Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

27. siječanj 2020.

Vijesti

Bijelo Polje kod Mostara, 15. ožujak 2019.

SPROVOD S. SLAVICE FILIPOVIĆ

Misu zadušnicu u samostanskoj kapeli u Mostaru i sprovodne obrede predvodio je fra Ante Marić, uz koncelebraciju 20-ak svećenika

U ponedjeljak, 11. ožujka 2019. u Gospodinu je preminula s. Slavica Filipović u 51. godini života i 29. godini redovništva. Zemni ostatci s. Slavice Filipović pokopani su, 13. ožujka u sestarskom groblju Gruban u Bijelom Polju kod Mostara. Misu zadušnicu u samostanskoj kapeli u Mostaru i sprovodne obrede predvodio je fra Ante Marić, uz koncelebraciju 20-ak svećenika. Na sprovodu je nazočio veliki broj sestara Provincije, obitelj s. Slavice, rodbine, članova crkvenih zborova koje je vodila pokojnica te mnoštvo prijatelja i poznanika, prenosi nedjelja.ba.

Od s. Slavice se svojim govorom oprostila provincijska predstojnica Školskih sestara franjevki Krista Kralja Provincije Svete Obitelji u Hercegovini s. M. Zdenka Kozina.

"Iako s. Slavicu pamtim od moga prvoga dana u samostanu ipak sam je istinski upoznala u godinama s kraja njezinog života, kada se ozbiljnije razboljela. Ataxia koja joj je dijagnosticirana krajem 2015. bijaše teški križ koji joj je donio bezbrojne kušnje. Doista je iskusila brojne muke: od gubitka ravnoteže i nestabilnosti pri hodu do poteškoća u govoru i pjevanju kojemu je posvetila sve svoje godine apostolata", rekla je provincijalna predstojnica pročitavši potom pokojničin životopis.

"Čestim sakramentom pomirenja njezina se osjetljiva, plaha i istančana duša oslobađala straha, vraćala se unutarnjem spokoju i sigurnosti da je Bog prisutan i da neće nikada ispasti iz Njegovih milosrdnih ruku. U svom laganom umiranju s. Slavica je svojim sluhom manje osluškivala glasove ovoga svijeta, a više tonove nebeske domovine", ustvrdila je s. M. Zdenka i naglasila: "Ti si Božjim pozivom oslobođena ovoga svijeta a mi, unatoč osjećaju nedovršenosti Tvoga života i nedorečenoj ovozemnosti, vjerujemo i znamo da Te nismo izgubili. Jer si učinila sve što si mogla da navijestiš Krista raspetog i uskrslog, svjedočeći Njegovu ljubav kojoj si povjerovala(...) Hvala svima koji su te posjećivali zadnjih godina Tvoga bolnoga života, čime su pokazali da si, kao redovnica i franjevka, ostavila traga i u njihovim životima. Neka tvoj svijetli primjer bude poticaj mnogim djevojkama da pođu za Isusom živeći karizmu naše Družbe i prenoseći je budućim naraštajima."

S. M. Zdenka izrazila je zahvalnost i roditeljima Ivanu i Mariji što su roditeljskom brigom i pažnjom prihvatili njezin život i što je jobovskom spremnošću vraćaju Bogu koji vam ju je prije 51 godinu darovao.

"U ime svih sestara i ovdje nazočnih, izražavam ljudsku i kršćansku blizinu vama i ostalima iz Slavine obitelji: sestrama s. Ivanki i Katici, braći Željku, Draganu i Berislavu s njihovim obiteljima, svoj rodbini i prijateljima. Hvala što ste je svakodnevno nazivali, posjećivali i pratili molitvama na njezinom križnom putu. Hvala svim sestrama, posebno na bolesničkom odjelu i kućnoj predstojnici s. Petri Bagarić na brizi, strpljivosti i iskrenoj sestrinskoj ljubavi kojom su skrbile za našu s. Slavicu", rekla je na kraju s. M. Zdenka.

Sestra Slavica Filipović rođena je na blagdan Sv. arkanđela, 29. rujna 1968., u kršćanskoj obitelji, kao šesto i najmlađe dijete, oca Ivana i majke Marije rođ. Jurić u Konjicu. U rodnoj je župi primila i svete sakramente, krštenja, pričesti i krizme te, u razdoblju od 1975. do 1987., završila osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Kako sama svjedoči u svom životopisu, već po završetku osnovne škole osjetila je da ju Gospodin zove da ostavi svijet i pođe za Njim. Na njezina razmišljanja, pored temeljitog vjerskog odgoja u obitelji, utjecalo je upoznavanje Sv. Franje sudjelovanjem u vjeronaučnoj olimpijadi o 800-oj obljetnice njegova rođenja.

Tijekom srednje škole povezala se sa sestrama i povremeno dolazila u Bijelo Polje kako bi sudjelovala u molitvenim seminarima za mlade te bolje upoznala život sestara i provjerila svoju nakanu. U konačnoj odluci za odlazak u samostan ne može se zanemariti primjer njezinog ujaka Karla fra Rude Jurića, franjevačkog bogoslova koji je, s ostalom širokobriješkom braćom, radije podnio žrtvu vlastita života, nego iznevjerio Boga, Crkvu i Domovinu.

Kad je napunila 19 godina, 6. srpnja 1987., primljena je među kandidatice u Bijelome Polju. Na blagdan sv. Josipa godine 1989. stupila je u novicijat a godinu dana kasnije (19. ožujka 1990.) položila i prve redovničke zavjete. Doživotne zavjete dala je na svetkovinu Sv. Klare u Međugorju, 11. kolovoza 1995., te se tako odlučila cijeloga života živjeti poslušno, siromašno i čisto služeći Bogu i Crkvi u našoj redovničkoj obitelji. Predratne šk. godine 1991./1992. djelovala je pri franjevačkom samostanu na Širokom Brijegu.

Obdarena smislom za glazbu pohađa Institut za crkvenu glazbu u Zagrebu, gdje je i diplomirala na 1997.. Po završetku studija s. Slavici je Provincijska uprava na jednu godinu povjerila službu u HKM u Zürichu, a 1999. odlazi na poslijediplomski studij sakralne glazbe u Rimu. Poslije istraživačkog rada i stjecanja dodatnih glazbenih kompetencija vraća se 2003. u Domovinu i svoj životni crescendo dosiže upravo u Mostaru, djelujući punih 11 godina pri franjevačkom samostanu i župi sv. Petra i Pavla, kao voditeljica crkvenih zborova i vjeroučiteljica. Uz redovite dužnosti, predavala je glazbu na Fakultetu prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti mostarskog sveučilišta te obavljala jedno vrijeme i službu kućne predstojnice. Godine 2014. određena je voditeljicu zbora i sakristanku pri franjevačkoj župi i samostanu na Humcu, gdje su se pojavile ozbiljnije zdravstvene poteškoće koje su je sputavale u redovitom životu i radu.

Zbog liječenja boravila je najprije u Zagrebu, potom je kraće vrijeme provela odmarajući u zajednici sestara u Konjicu, da bi se u ljeto 2016. vratila u Mostar, u Franjevačku 88 gdje je i preminula. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    26. siječanj 2020.

    Il Papa: la forza della Parola porta dall'oscurità alla luce

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: