Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. lipanj 2019.

Vijesti

Sarajevo, 25. rujan 2018.

KAPITUL NA ROGOŽINAMA S GENERALNIM MINISTROM FRANJEVAČKOG REDA

Sudjelovali su i gosti iz Rima: fra Michael Anthony Perry, generalni ministar, zajedno s fra Ivanom Sesarom, generalnim definitorom

U zgradi franjevačkog samostana sv. Pavla na Nedžarićima održan je 24. rujna 2018. tradicionalni Kapitul na rogožinama, godišnji bratski susret svih franjevaca Bosne Srebrene povodom blagdana Uzvišenja sv. Križa - patrona Provincije.

Ove godine ovaj susret sve braće nije održan na samu svetkovinu Uzvišenja sv. Križa, kao što je uobičajeno, nego je upriličen na ovaj dan kako bi ovom događaju mogli sudjelovati i gosti iz Rima: fra Michael Anthony Perry, generalni ministar Franjevačkog reda, zajedno s fra Ivanom Sesarom, generalnim definitorom za Slavenske franjevačke provincije.

Pogram je započeo jutarnjim susretom generalnog ministra, generalnog definitora i provincijalnog ministra fra Joze Marinčića s profesorima Franjevačke teologije u Sarajevu, a nastavljen je u prijepodnevnim satima susretom gostiju s Upravom Provincije i svom pridošlom braćom. Nakon uvodnih riječi koje je uputio provincijal fra Jozo, uslijedilo je predavanje fra Mile Babića, gvardijana na Nedžarićima, na temu Dijalog i mir s različitim religijama i kulturama. Povod za ovo razmišljanje je 800. obljetnica susreta sv. Franje sa sultanom Malikom al-Kamilom, koja će biti obilježena na razini cijelog Reda iduće godine, kao i lokalna 555. obljetnica susreta fra Anđela Zvizdovića i sultana Mehmeda el-Fatiha.

Nakon uvodnog predavanja uslijedilo je slavlje Svete mise koju je predvodio generalni definitor fra Ivan Sesar, uz koncelebraciju generalnog ministra, provincijala Bosne Srebrene, dvojice Biskupa, članova Uprave, gvardijana Bosne Srebrene i brojnih fratara pristiglih iz različitih dijelova BiH, ali i okolnih zemalja. Prigodnu propovijed na temu iz evanđelja po Luki: Oni koji ulaze neka vide svjetlost (Lk 8,16), održao je generalni ministar. Pozivajući svu nazočnu braću da svojim franjevačkim poslanjem unose Kristovo svjetlo u ovaj svijet rekao je između ostalog: "Želio bih vas pozvati, draga braćo, da se ne predajete u nastojanju približavanja stadu Božjem i onda kada se radi o osobama koje ne misle kao mi i koje nas napadaju i riječima i djelima. Gospodin želi preko nas donijeti svjetlost nade i Svoju prisutnost svakom čovjeku, želi ugrijati zahlađenost jednog naroda koji nastoji zanemariti Boga, želi izliječiti rane prouzročene ratom i progonstvom. Da bi to mogao učiniti, potrebna mu je naša spremnost i naša želja da sanjamo jedan svijet koji je izmiren i otvoren različitostima".

Misno slavlje su svojim pjevanjem uzveličali bogoslovi Franjevačke teologije pod ravnanjem maestra fra Emanuela Josića.

A u popodnevnim satima, u amfiteatru Franjevačke teologije, generalni ministar je u nazočnosti sve braće održao prigodno predavanje pod naslovom: Biti Božji ljudi znači biti osobe od dijaloga. Poneka misao o identitetu i o poslanju Manje Braće u današnjem svijetu. Kroz svoje bogato predavanje predstavio je neke smjernice za život Manje braće, kako u Provinciji, tako i u cijelom svijetu. Podsjetio je da svoju franjevačku karizmu žive sa zahvalnošću, sjećanjem na korijene, kao i trajnu potrebu aktualizacije evanđeoske poruke po primjeru sv. Franje. Naglasio je i prijeku potrebu da se današnje franjevaštvo od krize okrene prema nadi i vjernosti te da u budućnost zakorači s nadom i ljubavlju.

Zatim je pozvao svu braću Bosne Srebrene na: produbljivanje duhovnog života, povratak izvorima franjevaštva, analizu sadašnjeg stanja i odgovor na potrebe suvremenog čovjeka, razvijanje programa formacije za nova duhovna zvanja, te na razvijanje dijaloga s drugima na svim razinama. Zahvalivši Provinciji na sudjelovanju u različitim projektima Reda pozvao je i ostale fratre iz Provincije da se otvore misijskom djelovanju u svijetu, kao i trajnom studiju na različitim područjima.

Na koncu, kao zadnju misao svoga izlaganja, pozvao je svu braću da se vratimo prvoj ljubavi – Isusu – slijedeći primjer sv. Franje Asiškog. (kta/fia)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    17. lipanj 2019.

    Udienza Papa Ordine frati minori conventuali

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: