Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

25. svibanj 2019.

Vijesti

Bruxelles, 15. ožujak 2019.

KARDINAL PAROLIN ISTAKNUO USKU VEZU IZMEĐU POLJSKE I SVETE STOLICE

Na 100. obljetnicu apostolske nuncijature u Poljskoj i osnivanja Poljske BK, Papin državni tajnik u Varšavi predsjedao Misnom slavlju povodom šeste obljetnice izbora pape Franje

Papin državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, 13. ožujka 2019. je u Varšavi, u bazilici Božanske Providnosti, na 100. obljetnicu apostolske nuncijature u Poljskoj i osnivanja Poljske biskupske konferencije, predsjedao Misnom slavlju povodom šeste obljetnice izbora pape Franje. Ističući tradicionalnu vezu Crkve u Poljskoj sa Svetom Stolicom koja je bila ključna za njezinu opstojnost tijekom totalitarnih režima, kardinal Parolin je potaknuo biskupe da podržavaju tu baštinu, čuvaju je i jačaju kako bi kršćanski identitet Poljske imao ne samo prošlost, nego i sadašnjost, ali i budućnost.

U svom govoru na 382. plenarnom zasjedanju poljskih biskupa, kardinal je podsjetio da je prvom skupštinom poljskih biskupa, 1919. godine, predsjedao nadbiskup Achille Ratti, budući papa Pio XI., u to vrijeme vatikanski predstavnik koji je potvrdio zajedništvo Poljske sa Svetom Stolicom i vjernost rimskom biskupu kao ključno katoličko načelo jedinstva u različitosti. Jedinstvo s Papom jamči slobodu pred moćnicima ovoga svijeta i posebnim interesnim skupinama. Osigurava otvorenost općoj Crkvi, ali i puni katolicitet, izbjegavajući opasnost zatvaranja u sebe ili iskorištavanja od nekih političkih ili nacionalističkih skupina – rekao je kardinal Parolin.

U svom je govoru Papin državni tajnik potom primijetio da bi Europa mogla zaboraviti svoje kršćanske korijene i izgubiti ono kontinentalno jedinstvo koje je teško postigla, pred sve većim utjecajem individualističke, nacionalističke i separatističke misli. Poljaci moraju naučiti uključiti se u dijalog istine i poštovati dostojanstvo drugih, razlikujući se jedni od drugih, i ne postajući neprijatelji – rekao je kardinal Parolin i citirao govor svetoga pape Ivana Pavla II. poljskim biskupima 1993. godine: Europa treba kršćansko svjedočenje, istinski primjer žive vjere, ali i nacionalnog jedinstva i prihvaćanja, otvorenosti i punog poštovanja drugih – rekao je na kraju kardinal Pietro Parolin. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    24. svibanj 2019.

    Papa Francesco, incontro "il calcio che amiamo" con FIGC,

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: