Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

25. svibanj 2020.

Vijesti

Varaždin, 14. ožujak 2019.

ZAVRŠENA SKUPŠTINA NACIONALNOG VIJEĆA PAPINSKIH MISIJSKIH DJELA

Koncelebrirano Euharistijsko slavlje tom prigodom predvodio je varaždinski biskup Josip Mrzljak

Varaždinski biskup Josip Mrzljak predslavio je koncelebrirano Euharistijsko slavlje uz završetak Godišnje skupštine Nacionalnog vijeća Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj.

Godišnja skupština PMD-a održavala se, u organizaciji Varaždinske biskupije i Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela, od 11. do 13. ožujka u Pastoralnom centru u Ludbregu.

S biskupom Mrzljakom u varaždinskoj katedrali u srijedu 13. ožujka koncelebrirali su generalni vikar Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u RH, ujedno svećenik Varaždinske biskupije rodom iz međimurskog Preloga, vlč. Antun Štefan, te petnaestak svećenika – povjerenika Papinskih misijskih djela iz nad/biskupija diljem Hrvatske.

Na početku Misnog slavlja sve okupljene u katedrali Uznesenja BDM srdačno je pozdravio vlč. Dominik Vukalović, predstojnik Misijskog ureda Varaždinske biskupije, koji je kazao da tom Misom svi zajedno žele Bogu zahvaliti na uspješno održanoj godišnjoj misijskoj skupštini. Biskup Mrzljak pridružio se pozdravima te rekao kako vjeruje da će godišnja skupština biti plodonosna, ali i kako će se na tu temu ove godine još mnogo toga reći budući da će se u listopadu u cijeloj Katoličkoj Crkvi obilježiti izvanredni misijski mjesec.

U propovijedi biskup Mrzljak podsjetio je na riječi kojima smo nedavno na Pepelnicu zakoračili u korizmu: „Obrati se i vjeruj evanđelju”! Nadovezao se na čitanje iz Staroga zavjeta u kojem prorok Jona poziva Ninivljane na obraćenje.

„Obratiti se znači okrenuti se od nečega. Znači okrenuti se od našeg ljudskog razmišljanja prema onom što je Božje. To nije nimalo lako, jer svatko od nas ima svoje razmišljanje, a ponekad bismo i Bogu prigovorili. Zato se treba obratiti prema onome što je Božje. Obratiti se i vjerovati evanđelju znači više vjerovati Bogu nego sebi. Nije dosta samo čuti evanđelje, već je zadaća Crkve svjedočiti i prenositi to evanđelje te upoznati druge ljude s Radosnom vijesti.

Ali, to prenošenje se ne čini samo riječima, već životom – u stvarnim djelima. Zato smo pozvani svjedočiti evanđelje koje ostvarujemo u svom životu. Naša kršćanska vjera nisu samo lijepe riječi, već se moramo pitati što iz te naše vjere proizlazi i kako izvršavamo Isusovu želju da drugima prenosimo i svjedočimo ono što smo sami primili.

Zato u Crkvi govorimo o misijskoj djelatnosti i poslanju Crkve koja je poslana svjedočiti. To svjedočenje počinje, dakako, od najužeg kruga tamo gdje živimo. Svjedočimo svojim životom jer Božja riječ se mora utjeloviti u našem životu u današnjem vremenu. To je obraćenje – kada ostavljamo naše ljudsko i priklanjamo se Božjem. To je tada življeno evanđelje. Crkva se trudi svjedočiti o Božjim riječima i dalje ih prenositi. Upravo zato su važni misijska svijest i poslanje. Tada se Radosna vijest širi kao u koncentričnim krugovima, ali samo ako ima onih koji žive evanđelje.

Zato kada razmišljamo o misijskoj djelatnosti Crkve i nastojimo je materijalno pomagati, sami možemo živjeti evanđelje i u svojim molitvama uključiti mnoge koji u prvim redovima Crkve, u poganskim krajevima, naviještaju da se isplati vjerovati u evanđelje. Pozvani smo gledati dalje od granice svojih župa i biskupija, da širimo osjećaj kako je Crkva jedna, sveta i apostolska te da smo povezani u zajedništvu euharistije i molitve“, poručio je biskup Mrzljak. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. svibanj 2020.

    Il popolo di Dio con il suo pastore Francesco

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: