Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

24. kolovoz 2019.

Vijesti

Bilten Sinode

Bilten Sinode

Sarajevo, 18. siječanj 2019.

IZIŠAO DESETI BROJ SLUŽBENOG GLASILA SINODE VRHBOSANSKE NADBISKUPIJE

"Bilten sinode", koji je moguće pogledati u elektronskom obliku, u narednim danima će i u tiskanoj verziji naći put do župa u BiH

U suradnji Tajništva Sinode Vrhbosanske nadbiskupije i Povjerenstva za pripravu I. Sinode Vrhbosanske nadbiskupije, izašao je - u elektronskoj verziji, 10. broj službenog glasila I. Sinode Vrhbosanske nadbiskupije „Bilten Sinode“, koji bi u narednim danima trebao, i u tiskanoj verziji, naći put do župa u BiH.

Donosimo riječ urednika „Biltena Sinode“ i generalnog tajnika Sinode Vrhbosanske nadbiskupije dr. Maria Bernardića:

Poštovani čitatelji, pred nama je jubilarni deseti broj Biltena Sinode, službenog glasila Sinode Vrhbosanske nadbiskupije.

Držeći se već nekog uhodanog reda prvo ćemo se osvrnuti na osmi krug dekanatskih zasjedanja Vrhbosanske nadbiskupije, održanih 30. lipnja 2018. Tu ćemo se ujedno i prisjetiti protekle sinodske teme koju smo saželi pod evanđeosko pitanje „Gospodine, gdje stanuješ?“ (Iv 1,38). Tim riječima se svojedobno Gospodinu obratiše dva učenika Ivana Krstitelja, očito ga želeći bolje upoznati. "Dođite i vidjet ćete" – odgovori im Isus. „Pođoše dakle i vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega onaj dan“ (Iv 1,39). Sa ovim se želi reći da nema kršćanskog puta mimo Gospodinovog. Biti kršćanin ne znači ništa drugo nego životom i primjerom nasljedovati svoga božanskog učitelja.

Zatim donosimo osvrt i na rezultate devete sinodske ankete pod nazivom „O značenju i smislu nekih važnijih pojmova kršćanskog života“. Cilj ove ankete je bio ispitati i razmotriti neke specifične naglaske i detalje s obzirom na našu vjeru i vjerski život. Specifičnost ankete se zrcali u datosti da su u njoj svi ponuđeni odgovori uglavnom točni, ali ne uvijek i podjednako točni.

Nakon toga ćemo predstaviti novu sinodsku temu „Poslanje Crkve u suvremenom društvu“. Pod ovim podrazumijevamo veći broj pitanja iz domene Društvenog nauka Crkve. Kako već za starozavjetne biblijske pisce, tako i za Isusove evanđeliste i apostole bilo je nekako samo po sebi jasno da vjera u biblijskoga Boga nije kadra samo iznjedriti neke osobne promjene u životu vjernika nego i one šire, društvene. Vjerovati u Boga – Oca, kao i u Njegovog Sina Isusa Krista sukladno znači vjerovati i u jednakost i dostojanstvo svake ljudske osobe. Ta vjera nije kadra samo promijeniti čovjeka nego i cijeli svijet.

Općenito govoreći, društveni nauk Crkve temelji se na razmatranju svekolikog društvenog poretka (Ordo socialis), te se izravnije bavi gospodarskim, političkim, socijalnim i kulturnim pitanjima, ukazujući pri tome i na sve one aktivnosti koje idu na štetu općem dobru kao i dostojanstvu i ravnopravnosti ljudske osobe. Ovdje ćemo ujedno ukratko predstaviti i samu povijest društvenog crkvenog nauka kao i neke njegove važnije dokumente.

Nakon toga slijedi i pastirska riječ nadbiskupa Vinka kard. Puljića o kršćanskoj i općenito ljudskoj odgovornosti. U kršćanskom duhu ljudski život se ne može poimati kao privatna svojina nego kao vrhunsko dobro od Boga povjereno čovjeku na upravljanje. To je nešto o čemu ćemo na kraju samome Bogu morati polagati račun. Stoga, uz dragocjeni dar života ide i jedna višestruka odgovornost: za samog sebe, bližnjeg, svijet u kojem živimo, opće dobro itd.

Zatim donosimo i razgovor s vojnim ordinarijem u BiH, mons. dr. Tomom Vukšićem. s njim smo već jednom razgovarali u trećem broju Biltena. Ovaj put razgovaramo o osjetljivim pitanjima migracija, ljudskih prava, kao i o poslanju Crkve u suvremenom društvu.

Tu su još tri –nadam se- korisna članka. Vlč. dr. Oliver Jurišić nam piše o problemu tzv. neutralne etike. Mr. Igor Žontar nam donosi jednu opsežnu filozofsko-teološku studiju o ljudskome radu, a ekonomist Daniel Kapeleti govori o važnosti savjetovanja u poslovnom kontekstu.

Za kraj napominjemo da bi ovaj broj Biltena trebao poslužiti i kao radni materijal za deveti krug dekanatskih zasjedanja koji bi se trebao održati u subotu, 16. ožujka 2019. Kako već uobičavamo, župnici bi za tu prigodu sa svojim vijećnicima trebali pripremiti prikladna izlaganja, a dodatne informacije o svemu tome ćemo u skorije vrijeme proslijediti i putem službenog dopisa.


U Sarajevu, 14. siječnja 2019.


PDF - Deseti broj službenog glasila Sinode Vrhbosanske nadbiskupije

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    7. kolovoz 2019.

    Papa Francesco, udienza generale in aula Paolo VI

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: