Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

16. lipanj 2019.

Vijesti

Kinshasa, 12. siječanj 2019.

KONGO: IZBORNI REZULTATI NISU U SKLADU S PODACIMA IZBORNE PROMATRAČKE MISIJE

Crkva nastavlja podupirati kongoanski narod u promicanju demokratskih vrijednosti

Rezultati predsjedničkih izbora u Demokratskoj Republici Kongo na kojima je pobijedio oporbeni čelnik Felix Tshisekedi ne odgovaraju podacima izborne promatračke misije Kongoanske biskupske konferencije, s više od tisuću promatrača u više gradova i područja, koji su pratili čitav proces i samo glasanje – napisali su biskupi Demokratske Republike Kongo u priopćenju koje su dali nakon što su objavljeni rezultati predsjedničkih izbora od 30. prosinca 2018.

Privremeni podaci ipak po prvi put u novijoj povijesti te zemlje, neovisne od Belgije od 1960. godine, otvaraju put izmjenjivanja na mjestu čelnika države – istaknuli su kongoanski biskupi potičući na građansku zrelost i izbjegavanje nasilja. Dok se čeka potvrda Ustavnog suda izbornih rezultata i uvođenje u službu novog predsjednika, koje će se održati 18. siječnja 2019., biskupi preporučuju da se moguće žalbe na rezultate povjere zakonskim tijelima u skladu s Ustavom i izbornim zakonom. Crkva nastavlja podupirati kongoanski narod u promicanju demokratskih vrijednosti – naglasili su, među ostalim, biskupi.

Prema podacima neovisne nacionalne izborne komisije, Tshisekedi je dobio 7 milijuna glasova, dok je drugi predstavnik oporbe, Martin Fayulu dobio 6,3 milijuna preferencijalnih glasova; kandidat vladajuće stranke Emmanuel Ramazani Shadary na trećem je mjestu s 4,3 milijuna glasova. Velike su bojazni ovih mjeseci da bi se moglo manipulirati glasovima kako bi se omogućila pobjeda Shadarya koji je veliki saveznik predsjednika Josepha Kabile, a koji je pak na vlasti od samoubojstva svojeg oca Laurenta-Désiréa u siječnju 2001. godine.

Izbori su bili odgođeni dvije godine i zatim dogovoreni za kraj prosinca prošle godine. Dok Tshisekedijevi glasači slave, Francuska je izjavila da rezultati nisu u skladu sa stvarnošću tražeći pojašnjenja o podacima i najavljujući da ih želi dati Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    11. lipanj 2019.

    Papa Francesco Santa Marta

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: