Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

25. svibanj 2020.

Vijesti

Prof. dr. Franjo Topić

Prof. dr. Franjo Topić

Sarajevo, 14. ožujak 2019.

PREDSJEDNIK HKD NAPREDAK PROF. DR. FRANJO TOPIĆ DOBITNIK OVOGODIŠNJE ŠESTOAPRILSKE NAGRADE

Za doprinos u oblasti kulture i umjetnosti

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je 13. ožujka 2019. na sjednici izglasalo dobitnike Šestoaprilske nagrade. “Želim iskreno čestitati dobitnicima Šestoaprilske nagrade u 2019. godini prof. dr. Franji Topiću, prof dr. Fahrudinu Smajloviću i Bogiću Bogićeviću. Najznačajnije nagrade Grada stigle su u prave ruke. Osobno mi je posebno drago što je prof. dr. Franjo Topić nagrađen jer je njegov doprinos Sarajevu i BiH istinski vrijedan i ogroman”, izjavio je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Tim povodom prof. dr. Franjo Topić je dao izjavu u kojoj se najprije zahvalio Gradskom vijeću i Odboru za dodjelu Šestoaprilske nagrade koji su predložili a zatim i usvojili dobitnike, potom BZK Preporodu, a osobito akademiku prof. Mirku Pejanoviću čiji je prof. Topić bio prijedlog.

“Moram reći da su to već godinama tražili od mene, ja nisam puno za tim išao. Drago mi je, pogotovo što je svih trinaest članova Odbora , kako mi je rečeno, jednoglasno odlučilo da se nagrada dodijeli meni. To je jedno priznanje naprosto onog što radite, kao što su to i ocjene u školi i inače kada netko kaže da je nešto dobro i lijepo. Razumijem ovo i kao nagradu svim onim ljudima koji surađuju sa mnom i na fakultetu i u Napretku, a i mojoj široj obitelji” izjavio je prof. dr. Franjo Topić.

Sudjelovanje u razvoju kulture uvaženog profesora Topića vidno je kroz višedecenijski rad. Manifestacije na području čitave države pa i šire, stipendiranje i povezivanje mladih ljudi temelj su napretka naše društvene zajednice, makar ona nekada izgledala kao borba s vjetrenjačama.

“Meni je Napredak i bavljenje kulturom, koliko god to izgledalo donkihotovski, zadovoljstvo, jer ne bi mogao raditi i ovoliko dugo voditi Napredak da mi to ne pričinjava zadovoljstvo. Drago mi je da je Napredak postao jedno veliko društvo”, istaknuo je profesor Topić.

U svojoj izjavi profesor Topić spomenuo je i najsvježiji primjer rada Napretkovih podružnica koje su organizirale Poklade, defilee od Travnika, Novog Travnika, Bugojna, Jajca, Zavidovića do Zenice.

“Za Božić je Napredak organizirao preko 35 manifestacija”, podsjetio je profesor Topić.

“Kultura je važna radi kultiviranja, kao što sama riječ kaže kult, a što je važno za mene i kao vjernika i kao teologa. Kultura, kult, dakle obred, ako hoćete i liturgija, imaju isti korijen i slično značenje. Naprosto to je želja da čovjek bude što bolji, da sam sebe kultivira, obrađuje, time također i društvo oko sebe. Mi se nismo nikada predali tome da je to teško i nemoguće pa i u najteža vremena. Reći ću, kada smo već ovdje u Sarajevu, gdje je i Središnjica Napretka, da je Napredak u tri i po godine rata organizirao 80 koncerata i 37 izložbi, uz podružnice za koje nemam precizne podatke iz tog perioda, a što je bilo za ovaj grad i širu regiju vrlo značajno. Živi čovjek od kruha ali ne živi samo od kruha, dakle kultura je vrlo važna”, naglasio je profesor Topić.

Teologija i kultura u osnovi imaju zajedničku točku a to je moral koji je stub razvoja svakog pojedinca i društva.

Profesor Topić je još istaknuo: “Kultura je inače po definiciji univerzalna kategorija i ona nema granica, a što je i apsolutna većina građana u društvu tako i doživjela i doživljava i sada, ne samo u Sarajevu nego i diljem Bosne i Hercegovine, Hrvatske i šire”.

“Zahvaljujem se još jednom, osobito podružnicama, to su većinom volonteri koji rade”, rekao je prof. Topić. “Kultura je onakva kakvom je predstavljamo, a Napredak to radi u većini mjesta, ako hoćete generacijski.”, rekao je ovogodišnji dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva mons. prof. dr. Franjo Topić, predsjednik HKD Napredak. (kta/hkdn)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. svibanj 2020.

    Il popolo di Dio con il suo pastore Francesco

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: