Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

24. kolovoz 2019.

Vijesti

Kolkata, 12. veljača 2019.

KARDINAL TURKSON: SUOSJEĆANJE PREMA ONOME TKO JE BOLESTAN

Svečana proslava XXVII. svjetskog dana bolesnika ove godine održana u Kolkati, gradu u kojem je sv. Majka Terezija na izvanredan način posvjedočila besplatnost ljubavi

Nna spomendan Gospe Lurdske, 11. veljače obilježava se XXVII. svjetski dan bolesnika, ove godine s temom "Besplatno primiste, besplatno dajte" (Mt 10,8). Svečana je proslava ove godine održana u Kolkati, gradu u kojem je sveta Majka Terezija na izvanredan način posvjedočila besplatnost ljubavi.

Kardinal Peter Kodwo Appiah Turkson, pročelnik Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, ovih se dana nalazi u tom gradu, a nekoliko je dana prije tim povodom za Radio Vatikan kazao da briga o našoj ranjivosti, koja pogađa sve, pomaže da shvatimo kako ne smijemo stajati jedni pored drugih kao neprijatelji i stranci, nego se možemo međusobno besplatno potpomagati i podržavati.

Ne postoji prava njega bolesnika bez utjelovljenja
Mislim da je stajalište koje godinama vodi papu Franju to da ne postoji prava njega bolesnika bez utjelovljenja – rekao je kardinal i dodao – Utjelovljenje znači poziv i nama da podijelimo teret s onima koji su pogođeni bolešću. To ne znači razboljeti se, nego pokazati sućut, biti spreman pružiti ruku, pružiti njegu, pobrinuti se, ponuditi našu ljudskost.

Kao što je Božji Sin imao suosjećanja za čovječanstvo, došao zbog nas i preuzeo našu ljudsku narav kako bi nas otkupio od grijeha, tako i mi, kad se nađemo pred bolesnom osobom, trebamo pokazati spremnost na suosjećanje i potporu. Na taj način možemo pokazati brižnost, bliskost i dati utjehu, kako bi Gospodin također mogao djelovati. To je najveći dar koji možemo ponuditi ljudima u toj situaciji – kazao je kardinal Turkson.

U govoru na konferenciji održanoj prije nekoliko dana u Kolkati, kardinal je upozorio koliko je važno vidjeti Krista na licima bolesnih, koji su dragocjeno blago za Crkvu, slijedeći primjer Boga koji sudjeluje u ljudskoj patnji. Govor je zaključio pozivom Crkve na suosjećanje, rekavši da nam je bezgranična Božja ljubav svima učinila dobro te smo istom mjerom pozvani doprijeti do drugih.

Osvrnuvši se na primjer sv. Kamila de Lellisa, koji je, predlažući najučinkovitiji način brige za bolesne, jednostavno rekao "Stavite više srca u te ruke", kardinal Turkson je kazao da je to i naša nada i naša želja. Na kraju je pročelnik Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja zazvao pomoć Blažene Djevice Marije, "Zdravlja bolesnih", kako bi se ta želja i ostvarila. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    4. kolovoz 2019.

    Papa Francesco, Angelus, piazza San Pietro

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: