Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

24. veljača 2020.

Iz katoličkog tiska

Katolički tjednik br. 11

Katolički tjednik br. 11

Sarajevo, 12. ožujak 2019.

Katolički tjednik

Damoklov mač ovdašnjih odnosa

„Istina je kruh. Ona jača duhove, a ne slabi ih, ona preobražava onoga koji se njome hrani, ali se sama ne pretvara u onoga koga hrani.“ Sv. Augustin

Promatrajući iz dana u dan društveno-političke prilike u ovdašnjem ljudinjaku, zbilja se prečesto kao zaključak – unatoč svoj dobroj volji – ne može ništa drugo kazati nego parafrazirati riječi stražara Marcela u Shakespeareovu Hamletu: „Nešto je trulo u državi Danskoj… i bolesno!“ Povijest se uistinu tako poigrala s nama da svako malo duhovi iz prošlosti izrone u aktualnu svakodnevicu i promijene agendu zbivanja. Poglavito zato što za jednu te istu stvar postoji nekoliko „istina“ te su, ovisno o kontekstu, najedanput svi pobjednici i u isti mah žrtve; svi su branitelji te istodobno osvajači; svi dijaloški otvoreni, tolerantni ljudi, a zapravo zagriženi radikalisti. U spirali takvih neriješenih odnosa, ljudi u Bogom danom biotopu nikako da iziđu „na zelenu granu“. Korak naprijed, a natrag dva – izgleda kao jedina konstanta u društvenim gibanjima koja je u načelu proizvod koncepta: „Ako se činjenice ne slažu s mojom postavkom, tim gore po činjenice.“ U taj se okvir uklapa i priča o četnicima i novočetnicima koji su svoj godišnji folklorno-militaristički dernek imali 10. ožujka 2019. u Višegradu.

Da stvar ne prelazi granice slobode i slobodnoga izražavanja te da zapravo nije riječ o govoru mržnje s prizvukom zločina iz minulih vremena, taj bi se groteskni događaj jednostavno mogao opisati riječima: „Budala i krivih drva nikad neće nestat'!“ Međutim, s obzirom na aktualne društvene, političke, pa i vjerske odnose među narodima te nesporazume koji dominiraju u toj globalnoj komunikaciji, nužno je puno ozbiljnije i opreznije pristupiti kategoriziranju viđenoga. Naime, članovi i simpatizeri Ravnogorskog četničkog pokreta i njihove različite izvedenice, inače se okupljaju 13. ožujka na mjestu gdje je 1945. uhićen Dragoljub Draža Mihailović. Međutim, ove godine, budući da taj nadnevak pada u vrijeme velikog (Vaskršnjeg) posta, odlučili su to učiniti tri dana ranije. A da ne bi bilo sumnje ima li to sve ikakve veze s pravoslavnom vjerom, pobrinuli su se sveštenici Srpske Pravoslavne Crkve koji su, dakle, na brdima pokraj Višegrada služili parastos za pokoj duše „vrloga Đenerala“.

Što je zapravo meritum stvari i zašto uopće dizati galamu zbog nečega što je dio prošlosti, a jedan ga se narod sjeća molitvom, najpreciznije je sublimirano u morbidnom stihu jednog od tamo nazočnih „delija“ koji je uz gusle pjevao: „Biće opet pakao i krvava Drina. Evo idu četnici sa srpskih planina!“ Znači, i u svijesti onih koji se okupljaju oko ideje četništva postoji činjenica da su njihovi predci (a i možebitno i oni sami u posljednjem ratu!) svojim zlodjelima stvorili pakao tamošnjem nesrpskom pučanstvu, u vrijeme kada je tim „šumskim zvijerima“ zapovijedao – u Beogradu 2015. sudski rehabilitirani – Draža Mihailović. To je samo po sebi dovoljan protuargument navodima predsjednika Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske Dušana Sladojevića koji je „Čiču Dražu“ opisao kao humanitarca koji je „život posvetio razvoju demokratije, odbrani otadžbine od fašističkih agresora i strašnih ustaških pokolja u dijelu Podrinja, Birča i u zapadnim krajevima BiH, odnosno Republike Srpske“.

Imajući iskustvo (dokumentiranih) masovnih zločina koje su počinili četnici u zapadnoj i istočnoj Bosni – kao što je i ubojstvo nedužnih s. Jule Ivanišević i njezinih susestara Kćeri Božje ljubavi u Goraždu, čija su tijela bačena u i onako okrvavljenu Drinu – onda je razvidno o kakvim je „antifašistima riječ“. Štoviše, gledajući i čitajući kako takve „junake“ slavi Srpska Pravoslavna Crkva (ne treba se iznenaditi ako ih i proglasi svetcima!), te znajući da je današnji državni vrh Republike Srbije nekoć bio aktivni dio četničkoga pokreta, relacije i tendencije u sadašnjim susretanjima puno su jasnije. One, kao Damoklov mač, stoje u pozadini bošnjačko-srpskih odnosa, premda je bošnjački medijski i politički establišment i ovaj dernek iskoristio kako bi skrenuo pozornost od činjenice da se u BiH vraćaju „domaći sinovi“ mudžahedini koji su se borili u okviru Islamske države te da još nije poražena ideja koja ih je odvela na Bliski istok. Ista je stvar i kada je riječ o hrvatsko-srpskim društvenim relacijama u kojima i Crkva i država srpskog naroda očito smatraju kako je normalno da su četnici istrjebljivali Hrvate i pri tome zapravo humanisti, a da su genocidni jedino ustaše i NDH.


Zaključak uvodnika pročitajte u tiskanom izdanju

Piše: Josip Vajdner
Katolički tjednik

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    23. veljača 2020.

    Papa Francesco Bari incontro con i vescovi del Mediterraneo

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: