Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

25. travanj 2019.

Vijesti

Vatikan, 16. listopad 2018.

PAPA: RELIGIJE TREBAJU SLIJEDITI PUTOVE MIRA KAKO NE BI PORICALE SAME SEBE

Sveti Otac uputio poruku sudionicima mirovnog susreta koji je, na tragu povijesnog susreta u Asizu prije 32 godine, Zajednica svetog Egidija organizirala u Bolonji

„Ako religije ne slijede putove mira, poriču same sebe“ – napisao je papa Franjo u poruci koja je pročitana na otvaranju godišnjeg susreta koji je, na tragu povijesnog susreta u Asizu prije 32 godine, Zajednica svetog Egidija organizirala u Bolonji na temu „Mostovi mira – religije i kulture u dijalogu“. Na trodnevnom susretu, koji je započeo 14. listopada 2018., prisustvuju i neki važni vjerski predstavnici poput Ahmeda al-Tayyeba, velikog imama džamije Al-Azhar u Egiptu, te Ignacija Aphrema II., siro-pravoslavnog patrijarha Antiohije i čitavog Istoka.

Susreti koje organizira Zajednica svetog Egidija, pa i onda kada se povijesne okolnosti potpuno mijenjaju na vrlo potresan način, ostaju kao crvena nit koja godinama svjedoči neprestanu potrebu neumorne zajedničke molitve za dar mira – napisao je Papa. Potrebno je zajedno razraditi sjećanja na zajedništvo koja liječe povijesne rane – Papin je zahtjev, jer je za budućnost hitno potrebno tkati miran suživot.

Uloga je religija graditi mostove u Božje ime – napomenuo je Sveti Otac i naglasio – razlike nas ne smiju okrenuti jedne protiv drugih, jer srca onih koji vjeruju potiču na otvaranje putovima zajedništva uvijek i posvuda. Papa Franjo je spomenuo i susret koji je Zajednica svetog Egidija organizirala u Asizu 2016. godine, na kojem je i on bio prisutan, prigodom tridesete obljetnice poziva svetog pape Ivana Pavla II. religijama da se ujedine u molitvi za mir. Taj je susret bio ponovni poziv vjernicima za izgradnju mira u svijetu i praćenje dobrih očekivanja mladih naraštaja.

Podsjetivši da se u Vatikanu održava Sinoda biskupa o mladima, Papa je zamolio da se uključi mlade kako bi rasli u školi mira te postali graditelji i odgojitelji mira. Svijet u kojem žive često izgleda kao neprijatelj njihovoj budućnosti i nasilnik prema onima koji su slabi. Mnogi još nisu doživjeli mir i ne znaju što je dostojanstven život.

Vjernici moraju prihvatiti snažan vapaj za mir koji proizlazi iz njihovih srdaca i zajedno graditi budućnost koja im pripada. Potrebno je graditi mostove među generacijama. Putom kojim treba ići već se ide kroz te susrete Zajednice svetog Egidija. A to znači ujedinjenje različitih, muškarca i žena, različitih generacija kako bi pokazali da je pomoću Božjom moguće zajedno graditi mir – zaključio je papa Franjo. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    21. travanj 2019.

    Il Papa nella domenica di Pasqua auspica ponti non muri nel mondo

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: