Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

31. svibanj 2020.

Iz katoličkog tiska

Katolički tjednik br. 16 i 17

Katolički tjednik br. 16 i 17

Sarajevo, 16. travanj 2019.

Katolički tjednik

Svetkovina „svetog nemira“

O velikim kršćanskim svetkovinama jedna od temeljnih misli vodilja i poruka jest: mir. Znajući da je čovjek svojom materijalnom egzistencijom uronjen u stanje nemira, straha i beznađa, Bog mu otvara obzorja nade i utjehe, s jamstvom sigurnosti i mira. Na osobit način ova ponuda odjekuje na Betlehemskim poljima kada anđeo priprostim pastirima javlja „veliku radost“ da im se u gradu Davidovu rodio „spasitelj – Krist Gospodin“ (Lk 2,11). Potom i sam Isus, pripremajući svoje učenike na događaje Muke koji će uslijediti, ističe: „Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje“ (Iv 14,27). Svojevrsnu potvrdu tih riječi posvjedočit će u ohrabrenju kada nakon Uskrsnuća dolazi među preplašene apostole i veli im: „Pax vobis – Mir vama!“ (Iv 20,19). No, daleko od toga kako je ovdje riječ o lijenoj sigurnosti onih koji vjeruju Isusu. Jer upravo takve morao bi pokretati „sveti nemir“, kako govori i biblijski po-uskrsni izvještaj: „Isus im stoga ponovno reče: 'Mir vama! Kao što mene posla Otac, i ja šaljem vas'“ (Iv 20,21). Uskrs stoga s pravom možemo nazvati svetkovinom „nemira“.
 
Koliko je ovo utemeljeno, naslućujemo u činjenici da su mnogi sijači razdora, ratova i nemira u svijetu zapravo u sebi spokojni. Mirno uživaju u profitu kojega ostvaruju od prodaje oružja u ratovima koje su – kako je papa Franjo rekao na misi u Sarajevu 6. lipnja 2015. – sami smislili, u kontekstu jedne vrste „trećega svjetskog rata koji se vodi 'u dijelovima'“. Stoga se Kristov nemir objašnjava u poslanju naviještanja i svjedočenja Radosne vijesti, kako je sam pojasnio: „Oganj dođoh baciti na zemlju pa što hoću ako je već planuo! Ali krstom mi se krstiti i kakve li muke za me dok se to ne izvrši! Mislite li da sam došao mir dati na zemlji? Nipošto, kažem vam, nego razdjeljenje“ (Lk 12,49-51).
 
Izazovi i kriza današnjega doba koji se očituju na različitim područjima – pa i u Crkvi – razvidno se, uz ostalo, temelje i na vjerničkoj ravnodušnosti, odnosno pasivnoj sigurnosti kako postoji „gore Nešto“, tj. da se spasenje ostvaruje na kredit tradicije i vjerovanja starih. I štoviše, nije po srijedi samo razvikani indiferentizam – da se ljudi ne zanimaju za vjeru, nego i da vjernici, stenjući pod bremenom individualizma, gube svoju srčanost. Sve se više čini kako se kolektivna bljutavost uvlači i u zajednice onih koji su pozvani biti „sol zemlje“ (usp. Mt 5,13). Odatle kao realna opomena – koja je svoje ozbiljenje, tijekom povijesti, našla u mnogim partikularnim Crkvama svijeta – stoje riječi iz Knjige Otkrivenja upućene „anđelu Crkve u Laodiceji“: „Znam tvoja djela: nisi ni studen ni vruć. O da si studen ili vruć! Ali jer si mlak, ni vruć ni studen, povratit ću te iz usta“ (3,15-16).
 
Na simbolično-stvaran način o ovoj vatri koja se na temelju događaja Uskrsa treba upaliti u srcu vjernika, govori i daleko poznato Čudo svetog ognja. Riječ je o neobjašnjivu događaju koji se svake godine iznova, tijekom obreda na Veliku subotu, prema julijanskom kalendaru ponavlja u crkvi Svetog groba u Jeruzalemu. Prema svjedočanstvima, iz samoga kamena gdje je – vjeruje se – bilo položeno Isusovo tijelo, izbija plavičasto svjetlo koje pali uljanice i dvije svijeće u patrijarhovim rukama – bez utjecaja ikakva drugog izvora plamena, koje onda on razdjeljuje nazočnim vjernicima. No, i bez toga drevnoga čuda, otajstvo Uskrsa i danas ima snagu pokrenuti čovjeka „iz mrtvila“; osloboditi ga materijalne zalijepljenosti za zemlju i u njegovo biće unijeti sveti nemir.

Zaključak uvodnika pročitajte u tiskanom izdanju

Piše: Josip Vajdner
Katolički tjednik

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. svibanj 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: