Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

25. svibanj 2019.

Vijesti

Vatikan, 22. veljača 2019.

KARDINAL TAGLE: RANE USKRSLOGA KRISTA NOSE SJEĆANJE NA PATNJU NEVINIH

Govor nadbiskupa Manile na sastanku o zaštiti maloljetnika, 21. veljače u Vatikanu

Jedan od govornika na sastanku o zaštiti maloljetnika, 21. veljače u Vatikanu bio je i nadbiskup Manile, kardinal Luis Antonio Tagle.

Na početku svoga govora kardinal Luis Antonio Tagle je istaknuo da zlostavljanje maloljetnika, koje su počinili zaređeni službenici, nije nanijelo rane samo žrtvama, već i njihovim obiteljima, svećenicima, Crkvi, široj zajednici, samim počiniteljima i biskupima. Također je upozorio da su žrtvama i cijelom Kristovom tijelu rane nanijeli i biskupi koji nisu pružili potporu, već su žrtve zlostavljanja u pojedinim slučajevima odbacili, dok su počinitelje pokušavali zaštititi zataškavanjem.

Ranama je potrebno cijeljenje – rekao je kardinal te se potom upitao u čemu se to cijeljenje sastoji? Kao odgovor ponudio je obnovu i očuvanje vjere i perspektive Crkve, te sve pozvao da gledaju uskrsloga Isusa, učeći od Njega i Njegovih učenika. Posluživši se slikom iz Evanđelja po Ivanu, koja opisuje susret uskrslog Isusa s apostolima u dvorani Posljednje večere, kardinal je kazao da upravo u tom trenutku potpune bespomoćnosti, Isus stoji među njima, noseći na svome tijelu nezacijeljene rane. Nakon što ih je pozdravio porukom uskrsnuća "Mir vama!", pokazao im je svoje ruke i bok. Samo približivši se Isusovim ranama apostoli su mogli biti poslani u misiju pomirenja i opraštanja po snazi Duha Svetoga.

Podsjetivši na riječi "Gospodin moj i Bog moj!", kojima je apostol Toma ispovijedio svoju vjeru u Kristovo uskrsnuće, kardinal je kazao da je za čin i ispovijest vjere bitno vidjeti i dotaknuti Isusove rane. Upitavši se što možemo naučiti iz toga intimnoga susreta, odgovorio je da oni koji su poslani naviještati srž kršćanske vjere, Kristovu smrt i uskrsnuće, mogu to autentično činiti samo ako neprestano dodiruju rane čovječanstva. Samo je ranjena vjera vjerodostojna – rekao je – Kako možemo ispovijedati vjeru u Krista ako zatvaramo svoje oči pred ranama koje je uzrokovalo zlostavljanje?

Rane uskrsloga Gospodina podsjetile su učenike na njihovu vlastitu izdaju i na bijeg u prvom trenutku opasnosti, a u Petrovom slučaju čak i na poricanje da je poznavao Gospodina. Rane uskrsloga Krista nose sjećanje na patnju nevinih, ali i na našu slabost i grešnost – istaknuo je kardinal Tagle i dodao – Ako želimo biti službenici iscijeljenja, odbacimo svaku težnju koja nas potiče da ne gledamo i ne dodirujemo Kristove rane u ranjenim ljudima. Svijetu su potrebni autentični svjedoci Isusova uskrsnuća koji se, kao prvi čin vjere, približavaju Njegovim ranama.

Jednom kada se zadovolji pravda, kako pomoći žrtvama izliječiti posljedice zlostavljanja – upitao je kardinal Tagle i dodao – Pravda je nužna, ali sama po sebi ne liječi slomljeno ljudsko srce. Ono što trebamo činiti kao vođe i kao Crkva jest obvezati se da ćemo neprestano hoditi u solidarnosti s onima koji su duboko ranjeni zlostavljanjem, gradeći povjerenje, pružajući bezuvjetnu ljubav i uvijek iznova tražeći oprost, priznajući da ga ne zaslužujemo – rekao je filipinski nadbiskup.

Osvrnuvši se na poteškoće poglavara koji se pitaju kome i kako pomoći, prelat je istaknuo da usredotočenost na pravdu i oprost pokazuje odgovor, odnosno da žrtvi treba pomoći izraziti svoju duboku bol i doći do iscijeljenja, a počiniteljima pak treba pomoći suočiti se s istinom bez opravdavanja, istovremeno ne zanemarujući njihov unutarnji svijet.

Na kraju je kardinal istaknuo da učeći od uskrsloga Gospodina i njegovih učenika gledamo i dotičemo rane žrtava, obitelji, krivih i nedužnih svećenika, Crkve i društva. Gledajući Isusa ranjenog zbog izdaje i zloupotrebe moći, gledamo rane osoba koje su povrijedili oni koji su ih trebali štititi. U Isusu doživljavamo milost koja čuva pravdu i slavi dar oprosta. Raspeti i uskrsli Gospodin ponovno stoji u našoj sredini, pokazuje nam svoje rane i proglašava: "Mir vama!" – rekao je kardinal Luis Tagle te na kraju izrazio želju da svi rastemo u vjeri u to veliko otajstvo. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    24. svibanj 2019.

    Papa Francesco, incontro "il calcio che amiamo" con FIGC,

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: