Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

28. svibanj 2020.

Vijesti

Foto arhiv

Foto arhiv

Sarajevo, 21. studeni 2018.

ODRŽANA SJEDNICA NACIONALNOG VIJEĆA PAPINSKIH MISIJSKIH DJELA BOSNE I HERCEGOVINE

Uz nacionalnog ravnatelja mons. Luku Tunjića, sudjelovali svi dijecezanski ravnatelji PMD BiH

U utorak, 20. studenog 2018. u Misijskoj središnjici u Sarajevu održana je sjednica Nacionalnog vijeća Papinskih misijskih djela (PMD) Bosne i Hercegovine na kojoj su, uz nacionalnog ravnatelja PMD BiH mons. Luku Tunjića, sudjelovali svi dijecezanski ravnatelji PMD BiH: mons. Vlado Lukenda, fra Stipan Radić, don Pero Miličević i vlč. Josip Tadić te s. Davorka Šarić djelatnica u Misijskoj središnjici.

Nakon molitve i pozdrava mons. Tunjića, ravnatelji su razgovarali o realizaciji smjernica koje su dali biskupi BK BiH u svojoj poslanici prigodom proglašenja Misijske godine (početak listopada 2018. – konac listopada 2019.), kao priprava za Izvanredni misijski mjesec listopad 2019. godine. Držeći se smjernica ravnatelji su naglasili važnost misijske suradnje između svih razina ove mjesne Crkve s našim misionarima. Molitva za misije koju su biskupi preporučili moliti svake nedjelje i svetkovine te molitva krunice i drugi oblici žrtve za misije ključni su za produbljivanje misijske svijesti i jačanje vjere. Slijedeći crkvene dokumente o misijama naši misionari nam molitvu stavljaju na prvo mjesto jer će žarka molitva uroditi i konkretnim djelima ljubavi prema misijama. Biskupi su preporučili svim ustanovama i uzrastima da ove godine usmjere i prožmu svoje aktivnosti prema misijama u duhu apostolskog pisma Maximum Illud. U proljetnim dekanskim koronama ravnatelji vide posebnu šansu da se svi aktivni svećenici malo bolje upoznaju s PMD, Apostolskim pismom Maximum Illud i drugim misijskim dokumentima. Naglašena je i važnost medijskog govora o misijama te izrade promidžbenih misijskih materijala. Mons. Tunjić ih je upoznao da je već u tijeku izrada misijskih prospekata, misijske knjižice u stripu o Djelu sv. Djetinjstva, misijskih plakata, sličica i drugih predmeta.

Nadalje ravnatelji su se dogovorili da Godišnja skupština Nacionalnog vijeća PMD BiH bude, prema rotacijskom ključu, u Sarajevu od 3. do 6. ožujka 2019. Započet će večernjom Svetom misom u sarajevskoj Prvostolnici koju će predvoditi kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski. Budući da su u središtu Godišnje skupštine godišnja pastoralno-financijska izviješća iz svih biskupija, dogovoren je način pripravljanja izviješća kao i potreba da sve župe svoje kolekte predaju ekonomatima do konca siječnja kako bi se izviješća mogla kompletirati, predati Misijskoj središnjici i upisati u predviđene tabele.

Premda se broj vjernika smanjuje, ravnatelji su sa zadovoljstvom konstatirali da se misijske kolekte ne umanjuju a da su i druge misijske akcije u porastu: MIVA, misijske kasice, kalendari, maslinove grančice…te da ima još prostora za širenje misijske svijesti u prvom redu među svećenicima, redovnicima, redovnicama, sjemeništarcima, novakinjama, novacima i cijelim Božjim narodom što je prva obveza Papinskog misijskog djela Misijska zajednica. Dogovoreno je da se uputi poziv generalnom tajniku PMD Misijska zajednica p. Fabriziu Meroniu da naredne godine posjeti BiH i održi predavanja upravo duhovnim staležima koji su prvi promotori duhovne svijesti u pojedinoj Crkvi.

Svećenici i vjernici su spremni odazvati se misijskim akcijama ali crkveni dokumenti nas podsjećaju na trajni Kristov nalog i evangelizaciju cijeloga svijeta što je obveza svih krštenika. Treba stvarati mentalitet da „misije postanu stil našega života“ kako nam poručuje papa Franjo.

Mons. Tunjić je zahvalio ravnateljima na suradnji i zaželio da svi zajedno iskoriste ovo milosno vrijeme za misije koje je Duh Sveti podario. (kta/missio.ba)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    24. svibanj 2020.

    2020 maggio 24 Papa Francesco Regina Coeli Cina

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: