Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

25. svibanj 2019.

Vijesti

Vatikan, 22. veljača 2019.

NADBISKUP SCICLUNA: PROVOĐENJE U DJELO PRAVEDNOSTI ZNAK JE VJERNOSTI EVANĐELJU

Drugo izlaganja na Susretu „Zaštita maloljetnika u Crkvi“ održao je malteški nadbiskup Charles Jude Scicluna

Drugo izlaganja na Susretu „Zaštita maloljetnika u Crkvi“ na temu „Crkva kao poljska bolnica. Preuzimanje odgovornosti“ održao je malteški nadbiskup Charles Jude Scicluna.

Nadbiskup Scicluna je u svom izlaganju, drugom po redu prvog dana vatikanskog susreta na vrhu na temu zlostavljanja djece, podsjetio na tekst pisma Benedikta XVI. irskim katolicima iz 2010. godine.

Predstavio je potom biskupima uredbe koje su na snazi od 2010. godine vezano uz slučajeve zlostavljanja i s tim povezane postupke Kongregacije za nauk vjere. Prema mons. Scicluni provođenje u djelo pravednosti znak je vjernosti Evanđelju i želje da se stane u obranu žrtava.

Nadbiskup se usredotočio na potrebu objavljivanja optužbi, osuda ali i izjava o nevinosti kako bi se povratilo dobro ime nepravedno optuženih svećenika.

Scicluna je od biskupa zatražio i da imenuju savjetnike koji će im pomagati djelotvornije rješavati pitanja vezana uz žrtve, optužene i krivce. Zajednicu se mora neprestano upoznavati s razvojem situacije vezano uz pojedini slučaj, a rezultati raznih istraga moraju se uputiti Kongregaciji za nauk vjere. U tom se procesu uloga žrtava čini ograničenom i na tome se mora raditi, dodao je nadbiskup.

Upozorio je i na problem kad se nakon provedenog kanonskog postupka utvrdi da nema konkretnih dokaza počinjenja zlodjela. Postoje uvjerljive, ali ne i dokazane tvrdnje. Biskup se mora poslužiti svojim autoritetom u tom slučaju, istaknuo je. Važan je odnos s građanskim pravosudnim organima, koje se mora poštivati imajući pred očima različitost u postupcima i uredbama. Zakon za Crkvu uvijek mora biti u korist općeg dobra, čak i ako je zlodjelo vrlo staro.

Mons. Scicluna je zatim govorio o pravu na žalbu i radu na ozdravljenju žrtava, ali i, tragom Benedikta XVI., o velikom zalaganju većine pripadnika klera koje ne smije biti zasjenjeno izdajom nekolicine.

U posljednjem dijelu malteški je nadbiskup govorio o formaciji kandidata za svećeništvo. Kao okosnicu su mu poslužile temeljne odredbe o svećeničkom odgoju i izobrazbi Kongregacije za kler iz 2016., a posebno je istaknuo važnost promicanja trajne formacije.

Scicluna je u svom izlaganju podsjetio na potrebu da svaki biskup odmah učini dostupne svima protokole o zaštiti pisane jasnim i razumljivim jezikom i koji se mogu odmah upotrijebiti za sigurnost mladih ljudi.

Na kraju je govorio o izboru dijecezanskih biskupa. Biskup mora također paziti na moralni život svećenika, istaknuo je. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    24. svibanj 2019.

    Papa Francesco, incontro "il calcio che amiamo" con FIGC,

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: