Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

27. rujan 2020.

Vijesti

Vatikan, 14. rujan 2018.

PAPA: BITI MILOSRDAN JE KRŠĆANSKI STIL

Propovijed Svetog Oca tijekom jutarnje Mise u Domu svete Marte, 13. rujna

Polazeći od evanđelja liturgije dana (Lk 6,27-38) papa Franjo je, 13. rujna 2018. u propovijedi na jutarnjoj Misi u Domu svete Marte u Vatikanu ponovo pojasnio po čemu se razlikuje kršćanski stil ističući da nije lako biti kršćanin, ali to čovjeka čini sretnim. Put na koji nas usmjerava nebeski Otac put je milosrđa i nutarnjega mira. Gospodin nam uvijek, kroz blaženstva i djela milosrđa pokazuje, kakav bi trebao biti život učenika.

Na poseban su način u središtu današnje liturgije četiri stvari koje pokazuju kako treba živjeti kršćanski – primijetio je Sveti Otac i istaknuo – Ljubite svoje neprijatelje, činite dobro onima koji vas mrze, blagoslivljajte one koji vas proklinju, molite za one koji vas zlostavljaju. Kršćani nikada ne bi smjeli ogovarati ili vrijeđati jer to samo izaziva rat, nego bi trebali uvijek nalaziti vrijeme za molitvu za neugodne ljude.

To je kršćanski stil, to je kršćanski način života. Ali, ako ne radimo te četiri stvari? Ako ne ljubimo neprijatelje, ne činimo dobro onima koji nas mrze, ne blagoslivljamo one koji nas vrijeđaju i ne molimo za one koji se loše ponašaju prema nama, jesmo li kršćani? – upitao je papa Franjo i odgovorio – Kršćani ste jer ste primili krštenje, ali ne živite poput kršćana. Živite poput pogana, po duhu ovoga svijeta.

Naravno, lakše je govoriti protiv neprijatelja ili onih koji pripadaju različitoj stranci, ali kršćanska logika ide protiv struje i slijedi "ludost križa" – rekao je Papa i napomenuo – Naš je krajnji cilj ponašati se kao djeca nebeskog Oca.

Samo milosrdni sliče Bogu Ocu – naglasio je Sveti Otac i nastavio – Budite milosrdni, kao što je Otac vaš milosrdan. To je put koji ide protiv duha ovoga svijeta, koji misli suprotno i ne optužuje druge. Jer među nama je veliki tužitelj, onaj koji nas neprestano optužuje pred Bogom kako bi nas uništio. Đavao, on je veliki tužitelj. Kada prihvaćamo tu logiku optuživanja, psovanja i činjenja zla, prihvaćamo logiku velikog tužitelja koji uništava. On ne poznaje riječ "milosrđe", ne zna za milosrđe, ali ga je doživio. To je kršćansko milosrđe.

Život se odvija između dva poziva: onoga Oca nebeskog i onoga "velikog tužitelja" koji nas potiče da optužujemo druge kako bismo ih uništili. No, on je taj koji nas uništava! Ne možete to činiti drugima – upozorio je papa Franjo i naglasio – Ne možete prihvatiti logiku tužitelja. Netko bi mogao reći: Ali, oče moramo optuživati. Da, optužite sami sebe. To će biti za vaše dobro. Jedina optužba koja je dozvoljena nama kršćanima jest da optužimo sami sebe. Prema drugima možemo gajiti samo milosrđe, jer smo djeca milosrdnoga Oca – zaključio je Papa. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. rujan 2020.

    Papa Francesco: Prepariamoci al prossimo Congresso Eucaristico a Budapest

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: