Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. rujan 2020.

Vijesti

Vatikan, 22. ožujak 2019.

PAPA POTAKNUO TALIJANSKE PEDIJATRE DA SE ZAUZMU ZA UKLANJANJE NERAVNOPRAVNOSTI

Sveti Otac u audijenciju primio članove Talijanskoga saveza liječnika pedijatara u prigodi 40. obljetnice ustanovljenja

Papa Franjo primio je, 21. ožujka 2019. u audijenciju 20-ak članova Talijanskoga saveza liječnika pedijatara, u prigodi 40. obljetnice njegova ustanovljenja. Sveti im je Otac predao tekst unaprijed pripremljenoga govora u kojemu ih potiče da se zauzmu za inkluzivno zdravstvo i za kulturu koja je pozorna na načine života koji poštuju ljudski organizam, kako tehnološki i društveni napredak ne bi bio na štetu osobe

U vrijeme velikih neravnopravnosti u liječenju, budite promicatelji solidarnoga i inkluzivnoga zdravstva. U odnosu na male pacijente potrebno je bezuvjetno posvećivanje, uz osmijeh potreban za hrabrost i pouzdanje – put je koji je papa Franjo istaknuo Talijanskom savezu liječnika pedijatara, u tekstu govora koji im je predao tijekom susreta. Tu je organizaciju, koja podupire i štiti više od pet i pol tisuća pedijatara, s 40-godišnjim iskustvom i 20-godišnjim naslovom 'znanstvenoga društva' zbog svojega zauzimanja u formaciji i istraživanju, Papa podsjetio da se, živeći vlastiti posao u stilu pravoga poslanja, daje kršćansko svjedočanstvo.

U naše vrijeme u kojemu se brojne udobnosti te tehnološki i društveni razvoj plaćaju sve agresivnijim posljedicama na naravne dinamike ljudskoga tijela, Papa je istaknuo da postaje hitno potrebno ostvariti ozbiljan program obrazovanja za zdravlje i načine života koji poštuju ljudski organizam, kako napredak ne bi bio na štetu osobe. Sveti ih je Otac, osim toga, potaknuo da budu promicatelji solidarne i inkluzivne kulture i zdravstva.

U naše vrijeme, naime, prevencija i terapija sve češće postaju povlastica onih koji uživaju određeni životni standard, te ih sebi mogu priuštiti. Potičem vas stoga da se zauzmete kako i ta neravnopravnost ne bi pogađala najslabije koje već pogađaju brojne nevolje, nego da zdravstveni sustav svima zajamči liječenje i prevenciju kao pravā osobe.

Sposobnost za slušanje, razumijevanje i ulijevanje pouzdanja; jednom riječju, pozornost prema osobi, bitno je obilježje, uz znanstvenu stručnost – podsjetio je Papa. Zbog toga roditeljima koji im povjeravaju ono najdraže što imaju, valja pružiti i sigurnost s ljudskoga vidika. A djeci koja – kako je rekao Sveti Otac – „snažnim antenama“ odmah shvate jesmo li raspoloženi ili smo rastreseni, možda zato što bismo htjeli da naše radno vrijeme završi što prije, ili bismo htjeli pacijenta koji manje viče, treba darovati osmijeh u kojemu ste, unatoč zabrinutosti, već izvježbani. Osmijeh je potreban kako biste pružili hrabrost te prokrčili put do pouzdanja kod mališana. Tako će i lijekovi biti djelotvorniji – primijetio je Papa te dodao da je uzor u tomu Isus, izvor blizine i nježnosti.

Na taj način vaše zanimanje postaje pravo pravcato poslanje koje uključuje um i srce. Tim načinom života dajete kršćansko svjedočanstvo, jer nastojite prakticirati evanđeoske vrijednosti i svoj osjećaj pripadnosti Crkvi; ali i po širini svojega pogleda, sposobnosti da zamislite pravednije društvene prilike i zdravstveni sustav u budućnosti, kao i po želji da se, ponizno i stručno, stavite u službu svake osobe koja vam je povjerena – istaknuo je papa Franjo. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. rujan 2020.

    Il Papa: la terra va contemplata e protetta e spetta a ciascuno di noi

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: