Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. lipanj 2019.

Izdvajamo

Sarajevo, 29. rujan 2018.

Nastavlja se volonterska akcija "72 sata bez kompromisa"

U volonterskoj akciji od 27. do 30. rujna sudjeluje više od 950 volontera širom Bosne i Hercegovine

U četvrtak, 27. rujna 2018. započela je peta volonterska akcija „72 sata bez kompromisa“ u cijeloj Bosni i Hercegovini. Među volonterskim gradovima našla se i Tuzla zajedno za sedamdesetak volontera iz Katoličkog školskog centra Sv. Franjo, Behram begove medrese i Frame Tuzla. Volonteri su beskompromisnu akciju započeli u četvrtak navečer dogovorom u amfiteatru Katoličkog školskog centra gdje su napokon otkrili što će raditi u svom beskompromisnom vikendu. Podijeljeni u skupine po mjestima gdje će raditi, volonteri su imali priliku bolje se upoznati, čuti iskustva od prošlih godina te dogovoriti detalje oko aktivnosti na kojima sudjeluju ovaj vikend. Mladi su, u petak rano ujutro započeli s volonterskim aktivnostima. Tako je jedna skupina volontera započela prikupljati namirnice za obitelji u potrebi. Nekoliko volontera dan je provelo u dječjem domu za nezbrinutu djecu u Slavinovićima radeći s njima kreativne radionice, Uz sve njih jedna skupina bila je u školi slagala pakete za obitelji u potrebi. Volontiralo se i u staračkom domu. Naime, mladi su imali čajanku sa starijima i nemoćnima. Uz čaj, kavu i kolače koje su spremili, družili su se, igrali društvenih igara i slušali zanimljive životne priče. Mladi su jučerašnji dan završili zajedničkom večerom, kratkim dogovorom i druženjem. Iako im je dan bio veoma zanimljiv i nepredvidiv zbog iznenadnih situacija poput nestanka goriva na pola puta te tehničkih problema u kuhinji, ipak su radosni, jer beskompromisno volontiraju i nepredvidivo rješavaju sve prepreke na volonterskom putu.

Marijanska vinkovska mladež iz Livna organizirala je drugi dan akcije pri projektu „72 sata bez kompromisa“ koji peti put organizira Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II. u Sarajevu. Program je započeo u četvrtak, 27. rujna svečanom Svetom misom na spomendan Sv. Vinka koji je i zaštitnik udruge. Nakon Misnog slavlja, bilo je upriličeno druženje. Drugi dan akcije počeo je u prostorijama PTC Metropolis u poslijepodnevnim satima kada je organizirana kreativna radionica u kojoj su sudjelovale članice Udruženja žena Medžlisa Islamske zajednice i djeca s poteškoćama u razvoju. Zajedničkim snagama i potaknuti volonterizmom, mladi, ali i oni nešto stariji izrađivali su božićne, rođendanske i novogodišnje čestitke. Pravili su zlatovez i narukvice s imenima i svi dali svoj veliki doprinos. Članovi Marijanske vinkovske mladeži izrazli su svoju sreću i zadovoljstvo. Nakon radionica nastavili su druženje uz pizze koje im je darovao vlasnik prostora u kojemu su održali kreativnu radionicu. Oni ne namjeravaju ovdje stati, sve ono što su napravili pokušat će prodati putem svoje stranice ili na sajmovima. Program ovogodišnje akcije „72 sata bez kompromisa“ završit će nedjeljnom Svetom misom.

Ove godine, prvi put, volonterskoj akciji „72 sata bez kompromisa“ pridružili su se i mladih s Kupresa. Tako su u petak, 28. rujna na veliko oduševljenje svih Kuprešaka koji su danas primijetili mlade u bijelim majicama, uspješno realizirane akcije: asistiranje djeci s posebnim potrebama u kupreškoj osnovnoj školi, volontiranje u vrtiću, uređivanje gradskog parka i župne kuće te posjet socijalno ugroženoj obitelji.

Jedna skupina volontera Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. u sklopu akcije „72 sata bez kompromisa“ beskompromisno vrijeme provode pomagajući izbjeglicama u gradu Sarajevu. Zajedno sa inozemnom organizacijom Aid Bridge realiziraju se projektne aktivnosti, pa su tako volonteri u njihovom centru kuhali i pripremali hranu, a nakon toga tu istu podijelili izbjeglicama koje se nalaze na Željezničkom kolodvoru. Druga skupina volontera je prikupljala hranu u trgovačkim centrima Konzum i Mercator, koja će također biti uručena organizaciji Aid Bridge za najpotrebnije. „Drago nam je vidjeti što postoje mnogi otvorenog srca za pomoć strancima bez krova u gradu Sarajevu motivirajući na taj način i ostale građane grada Sarajeva da daju svoj doprinos u ovom hvalevrijednom projektu“, kazali su volonteri.

Mladi župe Imena Marijina iz Gromiljaka nastavljaju s volonterskim aktivnostima. Jedna grupa volontera nastavlja jučerašnje aktivnosti družeći se s djecom u Centru za rehabilitaciju „Duga“, dok su ostali raspoređeni na nove zadatke. Radionicu „72 sata bez kompromisa“ i svijest o vrijednostima u našem životu, za više razrede osnovne škole danas, predaju četiri volontera. Mnogi mladi su odlučili počistiti neke prostore svoga mjesta pozivajući na taj način da se probudi svijest o očuvanju okoliša. Čiste rijeku Mlavu i školsko dvorište O.Š. Gromiljak. Desetero mladih danas volontira i ispred samoposluga Bingo i Konzum prikupljajući namirnice za siromašne župljane s Gromiljaka. Nakon večerašnjeg odmora i okrjepe, sutra nastavljaju s aktivnostima koje su za dobro pojedinca i zajednice.

U petak, 28. rujna framaši Nove Bile započeli su prvi dan akcije „72 sata bez kompromisa“. Njih 17 podijelili su se u skupine i volontirali u dječjem vrtiću i trgovačkim poslovnicama. Jedan dio njih dan je proveo u dječjem vrtiću Dani u Novoj Biloj gdje su s mališanima plesali i igrali različite igrice. Time su svakodnevicu uljepšali i najmlađima, a i djelatnicima vrtića. Drugi dio volontera radilo je na akciji skupljanja hrane za potrebne. Jedna grupa hranu za humanitarne pakete skupljala je u poslovnici trgovačkog lanca Konzum, a druga u jednom od prodajnih mjesta trgovačkog lanca Best. Zadovoljstvo mladih volontera i mještana iz Nove Bile je obostrano. Framaši su sretni zbog prikupljene humanitarne pomoći, a mještanima je izrazito drago zbog pokretanja akcije „72 sata bez kompromisa“ s obzirom na to da je u tom kraju prvi put realizirana. Osim provedenih akcija, mladi su izdvojili vrijeme i da odu u Srednju školu Travnik u Novoj Biloj kako bi se dogovorili oko čišćenja koje namjeravaju obaviti 29. rujna. Dan će završiti meditacijom u crkvi Duha Svetoga na koju su pozvani svi župljani.

U petak, 28. rujna, u sklopu volonterske akcije „72 sata bez kompromisa“, Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., organizirano je i krečenje prostorija Centra. U ovome projektu sudjeluju volonteri iz Češke – njih četvero i sedam mladih iz BiH, zajedno s djelatnicima NCM-a Zdravkom Ratkovčićem i Ivanom Škorom. Najprije su zaštićene i pripremljene prostorije: teretana, dvorana za ples, dvorana za društvene igre i hodnik, a potom se pristupilo pripremi boja i materijala za krečenje te samom bojanju zidova.

Kratki osvrt na ovu volontersku akciju dao je Martin Tikal iz Češke, predsjednik organizacije Deti Repice koji se rado pridružio ovoj akciji. „Budući da je riječ o međunarodnoj akciji, za nju sam čuo preko Radambuka – Vijeća za djecu i mlade Južne Češke i ovdje sam došao s nekoliko svojih sunarodnjaka iz organizacije To ježci: Pavlinom Vondračkovom, Janom Zdenkovom, Vladimirom Žilakom, Matejem Hajekom koji su zajedno sa mnom na ovome projektu, a tu su s nama još došli i Lukaš Stropnicky i Tomaš Babicky koji su na drugim projektima. Prošle godine sam bio dio ove akcije u Zagrebu, a 2015. u Mađarskoj, tako da mi je drago što sam ove godine s vama u BiH“.

Pet mladih iz različitih krajeva udružili su se s istim ciljem. Beskompromisno su odvojili svoje vrijeme kako bi sudjelovali u volonterskoj akciji „72 sata bez kompromisa“ i u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II. krenuli su u akciju čišćenja dvorane. Lider njihove grupe Mario Tucaković pomaže im u izvođenju radova u sportskoj dvorani Renovabis, a toj ekipi od šest članova tijekom dana pridružila su se još tri volontera. Najprije su iz dvorane iznijeli sve stolice, složili ih, a onda su započeli s čišćenjem. Na pitanje kakvi su im planovi, samo odlučno govore kako im je cilj uraditi što više posla.

Budući da je volonterska akcija „72 sata bez kompromisa“ u Domaljevcu započela u četvrtak, 27. rujna, u petak je nastavljeno s aktivnostima. Tako je devet framaša od jutarnjih do poslijepodnevnih sati svoj dan provelo u vrtiću zajedno s tetama gdje su se družili s mališanima koje su i hranili za vrijeme ručka. „Atmosfera je odlična, pomažemo tetama, igramo se s djecom i provodimo odlično vrijeme“, poručili su mladi koji svoje aktivnosti nastavljaju i u subotu. 29. rujna kada će volontirati u Staračkom domu te će pomagati prilikom seljenja, čišćenja i drugih poslova nekoliko baka, u čemu će im pomoći žene iz župnog Caritasa.

Učenici Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ u Travniku su nastavili s realizacijom aktivnosti unutar velikog volonterskog projekta „72 sata bez kompromisa“. Nakon završetka pojedinih aktivnosti, učenici nastavljaju sa novim zadacima. Veliki tržni centri, „Bingo“ i „Konzum“ danas su mjesta djelovanja volontera na akciji prikupljanja osnovnih životnih potrepština koje će po završetku akcije biti dodijeljene korisnicima Caritasa i Merhameta u Travniku. Također, jedna skupina volontera se tijekom dana nalazi u posjeti korisnicima doma za stare i nemoćne Sveti Josip u Dubravici te se trudi učiniti im ovaj dan ljepšim i ugodnijim. Učenici su također nastavili sa uređenjem okoliša oko školskog Centra, a posebnu pozornost izazivaju volonteri koji uređuju korito rijeke Lašve. Mladi će sa svojim aktivnostima nastaviti i sutra.

U Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II., u tijeku akcije „72 sata bez kompromisa“ volonteri prave i razne slastice. Zajedno sa djelatnikom Centra za mlade i glavnim kuharom, Petrom Škrabom i volonterima iz Češke razmjenjuju slatke recepte u projektu „Kuhajmo za Afriku - misijski kolačići“. Volonteri danas namjeravaju napraviti tri vrste raznih vrsta kolača; čokoladnih i vanilija kuglica i bombica. Slastice će se moći kupiti i oprobati u nedjelju, 30. rujna nakon Svete mise u 11 sati ispred crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije na Stupu. Prikupljeni novac će biti upućen za misije u Africi. Jedan dio slastica će biti podijeljen i za izbjeglice koje se nalaze u gradu Sarajevu.

U petak, 28. rujna 16 framaša iz Uskoplja posjetilo je najmlađe u gradskom dječjem vrtiću Zvončić u kojem borave dječica različitih nacionalnosti. Mladi volonteri su u sklopu akcije „72 sata bez kompromisa“ mališanima, ali i starijim pokazali kako volontirati može bilo tko i s bilo kim – bez obzira na socijalnu ili vjersku pripadnost. Framaši iz Uskoplja osim što su tetama u vrtiću olakšali jedan dan na poslu, izmamili su osmijehe najmlađima. Djeca su bila oduševljena radionicama, igricama i njihovim pristupom te jedva čekaju novo druženje. Volonteri u planu imaju večeras slaviti Svetu misu, a sutra ići u nove volonterske pobjede gdje ih čeka čišćenje Doma sv. Ante, crkve i dvorišta.

U tijeku akcije „72 sata bez kompromisa“ mladi volonteri, pod motom "Zdrava hrana iz našeg restorana", prave zimnicu za sve korisnike restorana koji se nalazi u sastavu zgrade ovog Centra u Sarajevu, kao i za mališane vrtića Anđeli čuvari. Zajedno s volonterima su i djelatnice Centra za mlade Renata Vrdoljak, Gorana Lovrić i Marija Jocović koje mlađe generacije uče najboljim i slasnim receptima ajvara i džema od šljiva. Cijela Gatačka ulica je u mirisu zimnice jer mladi djeluju trenutno unutar dvorišta studentskog centra Ivan Merz. Vrijedne ruke i otvoreno srce su uvijek najbolji izbor za učiniti nekoga sretnim i radosnim, te na bilo koji način izraziti pomoć. A ta otvorenost za beskompromisno djelovanje se vidi na njihovom trudu, radu i zalaganju danas. U nastavku dana želimo im puno sreće i ukusnih recepata te da završe uz Božji blagoslov s osmijehom na licu, kako su i započeli.

Volonteri Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II. koji rade i djeluju u Orašju jučer su bili aktivni u svom mjestu kroz nekoliko projekata. Njih 20-ak je odlučilo učiniti nešto za druge pa je tako, od samoga jutra, jedna skupina njih prikupljala namirnice za obitelji slabog imovinskog stanja u svojoj lokalnoj zajednici. Na taj način uključili su i ostale mještane da se priključe i daruju svoj prilog. Druga skupina se družila sa djecom u vrtiću Pčelica u Orašju ali i organizirali radnu akciju čišćenja dvorišta. Mladi volonteri će danas nastaviti skupljati hranu, ali i otići u posjet staračkom domu Riviera gdje će zajedno s osobama treće dobi pjevati, svirati i igrati društvene igre. Beskompromisno djelovanje živi i u Orašju! Sretno!, prenosi mrežna stranica mladicentar.org. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    17. lipanj 2019.

    Udienza Papa Ordine frati minori conventuali

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: