Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

24. kolovoz 2019.

Poruke i poslanice

Vatikan, 6. veljača 2019.

Papina kateheza na općoj audijenciji u srijedu, 6. veljače 2019. – Apel Svetoga Oca

Dijalog između kršćanstva i islama presudni je činilac za mir u današnjem svijetu

Draga braćo i sestre, dobar dan!
 
Proteklih sam dana boravio u kratkom apostolskom pohodu Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Bilo je to kratko, ali vrlo važno putovanje kojim je, u povezanosti sa sastankom održanim 2017. na Al-Azharu u Egiptu, ispisana nova stranica u povijesti dijaloga između kršćanstva i islama i predanosti promicanju mira u svijetu na temelju ljudskog bratstva.
 
Po prvi puta je jedan papa pohodio Arapski poluotok. I Providnost je htjela da to bude Papa pod imenom Franjo, 800 godina nakon posjeta sv. Franje Asiškog sultanu al-Maliku al-Kamilu.
 
Često sam razmišljao o sv. Franji tijekom ovog putovanja: to mi je pomoglo da u različitim trenutcima posjeta čuvam Evanđelje, ljubav Isusa Krista u svom srcu; u mojemu srcu bilo je Kristovo Evanđelje, molitva Ocu za svu njegovu djecu, osobito za najsiromašnije, za žrtve nepravdi, ratova, bijede…; molitva, jer je dijalog između kršćanstva i islama odlučujući činilac za mir u današnjem svijetu.
 
Iskreno se zahvaljujem princu nasljedniku, predsjedniku, potpredsjedniku i svim vlastima Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su me dočekali s velikom uljudnošću. Ta je zemlja u posljednjim desetljećima doživjela značajan porast: postala je raskrižje između Istoka i Zapada, multietnička i multireligijska “oaza“, te dakle prikladno mjesto za promicanje kulture susreta. Izražavam svoju iskrenu zahvalnost biskupu Pavlu Hinderu, apostolskom vikaru Južne Arabije, koji je pripremio i organizirao ovaj događaj za katoličku zajednicu, i moj „hvala“ se s ljubavlju proteže na svećenike, redovnike i vjernike laike koji prisutnost kršćanstva u toj zemlji čine živom.
 
Imao sam priliku pozdraviti prvog svećenika – devedesetogodišnjaka – koji je tamo pošao kako bi osnovao tolike zajednice. U invalidskim je kolicima, slijep, ali osmijeh mu ne silazi s usana, osmijeh što je služio Gospodinu i što je toliko dobra učinio. Pozdravio sam također još jednog devedesetogodišnjeg svećenika – ali taj je još na nogama te još i dalje radi. Bravo! – te mnogobrojne svećenike koji su tamo na službi kršćanskih zajednica latinskog obreda, siro-malabareškog, siro-malankarskog i maronitskog obreda koji dolaze iz Libanona, Indije, Filipina i drugih zemalja.
 
Osim govora, u Abu Dhabiju je učinjen jedan korak više: veliki imam Al-Azhara i ja potpisali smo Dokument o ljudskom bratstvu, u kojem zajedno potvrđujemo zajednički poziv svih muškaraca i žena da budu braća i sestre jer su Božji sinovi i kćeri, osuđujemo sve oblike nasilja, osobito one s vjerskim motivima i obvezujemo se na širenje autentičnih vrijednosti i mira diljem svijeta.
 
Ovaj će se dokument proučavati u školama i na sveučilištima u nekoliko zemalja. Ali preporučujem i vama da ga pročitate, da se s njim upoznate, jer pruža mnoge poticaje da se krene naprijed u dijalogu o ljudskom bratstvu.
 
U dobu kao što je ovo naše, u kojem postoji snažna napast da se vidi na djelu sukob između kršćanske i islamske civilizacije, kao i da se religije smatra izvorima sukoba, željeli smo dati još jedan, jasan i odlučan znak da je, umjesto toga, moguće susresti se, da je moguće uzajamno se poštovati i voditi dijalog te da, unatoč različitosti kulturâ i tradicijâ, kršćanski i islamski svijet cijene i baštine zajedničke vrijednosti: život, obitelj, vjerski osjećaj, poštovanje starijih osoba, obrazovanje mladih i druge k tome.
 
U Ujedinjenim Arapskim Emiratima živi oko milijun kršćana: to su radnici koji dolaze iz različitih azijskih zemalja. Jučer ujutro susreo sam se predstavnicima katoličke zajednice u katedrali sv. Josipa u Abu Dhabiju – vrlo jednostavnom hramu – a potom, nakon ovog susreta, slavio sam za sve – a bilo ih jako mnogo! – kažu da ih je na stadionu, koji može primiti 40 tisuća ljudi, i pred velikim zaslonima izvan stadiona, bilo ukupno 150 tisuća! Slavio sam euharistiju na gradskom stadionu, navijestivši Evanđelje blaženstava. Na misi, na kojoj su koncelebrirali prisutni patrijarsi, veliki nadbiskupi i biskupi, molili smo na poseban način za mir i pravdu, s posebnom nakanom za Bliski istok i Jemen.
 
Draga braćo i sestre, ovo putovanje pripada Božjim „iznenađenjima“. Uzdignimo hvalu, dakle, Njemu i Njegovoj providnosti i molimo da posijano sjeme donese plodove prema njegovoj svetoj volji.
 
Apel Svetoga Oca
 
Prošle subote, u blizini Bahamskog arhipelaga, potonula je trošna brodica na kojoj su bili deseci migranata s Haitija koji su bili u potrazi za nadom i mirnijom budućnosti. Izražavam suosjećanje obiteljima koje su stavljene na veliku kušnju tolike boli kao i haićanskom narodu pogođenom ovom novom tragedijom. Pozivam vas da se pridružite mojoj molitvi za one koji su na tako dramatičan način izgubili živote i za ozlijeđene.
 
(kta/ika)
PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    3. kolovoz 2019.

    Papa Francesco - Udienza Guide e Scouts d'Europa

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: