Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

24. kolovoz 2019.

Vijesti

Rim, 18. siječanj 2019.

PAPA PRIMIO PREDSTAVNIKE INSPEKTORATA ZA JAVNU SIGURNOST U VATIKANU

Potaknuo ih je da podignu pogled dalje od teškoća kako bi bili blizu osobama koje trpe, te da čuvaju korijene koji daju identitet

Izraz zahvalnosti za službu dostojnu hvale, i želja da obnove zanos milosrđa, posebno prema osobama koje trpe zbog bolesti, napuštenosti i marginalizacije, sadržani su u pozdravu pape Franje predstavnicima Inspektorata za javnu sigurnost u Vatikanu, koje je primio u tradicionalnu audijenciju na početku godine. Riječ je o djelatnicima talijanske Državne policije koji dan i noć nadziru Trg svetoga Petra i okolne ulice u blizini Vatikana, zahvaljujući – kako je rekao Papa – njihovoj prisutnosti na terenu u svim klimatskim uvjetima, dobrim i lošim.

Papa je u govoru posebno istaknuo ljudske i kršćanske vrijednosti koje život čine lijepim i plodnim, te upozorio upravo na opasnost od gubitka osjećaja pripadnosti u ovom društvu. Stoga je potaknuo nazočne da se zauzmu u očuvanju kulturalnih korijena grada i domovine.

Ova bi civilizacija mogla biti iskorijenjena – primijetio je – a mi znamo da se bez korijena ne raste, i ono što na stablu cvjeta, dolazi od onoga što je ispod zemlje (usp. F.L. Bernardez, Para recobrar). Potrudite se u očuvanju korijenā, jer korijeni nam daju identitet. Naš je identitet ovaj današnji, ali dolazi iz korijena, i bit će prenesen našoj djeci, našim unucima, ali uvijek iz korijena – istaknuo je Sveti Otac.

Papa je potom spomenuo nedavno proslavljene svetkovine Božića i Bogojavljenja koje su nam – kako je rekao – dale mogućnost da još jednom razmišljamo o događaju rođenja i očitovanja Krista na zemlji. Njegov nam dolazak među nas otkriva nezamislivu blizinu između Boga i čovjeka, i beskonačnu ljubav koju On ima za nas. Njegova prisutnost daje smisao našem životu i potiče nas na nadu, pomažući nam podići pogled dalje od svakodnevnih teškoćā i problemā. Istodobno nas potiče na ljubav, da svoje odnose živimo bratski i milosrdno, posebno s osobama koje trpe zbog bolesti, napuštenosti i marginalizacije.

Blizina s ljudima je, naime, tipična i u radu policijskih agenata Inspektorata za javnu sigurnost koji ju mogu svjedočiti svakoga dana – rekao je Papa te istaknuo raspoloživost i požrtvovni duh koji susreće u tim ljudima, primjećujući da pomalo osjeća sram kada pomisli na brojne osobe koje se smatraju kršćanima, a nisu na razini njihova primjera.

Zahvaljujući vašem nadzoru i čuvanju javnoga reda – primijetio je potom Sveti Otac – hodočasnicima i turistima, koji sa svih strana svijeta, i svatko sa svojom životnom pričom, dolaze u baziliku svetoga Petra, posjet je olakšan. Opće je priznata vaša stručnost i mudrost u suočavanju s raznim situacijama, pa i onim najkritičnijima; stoga vam i ja želim odati priznanje – istaknuo je Sveti Otac.

Zahvaljujem vam za vašu profesionalnost i velikodušnost! – rekao je Papa te ih potaknuo da ustraju u traženju najboljega načina svojega djelovanja, trudeći se da sve ljude dočekaju s mnogo strpljenja i razumijevanja, pa i u trenutcima kada osjete umor ili teret neugodnih situacija. Na kraju je papa Franjo zahvalio za njihovu djelotvornu suradnju u njegovim pastoralnim pohodima župama i drugim zajednicama u Rimu, kao i u odlascima u druga mjesta u Italiji. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    7. kolovoz 2019.

    Papa Francesco, udienza generale in aula Paolo VI

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: