Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

20. kolovoz 2019.

Vijesti

Uzdol, 14. rujan 2018.

OBILJEŽENA 25. GODIŠNJICA STRADANJA HRVATA NA UZDOLU

Euharistijsko slavlje predslavio je vojni ordinarij u BiH mons. Tomo Vukšić

Polaganjem vijenaca i Svetom misom u Memorijalnom centru na Uzdolu na blagdan Uzvišenja Svetoga križa, 14. rujna 2018. obilježena je 25. obljetnica stradanja Hrvata toga kraja. Euharistijsko slavlje uz koncelebraciju oko 20 svećenika predslavio je vojni ordinarij u Bosni i Hercegovini mons. Tomo Vukšić, prenosi portal nedjelja.ba.

Od ranih jutarnjih sati rijeke vjernika pristizale su na Uzdol gdje su najprije u prijepodnevnim satima položeni vijenci i zapaljene svijeće ispred ploče s imenima stradalnika. Osim predstavnika javnoga i političkoga života te udruga proisteklih iz posljednjega rata ovom činu nazočili su i članovi obitelji 29 ubijenih civila i 12 vojnika HVO-a.

Uslijedilo je Misno slavlje koje je predslavio biskup Vukšić. Na početku nazočne je pozdravio mjesni župnik don Ivo Tomić koji je između ostaloga kazao: „Svaki puta blagdan Uzvišenja Svetoga križa za nas na Uzdolu je žalosni dan zbog zločina koji se dogodio prije 25 godina.“

U prigodnoj propovijedi vojni ordinarij u BiH najprije je istaknuo kako Crkva danas proslavlja Uzvišenje Svetoga križa i to u petak koji je dan Isusove muke. „Kao vjernici molimo za vječni pokoj ubijenih, za hrabru vjeru članova ožalošćenih obitelji, rođaka i prijatelja, za obraćenje počinitelja zločina, za sprječavanje nasilja i ratova s usrdnom željom da se ovakvo zlo nikada više nigdje ne dogodi“, istaknuo je biskup Vukšić. U nastavku je kazao kako postoje različiti načina sjećanja, molitve i govora.

„Mi smo okupljeni kao Crkva, koja je zajednica vjere. A to da smo zajednica vjere, znači da Crkva nije institut za istraživanje povijesti, niti je sud za raspodjelu zemaljske pravde, ali jest zajednica u kojoj je stalna i neotuđiva moralna obveza na sjećanje, molitvu, sućut, solidarnost i ljubav, ali i na pozivanje nadležnih ustanova na pravednu primjenu zakona, zaštitu i provođenje pravde i izgradnju društvene sloge“, poručio je biskup Vukšić te zaključio: „Po zagovoru svih hrvatskih mučenika i svih nevinih žrtava neka se poruka današnjega blagdana Isusova križa i žrtava s Uzdola o načinu sjećanja na prošlo, odgovornosti za sadašnje i brizi za buduće, pretvori u način djelovanja svih ljudi u našem društvu.“

Nakon Svete mise okupljeni su otišli u Memorijalni centar koji se nalazi u blizini stare Crkve na Uzdolu te su tu izmolili opijelo za ubijene Uzdoljane.

Vrijedi spomenuti kako je Uzdol svoj „Veliki petak“ proživio prije četvrt stoljeća na nadnevak 14. rujna. Toga dana pripadnici Armije BiH počinili su strašan zločin u ovome selu te su ubili 29 civila i 12 vojnika HVO-a. Osim tuge zbog gubitka članova, obitelji još više boli i odnos pravosudnih institucija koje do danas nisu donijele presudu za ovaj zločin. Trenutno se pred Sudom BiH vodi postupak protiv Envera Buze zapovjednika Samostalnog prozorskog bataljuna koji je izravno sudjelovao u akciji na Uzdolu. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    7. kolovoz 2019.

    Papa Francesco, udienza generale in aula Paolo VI

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: