Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. kolovoz 2019.

Izdvajamo

Jablanica, 25. veljača 2019.

Nuncij Pezzuto blagoslovio nove postaje križnog puta

Na poziv župnika don Marka Šutala, apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto pohodio je župu Jablanica

Apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto je 24. veljače 2019. na poziv župnika don Marka Šutala pohodio župu Jablanica. U jutarnjim satima je nadbiskup Pezzuto stigao u pratnji prvog savjetnika Nuncijature mons. Henryka Jagodzińskog. Dočekali su ih župnik i bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i Franjevačke bogoslovije. Sveta misa je počela svečanom procesijom, a okupilo se oko 150 vjernika iz Jablanice i okolnih župa, kao i raseljenih župljana. Liturgijsko pjevanje predvodili su bogoslovi koje je predvodio domaći sin bogoslov Tomislav Rajič, prenosi nedjelja.ba.

Župnik je na početku bogoslužja uputio riječi srdačne dobrodošlice nunciju, njegovu prvom savjetniku i svima nazočnima. „Dobro došli u našu malu župu Jablanica koja je 2017. proslavila 100 godina postojanja kao samostalne župe. U tome razdoblju u ovoj su župi djelovala 17 župnika franjevaca, a od 1999. četiri biskupijska svećenika. Svaki je na svoj način doprinosio za rast ove župe. Danas želimo nadograditi samo jedan mali kamenčić u mozaiku rada i brige za povjereno stado, a to predstavlja ova obnovljena crkva i ovaj put križa koji smo pripremili za blagoslov“, kazao je don Marko.

Zatim je nuncij Pezzuto u obnovljenoj crkvi blagoslovio nove postaje križnog puta (ulje na platnu) koje je naslikao akademski slikar Mario Naletilić. Potom je nastavljeno Misno slavlje, a misna čitanja preuzeli su studenti Teološko-katehetskog instituta iz Mostara i bogoslovi iz Sarajeva.

Oslanjajući se na nedjeljno evanđelje, nuncij Pezzuto je u propovijedi istaknuo da biti vjernik ne znači samo ići na Misu i redovito se moliti, nego je to onaj čovjek koji ispunjava Isusovu zapovijed ljubavi prema bližnjemu, što znači biti milosrdan i znati oprostiti svojemu neprijatelju.

Na kraju Misnog slavlja mons. Pezzuto je uručio don Marku brončani medaljon pape Franje. Obitelj Naletilić je nunciju darovala sliku, a bogoslov Tomislav Rajič u ime župe Monografiju župe Jablanica koju je uredio bivši župnik don Mile Vidić u povodu slavlja 100 godina osnutka jablaničke župe.

Tom prigodom je župnik zahvalio svim dobročiniteljima koji su pomogli u obnovi unutrašnjosti crkve te istaknuo važnost povezanosti Svete Stolice i Crkve u hrvatskom narodu. „Hvala i slava Trojedinomu Bogu na ovom danu i daru zajedništva u vjeri. Zahvaljujem i našoj Nebeskoj Majci Bezgrješnoj Djevici Mariji koja nas majčinski prati svojim zagovorom. Vjerujem da nam je i ovaj današnji dan ona isprosila“, rekao je don Marko.

Podsjetio je kako povijest bilježi da su Crkva u Hrvata i hrvatski narod, od samih početaka, njegovali odnose s rimskim Papama, te uživali naklonost i primali njihov blagoslov – poput onoga iz 879. kada je Ivan VIII. „blagoslovio kneza Branimira, sav narod hrvatski i svu zemlju njegovu“.

„A u popratnom pismu Papa ga potaknuo 'neka bude ustrajan i vjeran', pa će imati 'Božju zaštitu i blagoslov apostolskih prvaka Petra i Pavla'. Osobitu blizinu, razumijevanje i zaštitu Svete Stolice osjetili smo tijekom nedavnoga Domovinskoga rata kad je na Petrovoj stolici bio Sv. Ivan Pavao II. I ova župa je kroz svoju burnu stoljetnu povijest imala uspona i padova, radosnih i manje radosnih trenutaka. Kroz povijesne bure i oluje, uza životne oseke i plime hrabro i pobjedonosno je odolijevala zubu vremena. Narod ovog kraja je ostao unatoč svim progonstvima ustrajan i vjeran te je vjerujem i zbog toga osjećao Božju zaštitu i blagoslov“, naglasio je župnik don Marko koji je zahvalio nunciju Pezzutu na pohodu Jablanici i darovateljima.

Poslije Svete mise organiziran je susret nuncija i vjernika u crkvenom dvorištu gdje je bila prigoda osobno popričati i susresti se sa svim župljanima. Uslijedio je zajednički bratski objed u dvorani župne kuće na kojem su sudjelovali studenti TKIM-a, bogoslovi, časne sestre i župnici pristigli iz susjednih župa. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    7. kolovoz 2019.

    Papa Francesco, udienza generale in aula Paolo VI

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: