Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

24. kolovoz 2019.

Vijesti

Sarajevo, 11. veljača 2019.

STEPINČEVO U SARAJEVSKOJ KATEDRALI

Euharistijsko slavlje predvodio je i propovijedao mons. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BiH

U sarajevskoj katedrali Srca Isusova koncelebriranim Misnim slavljem u večernjim satima, 10. veljače 2019. obilježen je spomendan kardinala blaženoga Alojzija Stepinca, zagrebačkog nadbiskupa kojega je blaženim proglasio Ivan Pavao II. u Mariji Bistrici, 3. listopada 1998. U koncelebraciji je bilo pet svećenika, a bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa su ministrirali i animirali pjevanje.

Euharistijsko slavlje predvodio je i propovijedao mons. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BiH. Biskupa Vukšića, svećenike, časne sestre, bogoslove i Božji narod je pozdravio prepošt Kaptola vrhbosanskog i rektor katedrale mons. Ante Meštrović. Između ostaloga, u pozdravu je mons. Meštrović istaknuo da „večerašnjim Misnim slavljem u sarajevskoj katedrali Srca Isusova se želimo pridružiti sunarodnjacima Hrvatima diljem svijeta i obilježiti spomendan blaženog Alojzija Stepinca čiji krepostan život i mučeničku smrt, unatoč komunističkim progonima, Božji je narod prepoznao i častio ga“.

U prigodnoj propovijedi biskup Vukšić kazao je da su riječi koje je Isus izrekao svojim učenicima za vrijeme Posljednje večere, neposredno prije rastanka od njih „Ako su mene progonili, i vas će progoniti; ako su moju riječ čuvali, i vašu će čuvati. A sve će to poduzimati protiv vas poradi imena moga, jer ne znaju onoga koji mene posla'“ (Iv 15,20-21), vrlo prikladne za razmišljanje na blagdan kršćanskih mučenika, pa tako i blaženoga mučenika Alojzija Stepinca. „To prije svega zato što one govore koliko je Isus bio iskren i otvoren te svojim sljedbenicima nije skrivao ni ono najteže što će im se događati, odnosno da je također i često dio kršćanskoga poslanja biti neprihvaćen, pa čak i progonjen. S druge pak strane, Isus također jasno kaže, da će uzrok tih progona, koji će uslijediti, biti ustvari On sam, odnosno progon njegova imena, i to zato što progonitelji ne poznaju Boga“, posvijestio je biskup Vukšić.

„Danas na blagdan bl. Alojzija Stepinca, kad Crkva pred nas kao uzor i zagovornika stavlja ovoga mučenika, a u skladu s katoličkim naukom o kršćanskom mučeništvu, sličnost ovoga blaženika s Kristom, Božjim svjedokom, je višestruka. Iz toga Stepinčeva bogatstva za ovu prilogu izdvajamo samo vrednotu jedinstva Crkve i krepost strpljenja zato što se čine posebice suvremenim. Uočavaju se vrlo lako u njegovu gotovo beskrajnom strpljenju iz kojega je proizašlo dosljedno i vjerno svjedočanstvo, sve do davanja života, za jedinstvo Crkve i neraskidivu vezu s Petrovim nasljednikom“, kazao je biskup Vukšić podsjetivši da je na kušnje ondašnje vlasti Stepinčev odgovor bio svetački kratak i jasan: „Oni bi nam željeli nacionalnu Crkvu, Crkvu po uzoru ruske, kojom zapovijeda Staljin. Takovoj Crkvi oni bi rado dali subvencije, plaće, vratili i posjede, nju bi oni slavili u novinama, i koješta drugo. Ali je pitanje, da li bi takova Crkva zasluživala uopće ime Crkve Kristove.“

Progovorivši o Stepinčevu strpljenju u kušnjama, opasnostima i nepravdama koje je podnosio, kazao je da bl. Stepinac nikada nije dopuštao da na bilo koji način bude dovedena u pitanje istina, kršćanska vjera i dobar glas Crkve te da je trpeći molio Boga za milost, da može vjerno izdržati do kraja. Pozvao je vjernike da budu zahvalni Stepincu za primjer vjernosti jedinstvu Crkve i za uzor strpljenja, te kazao da je on i danas, kao blaženik u nebesima, također strpljiv „dok se na nov način u naše vrijeme nastavlja njegovo mučeništvo za jedinstvo Crkve“. „Blažen kakav jest, sigurno je opet mnogo strpljiviji negoli itko od nas i posvema predan Božjoj providnosti te nam je i po tomu uzor u našemu sadašnjem nestrpljenju. Stoga, neka dragi Bog nama svima, po primjeru i zagovoru blaženog Alojzija, dadne milost povjerenja u Božje proviđenje, krepost strpljenja i upornosti u izgrađivanju zajedništva i jedinstva dok, zajedno sa Stepincem i svim istinoljubivim ljudima, čekamo njegovo proglašenje svetim“, kazao je na kraju biskup Vukšić. (kta)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    7. kolovoz 2019.

    Papa Francesco, udienza generale in aula Paolo VI

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: