Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. lipanj 2019.

Najave

Bobovac, 20. listopad 2018.

XVII. Molitveni dan za Domovinu i XV. Hodočašće Oružanih i redarstvenih snaga BiH

Sedamnaesti Molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije i Petnaesto Hodočašće na Bobovac katolika pripadnika Ministarstva obrane, Oružanih snaga BiH i redarstvenih snaga bit će upriličeni u subotu, 20. listopada 2018.

Misno slavlje na Bobovcu, koji se nalazi na području župe Kraljeva Sutjeska, bit će u 11 sati. a predvodit će ga nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s mons. Tomom Vukšićem, vojnim biskupom u Bosni i Hercegovini, koji će uputiti prigodnu propovijed.

Program molitvenog pohoda, na kojemu se i ove godine očekuje velik broj vjernika, započet će okupljanjem u 9.30 sati kod rijeke Bukovice podno Bobovca, odakle će se u 9.45 sati organizirano, u molitvenoj procesiji, krenuti prema Bobovcu. Svi koji budu hodočastili na Bobovac mogu se pridružiti pripadnicima oružanih i redarstvenih snaga u molitvi krunice uspinjući se na Bobovac kao i na Misnom slavlju.

Po završetku molitvenoga pohoda, za sve sudionike će biti pripremljen i podijeljen vojnički grah.

Do Bobovca se najbrže dolazi preko Kaknja osobnim autima, kombijima i manjim autobusima, a potrebno je od Kaknja oko sat i pol vremena. Za veće autobuse jedino je moguće preko Podlugova, Breze i Vareša, a od Podlugova do Bobovca potrebno je oko dva i pol sata. Od pomoći će, i jednim i drugim putom biti civilna i vojna policija kao i oznake smjera na putu.

"Već sedamnaesti put cijela Vrhbosanska nadbiskupija okuplja se na molitvu za Domovinu na dan smrti kraljice Katarine Kosače-Kotromanić. Isto toliko puta hodočastimo na Bobovac s nakanom moliti za Domovinu. Naime, 11. listopada 2002. pozvao sam svećenike, redovnike, redovnice i vjernike Vrhbosanske nadbiskupije da dođu na Bobovac kako bi obavili zavjet moleći za Hrvatski narod u Bosni i Hercegovini i sve narode i ljude u njoj odnosno za cijelu našu Domovinu. Čini mi se da je ova molitva sve više potrebnija. Kao što vam je poznato ovom hodočašću se već duže vremena pridružuju i vjernici Vojnog ordinarijata u BiH. Zahvaljujem svima koji su to od samog početka prihvatili i hodočaste na Bobovac. Neka nas, okupljene na kraljevskom gradu Bobovcu, molitva ujedini. Svi koji budu hodočastili na Bobovac, mogu se pridružiti oružanim snagama i zajednički moliti krunicu penjući se na Bobovac. Drugi se mogu pridružiti na Misnom slavlju koje će biti u 11 sati. U iščekivanju radosnog molitvenog zajedništva i susreta na Bobovcu, srdačno Vas pozdravljam u Gospodinu., poručio je kardinal Puljić u svom pozivu.

Molitveni pohod Bobovcu pokrenuo je kardinal Puljić u znak sjećanja na dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosača 25. listopada 1478. s ciljem ujedinjenja u molitvi za osobne potrebe, za vlastiti narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu ali i za sve ljude i narode koji u njoj žive. U listopadu 2002. godine kardinal Puljić je uputio dopis župnim uredima i crkvenim institucijama u kojem, između ostalog, stoji: „Nekoliko zadnjih godina na obljetnicu smrti bosanske kraljice Katarine Kotromanić-Kosača redovito sam slavio Svetu misu na njezinom grobu u Rimu. Posavjetovavši se sa svojim suradnicima, odlučio sam da ubuduće na obljetnicu smrti kraljice Katarine molimo za ovu Zemlju – našu Domovinu u svim crkvama, a posebno ćemo to činiti na Bobovcu. U tom duhu određujem da dana 25. listopada u svim župnim zajednicama bude uzet obrazac Mise za Domovinu“, napisao je tom prigodom kardinal Puljić pozvavši svećenike, redovnike, redovnice i ostale vjernike da dođu na Bobovac te mole za domovinu Bosnu i Hercegovinu. Također je zamolio sve predstavnike vlasti i medija da ovom činu ne bude davana nikakva politička konotacija ističući kako želi da to bude isključivo vjernička molitva. (kta)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    17. lipanj 2019.

    Udienza Papa Ordine frati minori conventuali

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: