Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. lipanj 2019.

Izdvajamo

Trebinje, 1. listopad 2018.

Proslavljen Dan Trebinjske biskupije

Misu je predvodio mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić

Dan Trebinjsko-mrkanske biskupije i njezin nebeski zaštitnik Sv. Mihovil arkanđeo svečano su proslavljeni 30. rujna u trebinjskoj katedrali Male Gospe, prenosi nedjelja.ba.

Misu je predvodio mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić u zajedništvu s gotovo svim svećenicima Trebinjske biskupije iz 15 njezinih župa. Velik broj hodočasnika stigao je autobusima koje su predvodili njihovi župnici, a drugi dio prispio je osobnim automobilima ne samo iz Trebinjske biskupije, nego i s područja Dubrovnika i okolice koji su svojim korijenima vezani uz ovaj hercegovački kraj i dan, tako da mnogi nisu mogli ući u katedralu, nego su sabrano pratili SV. Misu ispred crkve.

Katedralni župnik i biskupijski vikar don Ivo Šutalo na početku slavlja pozdravio je biskupa i sve nazočne, a poseban pozdrav uputio je predstavnicima Eparhije Zahumsko-hercegovačke i primorske koje je predvodio novoposvećeni vladika gospodin Dimitrije Rađenović kome je čestitao nedavno rukopoloženje i ustoličenje zaželjevši mu Božji blagoslov u novoj službi. Biskup je zahvalio svima zaslužnima za proslavu, a napose je pozdravio arhijereja Dimitrija s pratnjom poželjevši da njega, sve svećenstvo, monaštvo i narod pravoslavni njegove eparhije prati moćan zagovor Sv. Mihaela arkanđela koga jednako štuju obje Crkve.

Mons. Perić je u homiliji na osobit način progovorio o Sv. Mihovilu i istaknuo njegovu borbenost poručivši vjernicima kako se poput arkanđela trebaju vatreno i žarko boriti protiv svakog zla. „On se svojom nebeskom moći, od Boga darovanom, i osobnom odlučnošću zauzeo protiv Luciferova zla uperena na Boga, na dobre anđele i na ljude. Uhvatio se u koštac s Luciferovcima koji su se Bogu usprotivili i nisu mu htjeli služiti, nego su Ga htjeli s Njegova vječnog Prijestolja oboriti. Njegovo nebesko ime 'Mi-ha-El = Tko-je-kao-Bog' trebalo bi stalno odjekivati u svima nama, potaknuo je biskup Ratko, kako bismo se i sami mogli Bogu pokloniti i pokorno mu služiti u svome svakodnevnom životu, upravo onako kako mu je vjerno i smjerno služio Sv. Mihovil arkanđeo. A boriti se vatreno i žarko protiv svake luciferske oholosti i zla kojim se Sotona nabacuje na nas izvana“, istaknuo je biskup Perić.

Podsjetio je kako je i Isus pokazao takvu uzornu borbenost te ostao ustrajan do kraja u pustinji, pa u Cezareji Filipovoj kada je iz Petrovih usta čuo riječi koje ga odvraćaju od volje Oca nebeskoga, kao i u Getsemaniju u agoniji ili samrtnoj borbi kada se još žarče molio Ocu i na Kalvariji kada mu je đavao govorio na usta neprijatelja da siđe s križa pa će mu vjerovati. „Neka nas Sv. Mihovil pomogne i neprestano s neba zagovara kako bismo u tome i uspjeli“, poručio je biskup.

Liturgijsko pjevanje, misna čitanja, molitvu vjernika i ministriranje ove godine preuzela je župa Prenj na čelu sa svojim župnikom don Milom Vidićem. Glavni liturgijski ceremonijar bio je don Pero Miličević, dok je stolački bogoslov karmelićanin Stanko Pažin bio u ulozi kadioničara i čitača.

Prenjski je zbor na kraju mise u znak zahvalnosti trojedinom Bogu predvodio himan Tebe Boga hvalimo, a cijela crkva pjevala. Župnik je zahvalio biskupu, dekanima, svim svećenicima, a napose prenjskoj župi za animiranje slavlja, te svim vjernicima i hodočasnicima koji su svojim sudjelovanjem uzveličali zajedničku svetkovinu.

Nakon biskupova blagoslova i otpjevane završne pjesme brojni su vjernici ostali još u crkvi kako bi izvršili svoj privatni zavjet i posebno Bogu, po zagovoru Sv. Mihovila, zahvalili za tolika dobročinstva i ljubav koje neprestano u svom svakodnevnom životu osjećaju. Župnik je pozvao biskupa Ratka i vladiku Dimitrija te sve svećenike u župnu kuću na prigodno čašćenje i bratski razgovor.

Na uočnicu, 29. rujna, u trebinjskoj katedrali održan je 12. orguljski koncert u čast Sv. Mihovila arkanđela u izvedbi renomirane orguljašice Josipe Leko iz Splita. Orguljski koncert jedinstven je glazbeni događaj za grad Trebinje koji se svake godine održava u katedralnoj crkvi za sve ljubitelje orguljske glazbe ali i klasične glazbe u cjelini. (kta)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    17. lipanj 2019.

    Udienza Papa Ordine frati minori conventuali

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: