Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. svibanj 2019.

Vijesti

Panamski biskupi s papom Franjom tijekom Svjetskog susreta mladih u siječnju

Panamski biskupi s papom Franjom tijekom Svjetskog susreta mladih u siječnju

Panama, 15. ožujak 2019.

PANAMSKI BISKUPI: NE MOŽEMO BITI RAVNODUŠNIPREMA DRAMI MIGRANATA

Na kraju svog plenarnog zasjedanja biskupi objavili dokument u kojem su se osvrnuli na Svjetski susret mladih, zaštitu maloljetnika, izbjegličku krizu i političku situaciju u zemlji

Panamska je biskupska konferencija na kraju 209. plenarne skupštine objavila dokument u kojem su se biskupi osvrnuli na nedavno održani Svjetski susret mladih, zaštitu maloljetnika u Crkvi, izbjegličku krizu i političku situaciju u zemlji.

Kako prenosi agencija Fides, biskupi su zahvalili panamskom narodu za njihov doprinos organizaciji Svjetskog susreta mladih, koji – kako pišu – obvezuje Crkvu da uključi mlade ljude u crkvene i društvene strukture kako bi se mogli suočiti s izazovima društvene preobrazbe, odnosno nepravdom, ravnodušnošću i negativizmom. Pastoralu mladih panamski biskupi namjeravaju udahnuti novi život s ciljem uspostave dijaloga i zajedničkog rada, koristeći pritom nove tehnologije u evangelizaciji i stavljajući poseban naglasak na autohtone narode.

U vezi s izbjegličkom krizom biskupi su poručili da Crkva ne može biti ravnodušna prema tragediji koja se događa na državnim granicama, spominjući pritom migracije stotina ljudi koji nailaze na velike poteškoće te su izloženi po život opasnim situacijama, trgovini ljudima i bijednim životnim uvjetima. Nažalost, dolazak migranata stvorio je predrasude u određenim sektorima zato što se misli da će nekome oduzeti posao ili da nose bolesti – upozorili su biskupi i dodali da ima znakova ksenofobije u zemlji čiji je poziv otvorenost, prihvat i služenje svijetu. Kršćanski je zadatak Crkve prihvatiti i zaštititi migranta, ne možemo ostati ravnodušni – poručili su panamski biskupi.

Osvrćući se na političko stanje u zemlji, biskupi su opomenuli da nije dovoljno žaliti se i oplakivati poroke političara i izvrtanje politike. Hitno treba preuzeti vlastitu društvenu odgovornost prema bližnjemu, isključenom i siromašnom, što je specifičan zadatak laika – stoji u poruci biskupa koji u vezi s predstojećim općim izborima u svibnju podsjećaju na zajedničku moralnu obvezu biranja onih koji će moći izgraditi solidarnu, bratsku, pravednu, transparentnu i odgovornu zemlju. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    24. svibanj 2019.

    Papa Francesco, incontro "il calcio che amiamo" con FIGC,

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: