Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. kolovoz 2019.

Izdvajamo

Sarajevo, 4. ožujak 2019.

Započela Godišnja skupština Papinskih misijskih djela BiH

XVIII. Godišnja skupština Nacionalnog vijeća Papinskih misijskih djela (PMD) BiH, koja se od 3. do 5. ožujka 2019. održava u Sarajevu, započela je u nedjelju navečer Misnim slavljem u katedrali Srca Isusova.

Misno slavlje predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski  kardinal Vinko Puljić u zajedništvu sa sudionicima skupštine - nacionalnim ravnateljem PMD-a u BiH mons. Lukom Tunjićem, dijecezanskim ravnateljima PMD-a u BiH i vlč. Antunom Štefanom, nacionalnim ravnateljem PMD-a u Hrvatskoj. Koncelebrirali su i sarajevski dekan preč. Mato Majić i svećenici Sarajevskog dekanata, a sudjelovali su redovnice, bogoslovi i drugi vjernici dok je pjevanje animirao Katedralni mješoviti zbor Josip Stadler, prenosi nedjelja.ba.

Prije početka Mise riječi dobrodošlice i pozdrava uputio je domaćin, dijecezanski ravnatelj PMD-a za Vrhbosansku nadbiskupiju fra Stipan Radić. „Večeras smo se okupili na ovom misnom slavlju kako bismo s molitvom započeli naš dvodnevni rad, skupštinu PMD-a BiH. Želimo vidjeti što smo zajedno s vama vjernicima tijekom protekle godine uradili i što možemo učinili i u ovoj godini, možda još više i s jačim intenzitetom jer ovo je Misijska godina u cijeloj našoj Crkvi u BiH, a mjesec listopad je Izvanredni misijski mjesec u cijeloj Crkvi. I dobro je što sve započinjemo molitvom“, naveo je fra Stipan.

Započinjući Misno slavlje, nazočne je pozdravio i kardinal Puljić koji je u prigodnoj propovjedi posebno istaknuo važnost misijskog poslanja Katoličke Crkve i svjedočenja evanđelja životom na koje je pozvan svaki krštenik. Osvrćući se na nedjeljno misno čitanje, naglasio je kako je za svakog čovjeka prevažno progledati srcem, vidjeti i izvaditi trunje iz svojeg oka kako bi druge mogao vjerodostojno upozoriti i uputiti na dobro.

„Prevažno je u nama stvoriti duhovnu snagu kojom ćemo se moći oprijeti zlu. Oprijeti se prvo u svojem srcu i mislima te pogledu, a onda unositi u ozračje života ono što je dobro. Iz dobra srca dobro zračiti, iz dobra srca plemenito govoriti, iz dobra srca očima zračiti dobrotu. Zato želim da shvatimo da smo svi mi na svoj način misionari. Svi mi nosimo svjedočanstvo evanđelja. Onim ljudima koji ne znaju smisao života treba svjedočiti, a na poseban način onima koji Krista nisu upoznali treba pomoći da ga upoznaju“, podsjetio je kardinal Puljić kazavši kako je dobio iz misija pismo u kojem jedan biskup pita ima li nekog svećenika za jednu župu koja ima 30 000 vjernika, a nema duhovnog pastira. 

„Kad sam to pismo pročitao, nisam mogao ni o čemu razmišljati – samo sam rekao: ꞌBože, takni nekoga tko hoće izgarati za Tvoju stvar, tko hoće umirati za Kraljevstvo Božje.ꞌ Tko nije spreman se žrtvovati, nije sposoban za misije, nije ni sposoban svjedočiti vjeru ni u svojoj kući“, kazao je kardinal Puljić pozvavši sve na molitvu za prave svjedoke vjere. 

„Večeras žarko molimo za sve one koji navještaju Krista onima koji ga ne poznaju. Daruj im, Gospodine, i revnosti i vjernosti i snage, a i nama da izađemo iz našeg malog kruga sebičnosti, da zračimo dobrotom i svjedočimo tebe, Kriste uskrsli, koji uskrisuješ život svakog čovjeka“, poručio je kardinal Puljić na kraju propovjedi.

Na kraju bogoslužja nacionalni ravnatelj PMD-a BiH mons. Tunnjić zahvalio je fra Stipanu Radiću na organizaciji ovogodišnje skupštine čiji je domaćin Vrhbosanska nadbiskupija. Riječi zahvale uputio je i kardinalu Puljiću na predvođenju ovog misnog slavlja te na tomu što je kao predsjednik BK-a BiH s drugim biskupima kao pripravu za Izvanredni misijski mjesec proglasio Misijsku godinu u BiH. „Uvjeren sam da će Misijska godina i priprava za Izvanredni misijski mjesec uistinu obnoviti našu mjesnu Crkvu u BiH“, naglasio je mons. Tunjić podsjetivši na važnost molitve i svjedočenja svih. „Misionari su produžena ruka i naših molitvi i dobrih djela, produžena ruka Isusova“, poručio je nacionalni ravnatelj PMD-a BiH zahvalivši i katedralnom župniku vlč. Majiću koji je u molitvu za misije uključio i svoju župnu zajednicu.

Potom je riječ dao nacionalnom ravnatelju PMD-a u Hrvatskoj vlč. Štefanu, koji je podsjetio na više od 80 misionara i misionarki Crkve u Hrvata, koji djeluju po cijelom svijetu. „Oni su heroji naše vjere na koje smo ponosni, koje molimo da ne zaborave u svojim molitvama sve nas jer nam je potrebna molitva više nego ikada“, rekao je vlč. Štefan podsjetivši kako su ljudi na ovim prostorima jako puno propatili u ratu, ali su se držali Boga i molitve. „Molite i za nas, vaše svećenike i biskupe, da se uhvatimo krunice, da vam budemo Božji, a onda će biti i misionara koji su potrebni“, dodao je vlč. Štefan. 

Radni dio skupštine održat će se 4. i 5. ožujka. Dijecezanski ravnatelji i nacionalni ravnatelj PMD-a BiH podnijet će pastoralno-financijska izviješća za 2018. godinu. Razgovarat će o provedbi postojećih misijskih akcija i novim projektima, kao i pripremi za Izvanredni misijski mjesec listopad 2019., kada će se obilježiti 100. obljetnica apostolskog pisma pape Benedikta XV. Maximum Illud. (kta)


Poslušajte propovijed kardinala Vinka Puljića:
 

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    7. kolovoz 2019.

    Papa Francesco, udienza generale in aula Paolo VI

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: