Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

25. svibanj 2019.

Vijesti

Subotica, 15. ožujak 2019.

SOCIJALNO UKLJUČIVANJE OSOBA S INVALIDITETOM - PRIMJER SRBIJA

Razmjena iskustava i primjera dobre prakse u oblasti socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom

Od 11. do 13. ožujka 2019. u okviru regionalnog projekta SOCIETIES, organizirana je studijska posjeta Srbiji, a koja je imala za cilj razmjenu iskustava i primjera dobre prakse u oblasti socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom.

Pored pet nacionalnih organizacija Caritasa uključenih u provedbu projekta (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo i Srbija) sudionici studijske posjete bili su i predstavnici različitih udruga osoba sa invaliditetom i mentalnim poteškoćama iz zemalja regije, a koje sudjeluju u provedbi projekta SOCIETIES. Naime, projekt SOCIETIES ima za cilj pomoći udrugama civilnog društva u osnaživanju njihovih kapaciteta kroz pružanje financijske potpore za provedbu lokalnih inicijativa koje doprinose boljem socijalnom uključivanju osoba s invaliditetom i mentalnim poteškoćama u Jugoistočnoj Europi. Ključni element planiranog programa izgradnje kapaciteta su studijske posjete u zemljama članicama EU. Studijsku posjetu organizirao je Caritas Srbije uz potporu partnerske udruge Naša kuća iz Beograda.

Tijekom posjete sudionici bili su u prigodi upoznati se s djelovanjem različitih udruga koje su potpomognute kroz projekt SOCIETIES u Srbiji, odnosno njihova socijalna poduzeća i usluge koje pružaju u zajednici namijenjene osobama sa invaliditetom, mentalnim ili intelektualnim poteškoćama.

Posebno su bila zanimljiva iskustva udruga roditelja djece sa poteškoćama u razvoju Evo ruka, Zemun polje, i Naša kuća iz Beograda, te udruge Plava ptica iz Kule i udruge Zajedno iz Subotice. Sva navedene udruge pružaju inovativne socijalne usluge za spomenutu ciljnu skupinu: od usluga koje imaju za cilj osposobljavanje za samostalno življenje, preko rezidencijalnih usluga do radnog uključivanja i različitih vrsta podrške i korisnicima i obiteljima. Navedene udruge su posebice aktivne na polju razvoja socijalnog poduzetništva: od poljoprivredne proizvodnje povrća, te njihove prerade u sok od rajčice i ajvar udruge Evo ruka, do inovativnog uzgoja povrća putem hidroponije udruge Naša kuća, te proizvodnje peleta Udruge Zajedno. Sudionicima su također predstavljeni vrlo uspješni primjeri javne kampanje recikliranja plastike za potrebe nabavke ortopedskih pomagala udruge Čep za hendikep, te poljoprivredna djelatnost udruge Lužničke rukotvorine iz Babušnice, kojima se nastoje osnažiti žene s invaliditetom u ovoj ruralnoj sredini.

Tijekom boravka u Subotici, organizirana je i posjete Caritasu Subotice. Ovom prigodom sudionicima studijske posjete je predstavljeno djelovanje Caritasa Subotice kao i svi projekti i aktivnosti usmjereni ka pružanju usluga osobama u potrebi. Posebice se istaknulo predstavljanje socijalnog poduzeća Servis za bicikle, a koji je Caritas Subotice pokrenuo u okviru regionalnog projekta za razvoj socijalnog poduzetništva Elba, koji provodi regionalna mreža Caritasa predvođena Caritasom Italije.

Posjetima različitim centrima i socijalnim poduzećima sudionici su produbili svoje znanje o načinu organiziranja njihovih usluga te su mogli vidjeti iskustva i praksu udruga civilnog društva koje djeluju u Srbiji. Dodatna prednost studijske posjete bila je i mogućnost upoznavanja i razmjene iskustava s različitim udrugama iz Srbije s kojima dijele sličnu okolinu i kontekst u borbi za bolje društvo za osobe s invaliditetom. Prikupljanja iskustva i znanja te ostvareni kontakti će ovim udrugama iz regije pomoći u njihovom budućem djelovanju.

Sudionike studijske posjete iz Bosne i Hercegovine činili su predstavnici Udruženja za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK „Fenix“ iz Tuzle te Udruženja “Ružičnjak – Los Rosales” i Udruge roditelja i djece s posebnim potrebama „Vedri osmijeh“ iz Mostara, te Caritas biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan praćeni predstavnikom Caritasa Bosne i Hercegovine.

Projekt SOCIETIES provodi 16 partnerskih organizacija u 5 zemalja jugoistočne Europe: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo i Srbija, uz potporu stručnjaka iz Italije i Bugarske, predvođenih mrežom Caritasa. U Bosni i Hercegovini projekt se provodi u suradnji s Udruženjem za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK „Fenix“, uz podršku Federalnog ministarstva zdravstva, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS te Centra za mentalno zdravlje Vitez. Predviđeno trajanje projekta je do konca 2019. godine, a projekt je financiran sredstvima Europske Unije, u okviru programa Podrške regionalnim i tematskim mrežama organizacija civilnog društva. (kta/caritas.ba)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    24. svibanj 2019.

    Papa Francesco, incontro "il calcio che amiamo" con FIGC,

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: