Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

6. kolovoz 2020.

Vijesti

Zagreb, 22. ožujak 2019.

NOVI BROJ GLASA KONCILA

Naslovnica je posvećena hodočašću zagrebačkih bogoslova u Staru Gradišku gdje je u nekadašnjem zatvoru svojedobno tamnovalo više od 250 svećenika i desetak bogoslova

Naslovnom fotografijom bogoslova i poglavara Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, okupljenih u liturgijskom ruhu ispred nekadašnjeg zatvora u Staroj Gradišci, u kojoj je svojedobno tamnovalo više od 250 svećenika i desetak bogoslova, otvara se čitateljima novi broj Glasa Koncila, 12. u tekućoj godini, s nadnevkom od nedjelje 24. ožujka.

»Žrtva svećenika, bogoslova i drugih nevino utamničenih poziva nas na zahvalnost i poštovanje te čuvanje čistoga spomena na njih, oslobođena mržnje, osvetničkih misli i osjećaja«, rekao je biskup Škvorčević mladićima koji su došli u spomen na žrtvu svojih prethodnika tražiti svjetlo za vlastiti put. Domaći biskup podsjetio je da su komunističke vlasti 1948. godine prisiljavale svećenike rušiti starogradišku župnu crkvu sv. Mihaela. Misu su slavili u novoj Crkvi.

“Nema niti je ikada bilo misa za ‘ustaške zločince’ ili za ‘partizane’, nego postoje i slave se mise za pokojne osobe, bez obzira koliko grješne bile i bez obzira na sve njihove pripadnosti. Slavljenje mise za pokojnike molitva je da im Bog oprosti sve grijehe, a ne njihovo proglašavanje svetima”, kaže u redovitome komentaru urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić. Komentar je na tragu rasprave o komemoraciji komunističkih žrtava u Bleiburgu, konkretno reakcija na “opširan intervju bivšega predsjednika Republike Hrvatske i novopečenoga povratnika u Socijaldemokratsku partiju Hrvatske u kojem je, uz ostalo, teško optužena Katolička Crkva u Hrvatskoj”.

Među izvještajima iz života Crkve u Hrvatskoj ističe se okrugli stol koji je održan na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u povodu Dana hrvatskoga jezika. Petero akademskih stručnjaka utvrdilo je na skupu slabo poznavanje hrvatskog standardnog jezika i nedostatnu sposobnost izražavanja kod studentske populacije, uz poruku koja je stavljena u naslov teksta: “Kolegij hrvatskoga trebao bi biti na svim studijskim programima.”

“Promet zahtijeva cjeloživotnu edkukaciju”, naslov je redovitoga intevjua u novome broju Glasa Koncila, čiji je gost prof. dr. Eduard Missoni s Fakulteta promatnih znanosti u Zagrebu. Sugovornikovo područje je prometna medicina, tj. uloga čovjekove fiziologije i psihologije u prometu, kao jednoga od polazišta koje bi prometno zakonodavstvo, praksa i kultura trebali uzeti u obzir kako bi se smanjio broj prometnih nesreća a time i žrtava u prometu. Utjecaj virtualnih utrka u sprezi sa snažnim motorima koji su dostupni mladim vozačima; vožnja i mobitel; utjecaj mnoštva informacija poput blještavih reklama na percepciju prometa; starost vozača i starost vozila – neke su od tema kojih se sugovornik dotiče u intervjuu.

U redovitoj će se reportaži čitatelji novoga broja Glasa Koncila moći upoznati s vrlo živom župnom zajednicom katedralne župe Uznesenja bl. Djevice Marije u Krku, u kojoj je reporter susreo mnogo vjernika koji – kako kaže naslov reportaže – “ozbiljno nastoje živjeti svoju vjeru”.

Zacijelo će zanimljiv, a mnogima i poticajan, biti životni put koji je, u rubrici “Vjernici laici aktivni u Crkvi”, opisala Brankica Hegeduš, župljanka i višestruka suradnica u župi sv. Dominika u Konjščini. Sugovornica upisuje svoj put koji je počeo u ne baš “funkcionalnoj” obitelji u kojoj nije primila nikakav početni vjerski odgoj i iz koje je vrlo mlada pobjegla u, srećom, uspješni brak. Postupno obraćenje dovelo je sugovornicu do toga da danas može reći: “Dajem se i zadovoljna sam što mogu pomoći.”

“Prilika”, redoviti prilog Glasa Koncila, u novome broju nudi po mnogočemu osebujni križni put u petnaest posjeta, čije autorstvo potpisuje fra Šimun Šito Ćorić, a opremljen je fotografijama postaja na Klavariji u Mariji Bistrici. Autor fotografija je Zvonimir Atletić. Autorica drugoga priloga u Prilici je psihologinja dr. Lovorka Brajković, koja na pitanje čitateljice – “Treba li kažnjavati odraslu djecu” – odgovara prilogom koji je sažet u naslov: “Da, i odrasli ‘neuspjeli’ ljudi mogu se promijeniti nabolje”.

O tome što je sve Caritas zagrebačke nadbiskupije učinio u prošloj, 2018. godini, govori u rubrici “Susret” njegova ravnateljica s. Jelena Lončar.

U drugome “susretu” progovara Damir Bušić, mladić iz Županje koji nije želio otići iz Hrvatske nego se ozbiljno bavi poljoprivrednom. U prilogu govori što bi trebalo učiniti da takvih primjera bude više.

“Relativiziran Domovinski rat, pa i žrtve nevine djece”, naslov je još jednog priloga kojemu je cilj senzibilizirati javnost uoči prvog znanstvenog skupa koji će se, od 4. do 6. travnja u Zagrebu, baviti dječjim žrtvama u Domovinskome ratu.

Novi broj Glasa Koncila donosi i drugi nastavak priloga “Književna analiza biblijskih tekstova o kušnji kao korizmeni poticaj”. U novome se nastavku, na temelju analiza dr. sc. Deana Slavića koji Sotonu u Bibliji uspoređuje s bomolohosom, tipskim likom klasične komedije, govori o Isusovoj kušnji u pustinji, o prizoru s Judom na Posljednjoj večeri u Ivanovome evanđelju te o 12. poglavlju Knjige Otkrivenja (žena s djetetom i zmaj). (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    4. kolovoz 2020.

    Papa. Intenzione di preghiera per il mese di agosto

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: