Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

24. kolovoz 2019.

Vijesti

Čapljina, 12. veljača 2019.

PROSLAVA DANA BOLESNIKA I BLAGOSLOV NOVOG KRILA "BETANIJE"

Misno slavlje predslavio je biskup Ratko Perić

U Domu za stare i iznemogle s hospicijem "Betanija" u Čapljini 11. veljače 2019. svečano su obilježeni Svjetski dan bolesnika i blagdan Gospe Lurdske uz blagoslov novog krila ustanove. Ravnatelj Caritasa Mostar-Duvno-Trebinje don Ante Komadina pozvao je biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog mons. Ratka Perića, svećenike iz okolice, dobrotvore iz Njemačke i Hrvatske, sve prijatelje, dobročinitelje, djelatnike i suradnike na zahvalno Misno slavlje u Pastoralnom centru i na blagoslov Betanije II., prenosi portal nedjelja.ba.

S biskupom Perićem je koncelebriralo 15-tak svećenika, među kojima i direktor Renovabisa dr. Christian Hartl, predsjednik Caritasa BiH mons. Tomo Knežević i ravnatelj Caritasa Banja Luka mons. Miljenko Aničić. Među misarima bili su i Ivan Zeba, voditelj Službe Vlade RH za pravni položaj, kulturu i obrazovanje Hrvata u Bosni i Hercegovini; gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić; vlasnici i djelatnici tvrtki koji su izvodili radove; nadzorni inženjer Marin Musa; predstavnici Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije i drugi uzvanici.

Biskup Perić je u propovijedi posvjestio značaj blagdana Gospe Lurdske i podsjetio na ozdravljenja koja se događaju u Lurdu te naglasio važnost Marijina zagovora kod Isusa koji će na molitve odgovoriti čudima. „Duboko smo uvjereni da će i nas Bog dragi uslišati po svojoj svetoj volji, po svojoj Providnosti i vječnome svome planu ako mu se obraćamo preko Blažene Djevice Marije moleći u prvome redu za spasenje duše, a onda i za zdravlje tijela“, poručio je biskup Perić.

Na poseban su način slavu Bogu dala djeca Caritasova vrtića Sveti Josip iz Mostara, koja su zajedno sa svojim odgojiteljicama i voditeljicama te institucije sestrama franjevkama Bezgrješnoga Začeća, pjevala, te štićenici Betanije I. koji su, praćeni svojim sestrama i njegovateljicama, uputili molitve vjernika.

Nakon Svete mise prigodnim su se riječima obratili ravnatelj Renovabisa p. Hartl i Ivan Zeba. Razmijenjeni su darovi. Poslije mise biskup Perić izgovorio je blagoslovnu molitvu u novoizgrađenu dijelu Doma Betanija II. Program je vodio Ante Bender, ravnatelj Betanije, a pod vodstvom domaćice Kate iz Svećeničkoga doma iz Mostara priređena je domjenak za sve uzvanike.

Caritas biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan od svoga osnutka 1982. posebnu pozornost posvećuje bolesnima, starima, ostavljenima i napuštenima. U tu su svrhu u Mostaru otvoreni: Rehabilitacijski centar Sveta Obitelj, radionice Nazaret i Emanuel, a u Čapljini Betanija i Betlehem. Raspoloživi prostori postaju sve tješnji. Potražnja za smještajem u ove centre premašuje raspoložive kapacitete. Stoga se i odlučilo na proširenje Staračkoga doma s hospicijem Betanija I. u Čapljini, koja je proradila 11. veljače 2013. Sada je dodana nova zgrada, Betanija II., koja će, kada sve bude završeno, moći primiti još 40 korisnika. Posebnost u ovoj zgradi bit će i odjel za osobe s demencijom ili slaboumnošću. (kta)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    7. kolovoz 2019.

    Papa Francesco, udienza generale in aula Paolo VI

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: