Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

24. kolovoz 2019.

Vijesti

Rim, 18. siječanj 2019.

U ITALIJI OBILJEŽEN XXX. DAN DIJALOGA IZMEĐU KATOLIKA I ŽIDOVA

Biblijska knjiga o Esteri nalazi se u središtu Dana dijaloga između katolika i Židova, koji se od 1990. godine obilježava 17. siječnja, uoči Tjedna molitve za jedinstvo kršćana

Uoči početka Tjedna molitve za jedinstvo kršćana, 17. siječnja 2019. Talijanska biskupska konferencija obilježava Dan dijaloga između katolika i Židova. Produbljivanje dijaloga kroz veće međusobno upoznavanje, prevladavanje predrasuda, ponovno otkrivanje zajedničkih biblijskih vrijednosti i provođenje zajedničkih inicijativa za pravdu, mir i očuvanje stvorenoga te, gdje je to moguće, razmjene posjeta – bio je izvorni duh kojim je Povjerenstvo za ekumenizam i dijalog Talijanske biskupske konferencije 30. listopada 1989. godine prvi put obilježilo Židovsko-kršćanski dan, upućujući pritom na razliku dijaloga sa Židovima u odnosu na ekumenizam, ali istovremeno usmjeravajući pozornost na zajedničke vrijednosti, posebice na one utemeljene u Bibliji, koje Židovi i kršćani dijele.

Biskup Ambrogio Spreafico, predsjednik Biskupske komisije za ekumenizam i dijalog Talijanske biskupske konferencije, za Radio Vatikan rekao je da je naš korijen, kako je govorio papa Pio XI., duhovno semitski: Isus je bio Židov, rodila ga je Židovka i umro je kao Židov. Apostoli su bili Židovi, Pavao je bio Židov i veliki stručnjak za hebrejsku Bibliju. To je dio naše vjere. Više od tri četvrtine Svetoga pisma dijelimo s hebrejskom Biblijom, tako da naša vjera ima podrijetlo koje, ne samo da ne možemo zaboraviti, nego je dio bogatstva koje nas čini onim što jesmo – kazao je biskup Spreafico.

U vezi s odabirom biblijske knjige o Esteri, koja je u središtu obilježavanja Dana dijaloga, biskup je naglasio da u vrijeme u kojem je lako marginalizirati, isključiti druge, željeti ih eliminirati, Esterin stav poručuje da, naprotiv, možemo živjeti zajedno u različitosti. Naposljetku, židovski narod u velikom Perzijskom carstvu brojem je bio vrlo malen, ali vjera u Boga im je pomogla da se spase i da postanu posrednici spasenja za sve. Ta je priča fascinantna; unatoč različitosti religije i kulture suživot je moguć zato što smo djeca Božja – rekao je biskup Ambrogio Spreafico. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    7. kolovoz 2019.

    Papa Francesco, udienza generale in aula Paolo VI

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: