Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

24. kolovoz 2019.

Izdvajamo

Sarajevo, 25. listopad 2018.

Održan godišnji susret predsjednika i ravnatelja Caritasa u BiH i u Hrvatskoj

Ovo je bila prilika izreći ljudsko i vjerničko HVALA, ali isto tako napraviti nove korake u zajedničkom djelovanju i nastupu na dobro bližnjega u nevolji!

Svake godine održava se godišnji susret predsjednika i ravnatelja Caritasa u Bosni i Hercegovini i u Republici Hrvatskoj. Na prošlogodišnjem susretu u Varaždinu dogovoreno je da će ovogodišnji susret održati u Sarajevu u Vrhbosanskoj nadbiskupiji u vremenu od ponedjeljka popodne, 22. listopada pa do četvrtka ujutro, 25. listopada 2018.

Sastanku su, uz dvojicu predsjednika Caritasa, Bosne i Hercegovine kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa metropolita vrhbosanskog i Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka, sudjelovala dvojica nacionalnih ravnatelja mons. Tomo Knežević i mons. Fabijan Svalina kao i ravnatelji nad/biskupijskih Caritasa iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Domaćin ovogodišnjeg susreta bio je Caritas Vrhbosanske nadbiskupije koji je goste iz Republike Hrvatske ugostio u svojoj Središnjici u Sarajevu na Stupu. Želja je bila da se uz redoviti susret predstavi život i karitativno djelovanje u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Uz euharistijska slavlja koja su slavljena na različitim mjestima i u različitim ustanovama, u programu su bili obilasci crkvenih ustanova u Sarajevu i u jednom dijelu Središnje Bosne kao i nekoliko mjesta važnih za djelovanje Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije tijekom minuloga rata i poraća: Nadbiskupijski centar za mlade, Dom za stare u izgradnji na Gromiljaku kod Kiseljaka, Franjevački samostan s muzejom u Fojnici, Vrhbosansko bogoslovno sjemenište u Sarajevu, Služavke Malog Isusa na Bjelavama, Franjevačka bogoslovija, Tunel spasa iz minuloga rata i Vrelo Bosne.

Središnji događaj je bio zajednički sastanak u Središnjici Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije u utorak prijepodne, 23. listopada. Sastanak je započeo molitvom, pozdravom i poticajnim riječima dvojice predsjednika i obraćanjem dvojice nacionalnih ravnatelja. Zatim je slijedilo predstavljanje Caritasa u BiH kroz koje se moglo vidjeti cjelokupno djelovanje svakog od Caritasa.

U stanci se održao susret s medijima, a koji su ovaj puta pokazali veliko zanimanje za djelovanje Caritasa u obje zemlje kao i sliku trenutnih aktivnosti. Najveće zanimanje pokazano je za problem izbjeglica/migranata koji tijekom ove godine traže načina preko Bosne i Hercegovine doći do Zapadne Europe. Odgovorni iz Caritasa BiH kazali su kako će dati svoj prilog prema trenutnim mogućnostima i kroz projekte za koje su se odlučila nadležna tijela Caritasa BiH i svakog pojedinog Caritasa.

U nastavku sastanka razgovaralo se i o Akciji Hrvatskog Caritasa - Tjedan solidarnosti s ljudima i Crkvom u BiH. Migrantska kriza bila je posebno važna tema, a ona se temeljila na iskustvu Caritasa u Republici Hrvatskoj tijekom minuloga vremena, posebno Hrvatskog Caritasa. Isto tako sudionici su raspravljali i o mogućnostima zajedničko nastupa unutar pojedinih projekata koje nude međunarodne ustanove.

Ovogodišnji sastanak u Sarajevu bio je prilika reći veliko hvala Caritasima na svim razinama u Republici Hrvatskoj i svim dobročiniteljima iz Republike Hrvatske koji su tijekom minuloga rata i poraća pa sve do današnjeg dana pomagali ne samo sunarodnjacima iz Bosne i Hercegovine, nego i svima drugima koji su kucali na Caritasova vrata bez obzira na njihovu vjersku i nacionalnu pripadnost.

Dogovoreno je da će se sljedeći sastanak održati u Mostaru u drugoj polovici listopada, a domaćin će biti Caritas Mostarsko-Duvanjske i Trebinjsko-Mrkanske biskupije. (kta/caritas.ba)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    2. kolovoz 2019.

    Agosto 2019: Famiglie, laboratorio di umanizzazione

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: