Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

17. srpanj 2019.

Vijesti

Poznan, 14. rujan 2018.

VOLONTERSTVO I KATOLIČKA CRKVA U EUROPI

Drugi dan plenarnog zasjedanja CCEE-a predstavljeni rezultati studije kojom su obuhvaćeni podaci iz 29 europskih zemalja

Drugi dan plenarnog zasjedanja Vijeća europskih biskupskih konferencija u Poznanu u petak, 14. rujna imao je temu „Europa: solidarnost u oblikovanju savjesti i u društvima". Na marginama zasjedanja don dr. Wojciech Sadlon sa Zavoda za statistiku Katoličke Crkve, jednog od najznačajnijih zavoda za statistiku u Poljskoj i najvažnijeg statističkog instituta u Poljskoj, predstavio je rezultate studije pod nazivom „Prema duhu volonterstva. Volonterstvo i Katolička Crkva u Europi" (Towards spirituality of volunteering. Volunteering and Catholic Church in Europe).

Volontiranje oblikuje modernu Europu i predstavlja praktični oblik solidarnosti, rekao je u uvodnom dijelu don Wojciech. Volontiranje se ne tiče samo onoga što činimo ili kako se ponašamo. Volontiranje se tiče značenja i podrazumijeva duhovnost. Zato se volontiranje i religija usko isprepliću. Vjera i vjerske organizacije ključne su komponente volonterstva i pridonose duhu solidarnosti u Europi. Katoličanstvo utjelovljuje važan aspekt tog europskog duha solidarnosti. Nijedna druga institucija u Europi ne doprinosi toliko širokom polju volontiranju i promiče tako raznovrsne oblike volontiranja kao što to čini Katolička Crkva. Pojam volonterstva uključuje kršćansku viziju čovjeka kao „slobodne osobe", istaknuo je.

Na području volonterstva može se razlikovati oblik katoličkog volontiranja, to jest volontiranje povezano s crkvenim ustanovama i/ili motivirano katolištvom.

Predstavljajući studiju o volontiranju i posebno „katoličkom volontiranju" u Europi don Wojciech Sadlon je istaknuo kako se ona temelji na postojećim podacima i istraživanjima o volontiranju u Europi, kao i rezultatima rada stručne skupine u kojem su sudjelovali stručnjaci iz 27 europskih biskupskih konferencija koji predstavljaju 29 zemalja. U njemu su sudjelovali nacionalni stručnjaci 'katoličkog volontiranja'. Od stručnjaka je zatraženo da odgovore na 29 otvorenih pitanja. Odgovori su analizirani u Zavodu za statistiku Katoličke Crkve u Poljskoj, rekao je dr. Wojciech te u nastavku predstavio najvažnije zaključke istraživanja.

U gotovo svim europskim zemljama katoličke organizacije i institucije imaju svoj „autonomni" pravni (građanski) status. Katoličke organizacije su priznate od države kao ravnopravne s pravnoga aspekta s civilnim nevladinim ili neprofitnim organizacijama (nevladinim organizacijama).

Procjenjuje se da je u Europi više od 100 milijuna odraslih uključeno u volontiranje. To znači da je u zemljama Europske unije oko 22-23% osoba starijih od 15 godina aktivno uključeno u neki oblik dobrovoljnog rada. Vjerske organizacije predstavljaju treći najvažniji sektor volontiranja u Europi, nakon sporta i obrazovanja. Vjerska uvjerenja su presudni motiv za volonterstvo.

Europljani i crkvene vlasti imaju vrlo pozitivan stav prema volontiranju. Posebno u „starim demokracijama" volontiranje se pretvara zalaganje koje je više orijentirano na projekte i više je neformalne naravi (povremeni angažman). U tim zemljama volontiranje je također pod sve većim utjecajem profesionalizacije.

Volontiranje je sve više obilježeno međunarodnom suradnjom i utjecajem „duha solidarnosti u Europi". U zapadnim zemljama volonterstvo i treći sektor su dobro institucionalizirani. Država i javni programi potiču porast volontiranja. S druge strane postoji rizik od „merkantilizacije" volontiranja u smislu odvajanja volontiranja od spontane aktivnosti i podređivanje individualnim programima i karijeri.

Volonterstvo je platforma za susret katolika i nekatolika. Mnogo je katolika angažirano u 'nekatoličkom volontiranju'. Postoje jednako tako nekatolici koji volontiraju u katoličkim organizacijama. Privlači ih pozitivna slika Crkve ili naprosto praktična pitanja. Međutim, općenito uzevši, nema konkurencije između katoličkog i nekatoličkog volonterstva. Zato volontiranje predstavlja oblik međureligijskog dijaloga i ekumenizma.

Iako se u nekim zemljama volonterstvo u većini zemalja svodi na neki oblik socijalnog rada, volontiranje je u većini zemalja uključeno u mnoga područja pastoralnog rada, ne samo u socijalni pastoral nego i u župe pa čak i u liturgiju.

U nekim zemljama objavljeni su crkveni dokumenti o volontiranju. Crkva se referira na volonterstvo kad podržava praktične inicijative i u izjavama pojedinih biskupa.

Prepoznatljivo obilježje „katoličkog volontiranja" temelji se na različitim vrstama djelovanja. Obuhvaća također kontekst Katoličke Crkve promatrane kao institucije koja na poseban način ulijeva povjerenje. Prema nekim stručnjacima katoličko volontiranje temelji se na katoličkom identitetu, katoličkom učenju i moralnim načelima.

Općenito, volonterski rad povezan je sa širokim spektrom motiva, od psiholoških, poput radosti i užitka, do teoloških kao što su „poziv" i „poslanje". „Katoličko volonterstvo" opisuje se na različite načine: kao sastavni dio volontiranja općenito ili kao specifično kršćansko djelovanje.

Prema stručnjacima odnos između volontiranja i vjere također je složen. Pogotovo u zemljama gdje religija ima pluralni karakter volontiranje pruža priliku za ekumenizam. Neki stručnjaci ističu da volonterski rad odgovara obvezi prema vjerskoj zajednici i podrazumijeva katoličko moralno poučavanje. Promicanje volonterstva potiče također zalaganje za katoličku zajednicu. Volontiranje također ima učinke na odgoj i naobrazbu. Volontiranje pozitivno pridonosi društvenoj ulozi Crkve. Vjera je također važna motivacija za volontiranje. U nekim je slučajevima istaknuto da je praktična veza između volontiranja i vjere preslaba.

„Katoličko volontiranje" također predstavlja prigodu za evangelizaciju i pastoralnu službu mladih. Neki nekatolici koji volontiraju u katoličkim organizacijama, poglavito mladi, obraćaju se katoličkim organizacijama u svojem traganju za duhovnošću. Mnoge zapadne zemlje nude dobro organizirane programe volontiranja za mlade u tim zemljama, rekao je don Wojciech Sadlon predstavljajući rezultate studije o volonterstvu, poglavito „katoličkom volonterstvu" u Europi. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    14. srpanj 2019.

    Francesco: l’amore si esprime con la misericordia verso chi è nel bisogno

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2019 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: