Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. lipanj 2019.

Iz katoličkog tiska

Katolički tjednik br. 40

Katolički tjednik br. 40

Sarajevo, 2. listopad 2018.

Katolički tjednik

Neka odjekne glas mladih

Početkom 2018. mogli smo, prateći kalendar budućih događanja, ustvrditi kako će ove godine na osobit način mladi ljudi biti na ispitu – njih će se ispitivati i oni će ispitivati. Gledano iz lokalne perspektive Bosne i Hercegovine, Opći izbori koji se 7. listopada po osmi put održavaju u ovoj zemlji, zahtijevaju od svih, a posebno od mladih da se čuje njihov glas. Bez obzira što su u školama i fakultetima odviše često izloženi indoktrinaciji, u njima još uvijek postoji dovoljno mladenaštva koje nije stavljeno u zatvore stranačkih, nacionalističkih i kojekakvih interesa različitih centara moći. Zbog toga i nose potencijal koji bi mogao nabolje mijenjati postojeće stanje. Taj ocean snage nastoji prepoznavati i savjetovati Katolička Crkva koja na svojoj 15. redovitoj općoj skupštini Biskupske sinode od 3. do 28. listopada promišlja na temu: Mladi, vjera i razlučivanje zvanja.

Otkako je blaženi papa Pavao VI., apostolskim pismom u obliku motu propria Apostolica sollicitudo 15. rujna 1965. ustanovio Sinodu biskupa, ovo je prvi put da se razmatra o mladima. Inače, podsjećanja radi valja spomenuti da se, prema kanonu 345 Zakonika kanonskog prava, Sinoda biskupa može sabrati na opću skupštinu (kada se raspravlja o stvarima koje se izravno odnose na dobrobiti opće Crkve), a koja može biti redovita ili izvanredna; te također na posebnu skupštinu (kad se raspravlja o poslovima koji se izravno odnose na određeni kraj ili određene krajeve). Gledano samo u ovom stoljeću, Crkva se na ovaj „redoviti, opći“ način sastala pet puta te: 2001. razmišljala o biskupima kao službenicima evanđelja Isusa Krista za nadu svijeta; 2005. o euharistiji; 2008. o riječi Božjoj u životu i poslanju Crkve; 2012. o novoj evangelizaciji te 2015. o obitelji. Uobičajeno je da nakon završetka skupštine Sveti Otac objelodani postsinodalnu apostolsku pobudnicu. Prisjetit ćemo se da je najsvježiji takav dokument (koji, istina, još uvijek proizvodi različite interpretacije, pa i kontroverze) Amoris laetitia od 19. ožujka 2016., kao plod sinode o obitelji održane od 4. do 25. listopada 2015.

Dakako, i ovogodišnje promišljanje o mladima zahtijevalo je opsežnu pripravu. Najprije je 13. siječnja 2017. odaslan Pripremni dokument, a potom je u svibnju 2018. usvojen Instrumentum laboris, koji je zapravo radni materijal biskupima na skupštini. On je sačinjen na temelju pet izvora: odgovora na upitnik Pripremnog dokumenta koji su ispunila ovlaštena tijela; odgovora koja su dali mladi na pitanja u on-line upitniku; dokumenata s međunarodnog seminara o stanju mladih upriličenoga u rujnu 2017.; primjedbi pojedinaca i skupina; te iz završnog dokumenta predsinodskoga sastanka održanoga od 19. do 24. ožujka 2018. Osim uvoda i zaključka, kroz 214 točaka, tematiziraju se tri cjeline: Crkva osluškuje stvarnost; Vjera i razlučivanje zvanja te Putevi pastorala i misijske preobrazbe. Već se može ustvrditi kako će biti otvorene mnoge teme, a na osnovu spomenutoga predsinodalnoga sastanka, neke od njih poput: kontracepcije, pobačaja, homoseksualnosti, „divljih brakova“, gender ideologije i braka... bit će predmet suprotstavljenih misaonih koncepata i, jamačno, medijskoga eksploatiranja. 


Zaključak uvodnika pročitajte u tiskanom izdanju

Piše: Josip Vajdner
Katolički tjednik

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    11. lipanj 2019.

    Papa Francesco Santa Marta

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: