Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. lipanj 2019.

Vijesti

Teslić, 25. rujan 2018.

ODRŽAN SUSRET HRVATSKE SHÖNSTATSKE LIGE SVEĆENIKA

U župi Sv. Josipa u Tesliću u Bosni i Hercegovini

Susret Hrvatske shönstatske lige svećenika (HSLS) po prvi je puta održan u ponedjeljak, 24. rujna 2018. u župi Sv. Josipa u Tesliću u Bosni i Hercegovini. Bio je to veliki događaj za tu župnu zajednicu, u kojoj je prije rata živjelo 2800 Hrvata katolika, a danas ih je tek 550. Pozdravnu riječ uputio je na početku susreta domaći župnik vlč. Ivan Ravlić, koji je ujedno i predsjednik Lige, pohvalivši svojih desetak vjernika koji su došli na susret te nazočne svećenike. Iako je pozvao sve svećenike, članove Lige na susret su došli vlč. Josip Đurin, župnik župe sv. Fabijana i Sebastijana u Varaždinu, vlč. Mirko Brlić, župnik župe sv. Augustina Kažotića u Lupoglavu kod Zagreba te predsjednik Hrvatske Schonstattske obitelji vlč. Tomislav Ćorluka - župnik župe Duha Svetoga u Đakovu. Radosni su u crkvi bili spontani susreti svećenika sa župljanima koji su došli na susret.

Prigodno predavanje naslovljeno mislima sv. Josipa Kentenicha - „Majka Božja je od dragoga Boga dobila nalog odgajati nas u prilikama u koje smo bačeni“, održao je vlč. Đurin. Naglasivši kako se o. Kentenich po sklapanju Saveza ljubavi s Majkom Triput Divnom dao u životnu avanturu da ono malo i neugledno postane izvorom velikog i najvećeg, predavač se zapitao je li taj Savez ljubavi, koji su oni sklopili, njihova sadašnja avantura ili samo jedan dan u životu, koji je iza njih. Posvjestio je da su tim susretom pozvani osvježiti značaj Saveza ljubavi, prisjete se njegove biti i milosti koje su po njemu primili. Nadalje je pojasnio bit saveza darivanje. „Mi se poklanjamo Majci Božjoj i Ona se poklanja nama. Trebamo Mariju kao svoju majku, a ona nas treba kao svoje apostole i oruđe na ovome svijetu“, rekao je vlč. Đurin i ustvrdio da unatoč svim životnim poteškoćama to mogu činiti jer su primili milosti; duševnog udomljenja, duhovnog obraćenje i apostolskog poslanja.

Posvjestio je također da svoj Savez ljubavi mogu što vjernije i dosljednije ispuniti samo ako uče od Marije i dopuste joj da ih odgaja u prilikama u koje su bačeni, da od nje uče te dopuste Gospodinu da po njime u ovome svijetu ostvari svoj plan.

Slijedilo je potom Misno slavlje koje je predvodio vlč. Đurin, a propovijedao župnik Ravlić. Kako su ove godine obilježili 50. obljetnicu smrti utemeljitelja Schönstattskog poketa o. Josefa Kontenicha župnik Ravlić progovorio je o njegovu životu i djelu, naglasivši kako je uvijek bio potpuno uvjeren u svoju misiju. „I u progonstvu u Sjevernoj Americi u svojoj 79. godini života nije bio ogorčen, već opušten, miran spokojan, pun samopouzdanja. Njegova briga bila je budućnost svećenika, budućnost Schönstatta, budućnost Crkve. Bio je duboko ukorijenjen u Boga, uvjeren da mu se ništa ne može dogoditi bez Božje volje. Sve je primao iz Božje ruke i prihvaćao kao Njegov dar. Više je puta govorio o 'prijelazu stoljeća' o Crkvi na 'Novom brijegu' nazivajući epohu u kojoj živimo i kojoj pristupamo 'najnovije vrijeme', misleći na pokret u Schönstattu, koji treba utjecati na obnovu svijeta“, rekao je među ostalim vlč. Ravlić. Dodao je kako je utemeljitelj bio uvjeren da Marija ima zadatak voditi put obnove i budućnosti Crkve.

Ugodno druženje svećenici su nastavili s vjernicima uz zajednički ručak i obilazak grada. Razgledali su i sklop hotela poznate Banje Vrućice. Susreli su se i s direktorom Aleksandrom Radoševićem, koji je ustupio jednu prostoriju u hotelu u kojem župnik vlč. Ravlić s vjernicima-korisnicima hotela svake nedjelje Slavi misu. Svjestan da su korisnici hotela brojni vjernici iz Hrvatske tim je činom, koji ga, kako ističe, raduje, želio osigurati im mjesto za njihove vjerske potrebe.

Schönstatt je međunarodni pokret odgoja i obnove Crkve koji je utemeljio 1914. godine o. Josef Kentenich u Valendaru u Shönstattu u Njemačkoj. Glavna nit je samoodgoj po uzoru Blažene Djevice Marije Majke Triput Divne, Kraljice i Pobjednice - prema Kristu. Pokret djeluje u osamdeset zemalja svijeta. Broji oko milijun direktnih štovatelja i oko tri milijuna simpatizera. Diljem svijeta izgrađeno je oko 25o schönstattskih svetišta. Pokret posebno oduševljava mlade, koji mu se pridružuju u velikom broju. (kta/b.l.)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    17. lipanj 2019.

    Udienza Papa Ordine frati minori conventuali

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: