse „glavni razlog je u odsutnosti Boga u dotičnom čovjeku“. Biskup Komarica je svojim svećenicima stavio na srce i misijsko poslanje Crkve i svakog svećenika. Posebno se osvrnuo na „Djelo sv. Petra“ koje uključuje molitve i dragovoljne priloge za školovanje i odgoj svećeničkih i redovničkih kandidata u misijskim zemljama, te na velikog misionara redovnika trapista Slugu Božjega Franju (Franza) Pfannera, utemeljitelja nekoć slavne „Marije Zvijezde“ u Banjoj Luci i još 20-ak samostana u Južnoj Africi.

Ove godine je 150-ta obljetnica njegova dolaska u Banju Luku i 110 godišnjica njegove blažene smrti. Nadodao je da se priprema prijevod na hrvatski jezik njegova životopisa. Citirao je nekoliko snažnih poruka koje se odnose na svećenički i redovnički. Na kraju Mise, biskup Komarica je još jednom zahvalio svim svećenicima i okupljenim redovnicima i vjernicima za njihovu vjernost ta za njihove molitve za sadašnja i buduće svećenička zvanja.

Nakon toga su svećenici obnovili obećanja koja su dali na svom svećeničkom ređenju. Za vrijeme mise biskup Komarica je blagoslovio ulje za bolesničko pomazanje i posvetio ulje svete krizme.

Nakon Mise svećenici su imali kraći radni susret s biskupima, a zatim zajedničku „agape - gozbu ljubavi“. Svi su župnici za svoje župne crkve ponijeli velike uramljene slike „Milosrdnog Isusa“ kako bi mogle sve župne zajednice imati devetnicu Milosrdnom Isusu i svečano proslaviti Nedjelju Božjeg Milosrđa. (kta/tabb)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. svibanj 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: