Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

19. srpanj 2019.

Vijesti

Zagreb, 8. studeni 2018.

NOVI BROJ GLASA KONCILA

Naslovnica je posvećena najavi službenoga pohoda biskupa HBK »Ad limina apostolorum« u Vatikan i Rim, a koji započinju 12. studenoga

Naslovnica novoga broja katoličkoga tjednika Glasa Koncila s nadnevkom od nedjelje 11. studenoga posvećena je najavi službenoga pohoda hrvatskih biskupa »Ad limina apostolorum«, tj. pohodu »na pragove apostola« u Vatikan i Rim, a koji započinju 12. studenoga. Biskupi HBK tijekom tjedan dana posjetit će grobove apostolskih prvaka, susresti se s papom Franjom te imati razgovore u uredima vatikanskih dikasterija.

Zašto hrvatsko gospodarstvo nije bolje? – pita se u komentaru glavni urednik Glasa Koncila mons. Ivan Mikenić te se osvrćući na stanje u gospodarstvu dotaknuo i zbivanja oko koncerna „Agrokora“ te istaknuo: „Po ocjeni nekih analitičara spašavanjem radnih mjesta pred očima javnosti zapravo su spašavane strukture koje su podigle ‘Agrokor’, i zaštitom proračuna spašen je zapravo veći dio ortačke mreže poduzetnika te su uključeni i novi ortaci iz inozemstva, a koncern ‘Agrokor’ predan je u većinsko vlasništvo strancima koji ni sjedište uprave ne žele u Zagrebu, nego su ga smjestili u Nizozemsku“.

Da još uvijek prevladava tvrdi prosvjetiteljski odnos između razuma i vjere, koji ih međusobno suprotstavlja i kategorički isključuje jedno zbog drugoga bez mogućnosti bilo kakvoga susretanja i dodira, može se saznati iz intervjua s o. dr. Sergeom-Thomasom Boninoom, dekanom Filozofskoga fakulteta Papinskoga sveučilišta sv. Tome Akvinskoga (»Angelicum«) u Rimu.

Uz dokument »Ekonomska i financijska pitanja« u teološkom promišljanju Krešimira Cerovca naslovljenom „Gospodarstvo treba etiku da bi se spriječio bankrot“ piše se kako je posebna pozornost posvećena i bankama koje se upozorava zbog „primjena pretjerano visokih kamatnih stopa, izvan stvarnih mogućnosti zajmoprimaca” što je etički nelegitimno i štetno za zdravlje gospodarskoga sustava u cjelini«.

Uoči blagdana prvoga hrvatskoga kanoniziranoga svetca sv. Nikole Tavelića u Glasu Koncila reportaža je posvećena istoimenoj zagrebačkoj župi na zapadnom dijelu grada u Kustošiji. »Mladi mladima« na svojim stranicama naglasak su stavili na očekivanja i odgovornost, a posvetili su se promatranju očekivanja kroz oči mladih osoba u današnjim vremenima.

U rubrici „Propisi-pravo-pravda“ obrađeno je pitanje doplatka za djecu prema uredbama EU-a, u „Prigovoru znanosti“ o tome smanjuje li ekološka prehrana rizik od raka, u „Katoličkim oblikovateljima kulture“ biografsko-hagiografsko blago Josipa Antolovića, a „Naši razgovori“ odgovaraju na pitanje: Trebaju li vjernicima smjernice u i o »migrantskoj krizi«?

Među vijestima ističu se one iz Zagreba o održanom znanstvenom skupu o biblijskoj antropologiji, posveti crkve Uzašašća Gospodnjega u Sloboštini, iz Preka s obilježavanja devet desetljeća smrti dubrovačkoga biskupa Josipa Marčelića, a donesen je i prikaz kako se Noć svetaca proširila Hrvatskom.

Uz novi broj Glasa Koncila objavljen je i magazin „Prilika“ koji je s glavnom temom, uz Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, posvećen „Ovčari bola“. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    14. srpanj 2019.

    Francesco: l’amore si esprime con la misericordia verso chi è nel bisogno

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: