Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. lipanj 2019.

Izdvajamo

Sarajevo, 30. rujan 2018.

Obilježavanje Svjetskog dana medija u Bosni i Hercegovini

U skladu s odlukom Biskupske konferencije u Bosni i Hercegovini iz 2003. godine, 52. Svjetski dan sredstava društvene komunikacije, umjesto u mjesecu svibnju, obilježit će se u Bosni i Hercegovini i ove godine u posljednju nedjelju u mjesecu rujnu 2018.
 
Vijeće za sredstva društvenog priopćivanja Biskupske konferencije BiH priredilo je prigodnu brošuru u kojoj se i ove godine svim pastoralnim djelatnicima, kao i medijskim radnicima, nudi predgovor Predsjednika Vijeća za sredstva društvenoga priopćavanja BK BiH mons. Tome Vukšića, vojnog biskupa u BiH, Papinu poruku, prijedlog propovijedi i molitve vjernika za taj dan i dva teksta vlč. Josipa Vajdnera pod naslovom: "Katolici na raskrižju Općih izbora u BiH" i "Naglasci dekreta Inter mirifica drugog vatikanskog sabora".
 
U povodu 52. svjetskog dana sredstava društvenoga priopćavanja, papa Franjo je 24. siječnja 2018., na blagdana svetog Franje Saleškog, uputio poruku pod naslovom "'Istina će vas osloboditi' (Iv 8,32). Fake news i novinarstvo mira".
 
U današnjem svijetu sve brže komunikacije i digitalnih sustava, svjedoci smo širenja onoga što se naziva "lažne vijesti", takozvane fake news. To nas poziva na razmišljanje i zato sam odlučio u ovoj poruci vratiti se temi istine o čemu su već više puta govorili moji predšasnici počevši od pape Pavla VI. (usp. Poruka iz 1972. godine: "Društvene komunikacije u službi istine"). Na taj način želim dati doprinos zajedničkom nastojanju oko sprječavanja širenja lažnih vijesti i ponovnom otkrivanju dostojanstva novinarskog zanimanja i osobne odgovornosti novinara u priopćivanju istine. U širenju takvih lažnih vijesti često se pribjegava manipulativnom korištenju društvenih mreža i načina na koji one funkcioniraju. Tako se sadržaji, iako neutemeljeni, mogu tako brzo proširiti da se i njihovim službenim opovrgavanjem teško više uspijeva popraviti nanesenu štetu.
Osobe, a ne strategije najbolji su protulijek za laži. Osobe koje su oslobođene od pohlepe, koje su spremne slušati i koje se trude stupiti u iskreni dijalog da bi na svjetlo dana izašla istina; osobe koje privlači dobrota i koje se odgovorno služe riječima. Ako je odgovornost odgovor na širenje lažnih vijesti, tada je velika odgovornost na onima čiji je zadatak pružati informacije, a to su novinari, čuvari vijesti. Zato su jamčenje točnosti izvora i čuvanje komunikacije stvarna sredstva u promicanju dobra, stvaranju povjerenja i otvaranju puta prema zajedništvu i miru.
Želim, dakle, pozvati sve na promicanje novinarstva mira. Pod time ne mislim na sladunjavu vrstu novinarstva koje niječe postojanje ozbiljnih problema i ima prizvuk sentimentalizma. Naprotiv, pritom mislim na novinarstvo koje je istinito i protivi se lažima, dojmljivim sloganima i senzacionalnim naslovima; na novinarstvo koje su stvorili ljudi za ljude, koje je u službi svih ljudi, posebno onih – a oni čine većinu u našem svijetu – koji nemaju glasa; na novinarstvo koje je manje usredotočeno na izvanredne vijesti, koje je zaokupljeno traženjem stvarnih uzroka sukobâ, kako bi potaknulo dublje razumijevanje i pridonijelo njihovu rješavanju pokretanjem blagotvornih procesa; na novinarstvo koje se stalno zalaže za to da upućuje prema rješenjima koja predstavljaju alternativu eskalaciji vike i verbalnog nasilja, kazao je papa Franjo između ostaloga u svojoj poruci.
 
U uvodnoj riječi prigodne brošure, biskup Vukšić je podsjetio da je papa Franjo, vođen Isusovim riječima svoju okružnicu naslovio „Istina će vas osloboditi“. Papa Franjo je ovogodišnju svoju poruku posvetio upravo temi lažnih vijesti (fake news) i novinarstvu mira. U njoj snažno naglašava da su kršćani, kao sljedbenici Istine i u skladu s navedenim Isusovim riječima, pronositelji istinite vijesti i da svaki čovjek ima pravo na istinu te da se nitko ne može smatrati oslobođenim dužnosti suprotstavljanja lažima.
Budući da su novinari najvažniji čimbenik u tom važnom području suvremenoga načina života i kulture, neka bude ponovljeno da se izborom datuma objavljivanja ove poruke nastavlja praksa, da ju pape objavljuju 24. siječnja, na blagdan svetoga Franje Saleškoga, ženevskoga biskupa (†1622.), crkvenoga naučitelja (1877.) i zaštitnika novinara od 1923. godine, u čiji zagovor preporučujemo živote i plemenita nastojanja svih medijskih djelatnika, posebice onih koji šire istinu i suprotstavljaju se laži.
U skladu s osnovnom Papinom nakanom, pozivamo sve medijske djelatnike, da se svojim djelovanjem i pisanjem pridruže onima, koji šire istinu kao sredstvo i put oslobođenja čovjeka. A po zagovoru svetoga Franje Saleškoga, neumornoga propovjednika istine, neka milosrdni Gospodin blagoslovi sva nastojanja, da se učvrsti istina i jača novinarstvo mira, te medijske djelatnike i sredstva priopćavanja neka učini plodnim sredstvima služenja Istini koja oslobađa, kazao je biskup Vukšić.
 
U prigodi proslave Dana medija, u nedjelju, 30. lipnja 2018. u 11 sati biskup Vukšić slavit će Svetu misu u župnoj crkvi sv. Ante Padovanskog u Žepču (Stjepana Radića 5).
 

Cjelovitu brošuru i prigodni plakat može se besplatno i bez prethodnog dopuštenja, kao i sve sadržaje s KTA BK BiH, preuzeti s web stranice.
 

Brošuru u PDF formatu možete preuzeti ovdje
 
Brošuru u DOC formatu možete preuzeti ovdje
 
Plakat možete preuzeti ovdje
 
 
Poruku pape Franje za 52. Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija pročitao je predsjednik Vijeća za medije BK BiH mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH.
 
Poslušajte:
 

 

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    17. lipanj 2019.

    Udienza Papa Ordine frati minori conventuali

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: