Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. kolovoz 2019.

Izdvajamo

Sarajevo, 5. ožujak 2019.

Održana XVIII. Godišnja skupština Nacionalnog vijeća Papinskih misijskih djela Bosne i Hercegovine

Nacionalno vijeće Papinskih misijskih djela Bosne i Hercegovine započelo je svoju XVIII. Godišnju skupštinu u nedjelju, 3. ožujka 2019. Svetom misom u 18 sati u sarajevskoj katedrali Srca Isusova. Misno slavlje, u zajedništvu nacionalnih ravnatelja mons. Luke Tunjića (BiH) i vlč. Antuna Štefana (Hrvatska), dijecezanskih ravnatelja fra Stipana Radića (Vrhbosanska nadbiskupija) i vlč. Josipa Tadića (Vojni ordinarijat) te drugih svećenika na službi u Sarajevu. U ime Vrhbosanske nadbiskupije, kao organizatora Godišnje skupštine, na početku Mise sve je pozdravio fra Stipan Radić, dijecezanski ravnatelj. Objasnio je ukratko smisao Godišnje skupštine, pozvao sve na molitvu za misije i misionare a uzoritog kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa metropolita vrhbosanskog pozvao je da započne Misno slavlje.

U svojoj propovijedi kardinal Puljić, na temelju Misnih čitanja, naglasio potrebnu pročišćavanja i stvaranja dobroga srca koje će zračiti plemenitost i dobrotu. Naglasio je također da smo svi na svoj način misionari i navjestitelji evanđelja. Posebno je istaknuo potrebnu novih duhovnih zvanja i novih misionara. Pozvao je na molitvu za nova zvanja, za misije i za naše misionare koji na najbolji način prvenstveno svojim životom propovijedaju Riječ Božju i šire kraljevstvo nebesko.

Na koncu Mise mons. Tunjić je zahvalio kardinalu Puljiću na predvođenju Misnog slavlja i pastirskim riječima a posebno što je kao predsjednik BK BiH s drugim biskupima članovima BK BiH proglasio Misijsku godinu u BiH kao pripravu za Izvanredni misijski mjesec listopad 2019., kada se obilježava stota obljetnica apostolskog pisma pape Benedikta XV. Maximum Illud. Izrazio je nadu da će Misijska godina pomoći u obnovi mjesne Crkve u BiH. Vlč. Štefan je pohvalio rad misionara i misionarki iz Hrvatskog naroda nazvavši ih našim herojima. Pohvalio i je suradnju između dvije Nacionalne uprave PMD i zaželio uspješnu i blagoslovljenu Skupštinu.

U ponedjeljak, 4. ožujka molitvom je započeo radni dio Skupštine u Misijskoj središnjici. U ulozi domaćina ove Godišnje skupštine fra Stipan Radić je pozdravio sve nazočne ravnatelje i zamolio da izrazimo zajedničku sućut mons. Vladi Lukendi, dijecezanskom ravnatelju PMD Banjalučke biskupije koji nije mogao doći zbog smrti brata Ivice. Zaželio je da Skupština prođe u radnom i prijateljskom ozračju. Riječi pozdrava i želje za nastavkom dobre suradnje izrazio je i vlč. Štefan u ime Nacionalne uprave PMD u Republici Hrvatskoj. Zatim je predloženi dnevni red usvojen kao i zapisnik s prošlogodišnje Skupštine.

Prvi je predstavio svoje izviješće za 2018. godinu mons. Tunjić. Rekao je da će zbog duljine Pastoralnog i financijskog izviješća istaknuti samo najvažnije stvari pojedinih projekata i misijskih akcija te novosti u odnosu na izviješće iz 2017. godine. Novi naslovi u izviješću su Izvanredni misijski mjesec listopad 2019. i Misijska godina u BiH, dok je naslov Novi misionari iz Hrvatskog naroda pridodan naslovu Ubijeni misijski djelatnici u svijetu u 2018. godini. Novi je naslov i Hrvatski misionari u svijetu. Posebno je naglasio da se protekle 2018. godine, kao priprava za Izvanredni misijski mjesec listopad 2019. i u Misijskoj godini uz redovite projekte i poslove, radilo na promidžbenim materijalima i medijskoj promidžbi misija. Tako su tiskani: knjižica o sva četiri PMD, prospekt o PMD svetog Petra apostola, plakati u različitim veličinama, sličice s molitvom za misije, fascikle i reklamne vrećice. Ilustrirana priča o Djelu svetog Djetinjstva je u tijeku izrade. U pripremi je izbor misijske pjesme koja će se poslati u Generalno tajništvo PMD svetog Djetinjstva koje će na koncu izdati CD sa svim pjesmama pobjednicama iz cijelog svijeta. U financijskom dijele izviješća napomenuo je da se stalno smanjenje broja vjernika u BiH još ne osjeti na davanju za pojedino Papinsko misijsko djelo i misijske akcije. Cijela prošlogodišnja djelatnost bila je prožeta Misijskom godinom i pripravom za Izvanredni misijski mjesec listopad 2019. Zatim su slijedila Pastoralna i financijska izviješća iz pojedine nad/biskupije. Izviješća dijecezanskih ravnatelja su obuhvatila pastoralna događanja u protekloj godini i financijsko izviješće s posebnim naglaskom na akcije koje je iznjedrila Misijska godina. Nakon rasprave o predstavljenim izviješćima slijedilo je izjašnjavanje o pojedinom izviješću. Izviješća su jednoglasno prihvaćena i usvojena.

Odmah poslije ručka u Ordinarijatu Vrhbosanske nadbiskupije nastavljen je radni dio Skupštine. Razgovaralo se o sljedećim projektima i misijskim akcijama: Misijska godina u BiH i priprava za Izvanredni misijski mjesec listopad 2019.; Pripreme i obilježavanje PMD: Svjetski dan misija-Misijska nedjelja, Dan svetog Djetinjstva-Bogojavljenje, Dan svetog Petra apostola i Dan svjedoka vjere 24. ožujka; Misijski list Radosna vijest (promidžba, suradnja…); MIVA BIH; Maslinove grančice; Misijski portal, facebook stranica, sudjelovanje u medijima; Misijski promidžbeni materijali: prospekti, knjižice-brošure, plakati, sličice, fascikle, vrećice…; Izbor misijske pjesme; Znanstveni članak prof. emeritusa mons. Mate Zovkića „Missio ad gentes u Djelima apostolskim“; Sljedeća misijska akcija u BiH; Prijedlozi za rad i suradnju u 2019. godini; Godišnji susret (2019.) misionara u Splitu; Zaključak i dogovor o Godišnjoj skupštini za 2019. godinu; Razno. Ravnatelji su se složili da u tekućoj godini sva naša nastojanja kao i ona pastoralna u župama, ustanovama i nad/biskupijama trebaju biti prožeta pripravom za Izvanredni misijski mjesec listopad 2019. Postojeće projekte treba održavati a biti otvoren za nove poticaje i akcije s obzirom na našu bosansko-hercegovačku stvarnost. Želja nam je da misije, kako to često ističe papa Franjo, budu stil našega života. Pokušavamo širiti misijski duh apostolskog pisma Maximum Illud, Dekreta o misijskoj djelatnosti Crkve Ad gentes i pape Franje da „Missio ad gentes postane izvor, uzor, nadahnuće, kriterij rada i vrednovanja cjelokupnog djelovanja Crkve.“

Po završetku radnog dijela Skupštine ravnatelji i s. Davorka uputili su se u župu sv. Ane Banbrdo u Lepenicu na večernju Svetu msu koju je predvodio vlč. Josip Tadić a propovijedao don Pero Miličević. Po završetku Mise vjernici su mogli uzeti ponuđene misijske suvenire i promidžbene materijale. Dijecezanski ravnatelj Vrhbosanske nadbiskupije fra Stipan Radić ujedno je i župnik ove župe. Pripremio je sa svojim župljanima zajedničku večeru s kojom je završila XVIII. Godišnja skupština Nacionalnog vijeća PMD BiH. (kta/missio.ba)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    7. kolovoz 2019.

    Papa Francesco, udienza generale in aula Paolo VI

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: