Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

28. svibanj 2020.

Vijesti

Lima, 6. prosinac 2018.

PREMINUO MISIONAR UGO DE CENSI

U nedjelju 2. prosinca u Limi je u 95. godini preminuo don Ugo De Censi, talijanski salezijanac i misionar u Južnoj Americi

U nedjelju 2. prosinca u Limi je u 95. godini preminuo don Ugo De Censi, talijanski salezijanac i misionar u Južnoj Americi.

Don Ugo De Censi je dugi niz godina pomagao najsiromašnijim Južnoamerikancima, te je 1967. godine utemeljio volontersko – edukativno – misijski pokret "Operacija Mato Grosso". Naime, nakon što je 1965. godine upoznao jednog misionara salezijanca iz Brazila, dotaknut njegovim svjedočanstvom o siromaštvu i patnjama ljudi u Južnoj Americi, poželio je odmah učiniti nešto kako bi im pomogao.

Don Ugo je dugo brinuo o siromasima u Brazilu i Peruu. Utemeljio je spomenuti pokret ne samo kako bi pomagao najsiromašnijima, nego da bi ih oslobodio siromaštva i učinio protagonistima, kako je to činio don Bosco. Pomalo je osnivao oratorije, pedagoške institute, domove za napuštenu djecu, te jedno sjemenište i bolnicu. Njegova ljubav prema siromašnima, u kojima je vidio Isusovo lice, zarazila je mnoge mlade ljude.

Zajednice koje pripadaju pokretu "Operacija Mato Grosso" nalaze se u Peruu, Ekvadoru, Boliviji i Brazilu. Spomenuti pokret nije vezan ni uz jednu konfesiju, ali su se iz njega rodila mnoga redovnička i svećenička zvanja. Don Ugo je u vezi s time govorio da se dobrim životom traži istina. Radi, čini djela ljubavi i vidjet ćeš da ćeš u nekom trenutku, pomažući siromašnima, osjetiti potrebu za Bogom, osjetit ćeš želju da Ga upoznaš - govorio je.

Obratite pažnju da nas glava vodi daleko od Boga. Njemu dolazimo kroz posao, rukama i nogama, hodajući i darujući život – govorio je don Ugo De Censi propovijedajući trud i ljubav. Nije bio ljubitelj pravila te je znao reći: "Nemojte se toliko usredotočiti na pravila, nego na Boga", a i upozoravao je: "Kad izgubite Boga, izgubili ste sve!" (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. svibanj 2020.

    Il popolo di Dio con il suo pastore Francesco

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: