Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. lipanj 2019.

Vijesti

Vatikan, 16. travanj 2019.

PAPA FRANJO S NOGOMETNIM AMATERIMA

Vrjednovanje svih pa i najslabijih, u "timskom duhu", nada je za čovječanstvo - istaknuo je Papa primivši u audijenciju oko 120 članova talijanske Nacionalne lige amatera

Vrjednovanje svih pa i najslabijih, u "timskom duhu", nada je za čovječanstvo - istaknuo je Papa primivši, 15. travnja 2019. u audijenciju oko 120 članova talijanske Nacionalne lige amatera. Sveti je Otac, među ostalim, istaknuo važnost radosti i dimenzije prijateljstva u sportu.

Ojačati duh solidarnosti i pozornosti prema ljudima, ne dopuštajući da slabiji ostanu po strani, te njegujući radost susretanja. U govoru je Papa igru u nogometnoj momčadi istaknuo kao primjer solidarnoga duha koji potiče na vrjednovanje svake osobe. Prigoda je za to bila 60. obljetnica ustanovljenja spomenute lige koja obuhvaća 12.000 klubova i udruga, te više od milijun članova.

Papa Franjo također je istaknuo i važnost igre u obitelji, s vlastitom djecom, te održavanja amaterske dimenzije sporta, odnosno prijateljstvo. Riječ je o tomu da se dade prinos kulturalnoj revoluciji koja uključuje nadvladavanje zidova koji razdvajaju. Papa je stoga potaknuo nazočne da očuvaju radost; ona je duša igre i ne smije ju nadjačati želja za uspjehom ili prezir protivnikā. Stil kojim se suočavamo sa sportom uzor je za vršnjake; stoga je Papa potaknuo nazočne da se zauzimaju kako bi u društveno tkivo unijeli duh solidarnosti i pozornosti prema ljudima.

Podsjetivši pak na Etički kodeks u kojemu stoji kako imati solidarni duh, putem aktivnoga sudjelovanja u razvoju društvenoga i kulturalnoga života zajednice, znači pružiti ruku onomu tko je pao ili je nad njim napravljen prekršaj, ili šepa jer se ozlijedio; znači također ne ocrnjivati onoga tko ne prednjači nego se prema njemu odnositi ravnopravno; Papa je rekao da to znači i shvatiti da se i u našem društvu možemo spasiti samo zajednički, dok se, naprotiv, gubimo ako se dopušta da slabiji ostaju na rubu i da se osjećaju odbačenima.

Kada Isus kaže da će posljednji biti prvi, ne želi reći da trebamo nastojati gubiti – objasnio je Papa – nego da se treba voljeti i sve raditi s pogledom dobrote prema osobama i prilikama. Taj solidarni mentalitet, za koji želimo da raste u nama, u našim krugovima i u našem svijetu, pridonijet će kulturalnoj revoluciji koju želimo, i koju nastojite ostvariti kada promičete održivost okoliša, trudeći se da nadvladate sve zidove koji neopravdano razdvajaju ljude, te promičući uključivanje i vrjednovanje svih, u duhu ekipe koja je istinska nada čovječanstva.

Sveti je Otac također posebno istaknuo koliko je važno da roditelji pronađu vrijeme za igru sa svojom djecom. Kada se u obitelji izgubi sposobnost igre s djecom, gubi se i mnogo veća dimenzija. Mislimo na društvo. I vi ćete, što se toga tiče, moći „propovijedati“ da igra nije samo za stadion, za trenutak kada se igra utakmica … nego ona ide dalje, ide u obitelj – napomenuo je Sveti Otac.

Istaknuvši potom da je sport izvanredna vježbaonica, jer osim tehničke vještine, zahtijeva i duh ekipe, raspoloživost i suradnju s drugima, zahtijeva pozitivno raspoloženje, Papa je primijetio da malo vrijedi dobro udariti loptu ako nismo sposobni mirno razgovarati sa sucem ili s protivnicima, ili ako ne prihvaćamo da smo pogriješili jedanaesterac. Doista, Nacionalna liga amatera promiče, kao vrijednosti, sportsku dosljednost i poštovanje pravila, odnosno fair-play, poštenu i korektnu igru uz poštovanje protivnika – rekao je te, kako bi se to postiglo, uputio na unutarnji trening i brigu o duhovnom životu, osim onoga tjelesnog. Zdravo sportsko natjecanje, u radosti i bez prezira protivnika, istinski je duh svakog sportskog sučeljavanja – rekao je na kraju papa Franjo. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    19. lipanj 2019.

    Francesco alla Fe y Alegria: tra voi nessuno è inutile o scartato

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: