Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

22. rujan 2020.

Izdvajamo

Sarajevo, 28. studeni 2018.

Održan 14. Humanitarni koncert i prodajna izložba za djecu u Stadlerovog dječjeg doma „Egipat“ u Sarajevu

Pod geslom sluge Božjega Josipa Stadlera: „Živjela djeca velika i mala“, u večernjim satima, 27. studenoga 2018. održan je Humanitarni koncert i prodajna izložba u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije i u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu u Sarajevu. Sva prikupljena sredstva s prodajne izložbe namijenjena su školovanju djece Stadlerova dječjeg doma „Egipat“ u glavnom gradu BiH u kojem se sestre Služavke Malog Isusa sa suradnicima brinu za djecu bez prikladne roditeljske skrbi.

Pozdravom sestara Služavki Malog Isusa i Prijatelja Malog Isusa: „Živio Mali Isus – uvijek u našima srcima“, dobrodošlicu svima u prepunoj dvorani poželjela je voditeljica programa mr. Tanja Popec, urednica vjerskog programa na Hrvatskom katoličkom radiju. Podsjetila je da je nadbiskup Josip Stadler u Sarajevu, na blagdan svetoga Rafaela Arkanđela 1890. godine, osnovao ustanovu za zaštitu djece izložene nevolji te rekao sestrama: „Kao što je Blažena Djevica Marija hranila Isusa u Betlehemu, s njim bježala u Egipat štiteći ga od zla, tako i vi hranite dobrom djecu i štitite ih od svakoga zla“.

Nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, pomoćnog biskupa vrhbosanskog mons. Peru Sudara, predstavnike društvenog i kulturnog života, djecu, izvođače, svećenike, časne sestre i sve uzvanike, prijatelje, dobročinitelje i predstavnike medija pozdravila je provincijska glavarica sestara Služavki Malog Isusa Provincije Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije s. Maria-Ana Kustura. „Dobro došli na ovaj naš humanitarni Koncert koji se održava u milosnoj godini Jubileja nadbiskupa Stadlera, sluge Božjega i utemeljitelja naše Družbe Sestara Služavki Maloga Isusa, te ujedno i utemeljitelja Dječjeg Doma Egipat ovdje u Sarajevu, u studenome davne 1899., u kojem i danas borave dječica o kojima skrbe naše sestre“, kazala je s. Maria-Ana te pojasnila da su geslo za ovaj koncert uzele iz pisma kojeg je nadbiskup Stadler iz Rima uputio č. Majci Izidori Tresić – Pavičić, 18. svibnja 1910. godine, a kojem piše: „Živio Mali Isus, Živjela Kongregacija ! Živjele sve sestre, kandidatice, novakinje, postulantice, sva djeca velika i mala“.

„Ta su nas dječica, već tradicionalno, okupila i večeras, kao svjedoci o Stadlerovoj ljubavi prema djeci, koju oni žive u njegovom Domu Egipat. Vašom pomoću i prisutnošću želimo svi skupa pokazati svu našu ljubav i brigu te omogućiti im miran i siguran život, sada i u budućnosti. Oni nas trebaju kako bi mogli krenuti u život kao dobri i plemeniti ljudi, te i sami biti oslonac budućim generacijama koje će biti potrebne njihove pomoći! Naše zahvale upućujemo mnogim dobrim ljudima koji su na bilo koji način bili uključeni oko pripreme ovog humanitarnog koncerta“, rekla je s. Ana-Maria te poimence zahvalila svom osobama i institucije koje su dale svoju pomoć.

Pod nazivom „Životinjski bal“, djeca iz vrtića kuće Egipat izvela su na početku koncerta ples uz glazbu pjesme Kemala Montena: „Sarajevo ljubavi moja“

Zbor djece i sestara iz Stadlerovog dječjeg doma „Egipat“ otpjevale su pjesme: „Zvjezdica se pojavila“ (tekst i glazba s. M. Virgina Ninić) i „Tebi pjevam“ (autor: Sedlak Komarevski) i „Služavke Malog Isusa“.

Profesionalne vojne osobe na službi u Oružanim snagama BiH Vlado Kudić i Goran Totić otpjevali su pjesmu posvećenu Josipu Stadleru pod naslovom „Sluga Božji“ (tekst i glazba Vlado Kudić, aranžman Josip Vukoja). Također su otpjevali pjesmu „Izgubljeni sinovi“ (tekst i glazba: Vlado Kudić) koja je osvojila je nagradu za najbolji tekst pjesme 2015. godine, u Zadru, na festivalu duhovne glazbe pod naslovom „Svjetlost dolazi“.

Svojim dolaskom i pjesmom ovu humanitarnu akciju podupro je i Vokalno-instrumentalni sastav „Speranza“ iz župe Presvetog Srca Isusova u Prozoru. Pod ravnanjem sestre Marinele Zeko, članice sastava otpjevale su pjesme: „Isuse daj nam milost” (tekst i glazba Vlado Kudić, aranžman Josip Joca Vukoja), i „Za tebe ću živjeti“ (tekst i glazba s. Tihana Strancarić, aranžman Toni Eterović).

Poseban obol koncertu dala je muška pjevačka skupina „Veseli Šokci“ iz rodnog grada sluge Božjega Josipa Stadlera Slavonskog Broda koji su otpjevali nekoliko izvornih šokačkih pjesama. Ova skupina također pjeva i liturgijske pjesme na svečanim misama u raznim prigodama na području grada Slavonskog Broda.

Na kraju koncerta prisutnima se obratio kardinal Puljić koji je pozdravio sve prisutne te pohvalio organizatore i izvođače kao i sve prisutne koji daju potporu ovoj plemenitoj akciji. Osvrćući se na geslo koncerta „Živjela djeca velika i mala“, kazao je da odgojitelji i dječji psiholozi ukazuju na potrebu odgoja djece na način da ih se nauči igrati. „I to da se igraju zemljom i da se pritom uprljaju zemljom kako bi zavoljeli zemlju. Danas se puno govori kako brojni mladi bježe, a bježe jer nisu zavoljeli ovu zemlju“, kazao je kardinal Puljić dodajući da je današnje društvo u velikoj mjeri izgubilo osjećaj za djecu i to, ne da ih mazi nego da ih vrjednuje i poštuje. „Kada dijete doživi da ga se uzima ozbiljno, tada nevjerojatno razvija svoje unutarnje psihičke sposobnosti. Zato je prevažno vratiti ovom društvu tu dimenziju poštivanja djece - i velike i male“, rekao je kardinal Puljić podsjećajući na Isusove riječi: „Ako se ne obratite i ne budete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko“ (Mt 18,4).

„Drage sestre, zahvaljujem Vam na Vašem trudu, odgoju i ljubavi prema djeci čime također dajete doprinos društvu da ne izgubi osjećaj za djecu“, kazao je kardinal Puljić ističući da brojna djeca „nisu smjela doći na ovaj svijet“ kao i da se onoj djeci, koja su došla na ovaj svijet, često ne dopušta da rastu kao djeca. „Uguše ih tehnikom, elektronikom i ne daju im da budu djeca. A djeca imaju potrebu igrati sa zemljom, prašinom i svim onim što zemlja daje. Tada će djeca drugačije sazrijevati. To su njihove prave igračke. Nemojmo oduzeti djeci dječju radost. Omogućimo im da po zemlji hodaju, sa zemljom se igraju i da tu zemlju zavole kako bi, kad odrastu, znali u njoj živjeti“, kazao je kardinal Puljić napominjući da je jedan od razloga česte agresivnosti kod djece upravo to da se nisu naigrala. Izrazio je radost da se u Stadlerovom dječjem domu „Egipat“ djeca odgajaju da budu djeca i da, kad odrastu, tu ljubav dalje prenose.

Nakon koncerta svi su imali prigodu u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu, uz kuhano vino i čaj, razgledati i ponešto kupiti od bogate prodajne izložbe na kojoj su se našli: kolači, ljekovite rakije, likeri, čajevi, med, razni ukrase, adventski vijenci... Prodajne stolove organizirale su sestre Služavke Malog Isusa i Prijatelji Malog Isusa iz gotovo svih mjesta u kojima sestre žive i djeluju.

Dar se može uplatiti i na Transakcijski račun kod
PRIVREDNE BANKE SARAJEVO d.d. Sarajevo
1011040071882903
SWIFT: PBSCBA22
IBAN: BA391011040071882903

Prvi Vrhbosanski nadbiskup sluga Božji Josip Stadler, nakon što je 1898. godine osnovao Betlehem, 1899. godine osniva ustanovu - Zavod Egipat za zaštitu, odgoj i obrazovanje siromašne i nezbrinute djece te ga povjerava sestrama Služavkama Maloga Isusa (SMI). Djeca ostaju u zavodu dok ne nauče sama priskrbiti za život, a mogu ostati i dulje ako žele. Kako nekada, tako i danas sestre Služavke Maloga Isusa majčinskom brigom skrbe za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi u Stadlerovu dječjem Egiptu. (kta)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    13. rujan 2020.

    Papa Francesco: ricorda la fine e smetti di odiare

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: