Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. svibanj 2019.

Vijesti

Svjetlo riječi

Svjetlo riječi

Sarajevo, 5. prosinac 2018.

NOVI BROJ SVJETLA RIJEČI ZA MJESEC PROSINAC

Novi broj u cijelosti je posvećen najradosnijem kršćanskom blagdan Božiću

Iz tiska je izašao novi broj Svjetla riječi za mjesec prosinac. Novi broj u cijelosti je posvećen najradosnijem kršćanskom blagdan Božiću.

Temu broja božićnog izdanja Svjetla riječi piše nam fra Slavko Topić, gvardijan samostanskoga bratstva na Bistriku u Sarajevu te profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Tekst je naslovljen „Božić u Betlehemu“, a opisuje duh koji se uz Božić može osjetiti u mjestu Isusova rođenja. „Na trgu su jaslice i vrlo svečano okićena jelka koja bude visoka i do 15 metara. Ona dominira trgom i preko masmedija „putuje” svijetom, poput svečano nakićenoga glasnika, pripovijedajući svima o svečanom i zanosnom betlehemskom Božiću. Jer, kako smo već istaknuli, njegova je glavna poruka od početka do danas: 'Slava Bogu na visini i na zemlji mir ljudima dobre volje!'”, piše autor fra Slavko.

Reportažu za božićni broj Svjetla riječi pripremljena je u Cavtatu, u franjevačkom samostanu na samoj obali Jadranskoga mora. Ovim samostanom naime od prošloga ljeta upravljaju franjevci Bosne Srebrene. Otkrijte mnoštvo zanimljivosti iz nove reportaže iz Cavtata i ne prepustite se hladnim danima, nego čitajući Svjetlo riječi otputujte s nama na more, iako nije ljeto.

Ali vratite se do Božića u svoj obiteljski dom! Jer kako piše dopisnica Svjetla riječi Tatiana Cameron Tajči, često se dogodi da ljudima nedostaje dom: „Istina je da nam ne trebaju ni vjenčići, ni borovi, ni stolnjaci da bismo stvoriti svetost, prisnost boi ljubav blagdana, osjećaj privrženosti obitelji i spoznaju da je zaista Bog s nama.” Novi broj Svjetla riječi također donosi prilog rubrike Nepoznata Biblija, autora fra Darka Teperta, profesora biblike. Fra Darko ovoga mjeseca piše o Isusovu rodoslovlju.

U vrlo uspješnoj rubrici Ženidbeno pravo Katoličke Crkve profesor kanonskoga prava na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu dr. fra Šimo Ivelj piše o mnogim problemima koje susreću kandidati za sklapanje kršćanskoga braka. No u ovom broju fra Šimo je svoju rubriku priveo kraju. Nakon puna dva godišta pisanja za Svjetlo riječi, u svom novom članku rezimirao je sve što je do danas izlagao te sažeo u jedinstveni tekst. Profesorica pedagogije Snježana Šušnjara u svojoj rubrici Pogled u dušu donosi tekst naslovljen „Pravi smisao Božića”. I tako počinje: „Dolazi nam još jedan Božić i mi ga iščekujemo s istim onim radosnim sjećanjem na ranije Božiće i susrete s drugima. Posebno su pripreme za ovaj blagdan ispunjene silnim iščekivanjem i nadolazećom, srećom ispunjenom, atmosferom.”

Nadalje pročitajte reportažu iz Hrvatskih katoličkih zajednica Göppingen i Geislingen, o kojima pastoralno skrbe franjevci Bosne Srebrene, odnosno fra Ivica Jurišić. Kako je proteklo 50 godina hoda zajedno u vjeri, kako da naslutiti naslov teksta, koje izazove ova misija ima pred sobom i kako izgleda život ove zajednice Hrvata katolika u Njemačkoj pročitajte u rubrici S našima u svijetu. Fra Anđelko Barun, pak, ovoga mjeseca donosi izvrstan tekst naslovljen „Dioba provincije”.

Gost ovomjesečnoga razgovora bio je fra Benedikt Vujica, dugogodišnji profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. On je trenutno na službi u Beogradu kao gvardijan samostana sv. Ante. Fra Benedikt primjerice vrlo ugodno govori o Božiću, pa je kao naslov istaknuta njegovu misao kako još uvijek ima božićne radosti. Fra Benedikt ističe: „Božićna radost ovisi o stupnju životnosti naše vjere, o kvaliteti iskustva vjere i o stupnju prisutnosti aktivne vjere u našem svakodnevnom životu. Jer, u koga je vjera mrtva, odsutna u načinu života i rada, znači da se Isus nije rodio u njima. Takvi se ne mogu radovati u Gospodinu jer je Gospodin odsutan u njihovu životu. Ako je takvo stanje u našoj duši, eto zašto je sve manje radosti među kršćanima. Ipak, nisam pesimist: ima još uvijek autentične božićne radosti.”

Na stranicama novoga broja Svjetla riječi čitajte i nove priloge rubrika Likovna umjetnost Bosne Srebrene i Strossmayer i Bosna. Zatim rubriku Politički sveci i reformatori i Tradicijska nošnja i nakit. Pročitajte još i prilog fra Jurine biljne ljekarne, u kojoj poznati fra Juro Marčinković opisuje ljekovita svojstva svima poznatoga hrasta. A za ljubitelje slatka i božićnih slastica, objavljen je recept sestre Anice Jozić za božićno drvce načinjeno od medenjaka.

Poštovani čitatelji, nabavite vlastiti primjerak novoga broja Svjetla riječi i sami pročitajte cjelovite priloge najnovijega božićnog broja Svjetla riječi! Svi koji to žele mogu nas pozvati radnim danima od 8 do 16 sati na broj telefona 033/726-200. Pozovite nas i osigurajte sebi božićni broj Svjetla riječi!

Preporučujemo vam i drugi sadržaj na našem portalu te na facebook profilu Svjetlo riječi, gdje svakoga dana možete čitati novi sadržaj s područja vjere, društva i kulture. Pratite nas i na Instagramu i Twitteru te na Youtube kanalu i mreži Google+. Širimo svjetlo. (kta/sr)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    24. svibanj 2019.

    Papa Francesco, incontro "il calcio che amiamo" con FIGC,

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: