Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. srpanj 2019.

Iz katoličkog tiska

Katolički tjednik br. 47

Katolički tjednik br. 47

Sarajevo, 21. studeni 2018.

Katolički tjednik

Tko je kriv: žena, čovjek ili...?

„Što žene budu slobodnije u ostvarenju vlastitih talenata i preuzimanju odgovornosti unutar naših društava, to će čvršća biti nadanja da će cjelokupna zajednica napredovati u mudrosti, pravednosti i dostojanstvu života.“ Izjava Svete Stolice, 4. svjetska konferencija UN-a o ženama, 5. rujna 1995.

Zasigurno se mnogi jako dobro sjećaju scene iz filma Ovo malo duše (1986.),bh. redatelja Ademira Kenovića, u kojoj nenadmašni Zaim Muzaferija objašnjava svojim prijateljima kako mu je „jedan Čeh, veterinar“ pričao da „po toj nji'ovoj vjeri, u tim starim knjigama piše da je Bog bio namislio dat' č'oeku da živi 1 000 godina“. Sve mu je, kako veli, bio dao samo da ne uzimaju neke jabuke. „Al' ta ženetina navrati Adema da trgaju jabuke. Bog to vidio – đe neće, naljutio se i kapak: nesta rahatluka, nesta svega. I otada se čo'ek pati, živi i mre ko i svako drugo hajvanče. Sve zbog ote žene“, prepričao je biblijsku sliku stari Jusuf iznoseći, na pojednostavljeni način, činjenicu da je muškarac nerijetko opravdanje za svoje postupke nalazio upravo u ženi. Tako nisu rijetki oni koji će definirati da su se i ratovi vodili zbog žena – premda su u njima ginuli muškarci te da su žene bile odgovorne za mnoge katastrofe koje su zadesile čovječanstvo. No, premda bi se sve ovo dalo zadržati u okvirima humorističkoga izričaja ili barem kao marginalni dio ljudske povijesti, istina je kako i danas postoje oni koji će u načelu uprijeti prstom u žene kao krivce čak i onda kada su žrtve zlostavljanja i kojekakvoga nasilja.

Kako bi se ukazalo na ovu civilizacijsku ranu koja još uvijek krvari, Ujedinjeni narodi su 17. prosinca 1999. odlučili da se svake godine 25. studenoga u svijetu obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Riječ je o nadnevku koji svoje utemeljenje ima u žalosnoj stvarnosti Dominikanske Republike kada je diktator Rafael Trujillo godine 1960. dao ubiti tri (od četiri) sestre MirabalPatriu (1924.), Minervu (1926.) i Mariu Teresiu (1935.). Tada ih je, naime, njegova tajna policija presrela dok su se vraćale iz posjeta svojim muževima koji su bili u zatvoru te ih doslovce „utukla“. A kako bi prikrili ubojstvo, gurnuli su njihov auto niz padinu – da izgleda kao prometna nesreća. No, njihova je smrt pokrenula narod te na kraju dovela do konačnoga pada diktatora.

Međutim, nasilje nad ženama najčešće nema „politički“ motiv, nego je daleko više stvar koja se događa „unutar četiri zida“. Na osobit način u društvima koja su obilježena siromaštvom kao izvorom mnogih drugih zala. Papa Franjo je na to izričito upozorio 20. siječnja 2018. u peruanskom gradu Trujillu kada je predvodio čašćenje Blažene Djevice Marije u povodu blagdana Gospe od vrata. „Brojni su slučajevi nasilja prikriveni iza toliko zidova. Pozivam vas na borbu protiv tog izvora patnje poticanjem zakonskih propisa i kulture odbacivanja svakog oblika nasilja“, potaknuo je tada Sveti Otac.

Jasno je kao dan da se takve stvari, dakle, uče u kući i nose iz kuće te da ih ne mogu riješiti nikakvi dekreti o „rodnoj ravnopravnosti“ proizišli iz gender ideologije čija postavka nalaže dokidanje stvarnih razlika između muškarca i žene – idući čak dotle da se brišu nazivi „otac“ i „majka“, a uvode „roditelj 1“ i „roditelj 2“. Zbog toga se i Stalna misija Svete Stolice pri Vijeću Europe u ožujku 2017. negativno očitovala o famoznoj Istanbulskoj konvenciji (BiH je još 2013. postala 6. zemljom članicom Vijeća Europe koja ju je ratificirala!) na osobit način upozorivši na neprihvatljivo korištenje definicije pojma „rod“ koja se „bitno razlikuje od one koja je sve dotad jednoglasno prihvaćana u međunarodnom pravu, odnosno u članku 7.3. Rimskoga statuta Međunarodnoga kaznenoga suda i u Deklaraciji Četvrte svjetske konferencije UN-a o ženama (Peking, 1995.) gdje se pojmovi 'rod' i 'spol' rabe kao sinonimi“.


Zaključak uvodnika pročitajte u tiskanom izdanju

Piše: Josip Vajdner
Katolički tjednik

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    14. srpanj 2019.

    Francesco: l’amore si esprime con la misericordia verso chi è nel bisogno

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: