Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. rujan 2020.

Izdvajamo

Visoko, 2. rujan 2018.

XXI. Redovnički dan u BiH

U subotu, 1. rujna u samostanu Sv. Bonaventure u Visokom, upriličen je XXI. Redovnički dan u Bosni i Hercegovini koji je okupio oko 250 sudionika, javlja nedjelja.ba.

Nakon okupljanja, program je započeo Zazivom Duha Svetoga, a potom su pozdrave uputili: dr. fra Miljenko Šteko, predsjednik Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije; mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki te fra Franjo Radman, gvardijan visočkog samostana.

Redovnički dan koji je okupio: isusovce, Klanjateljice Krvi Kristove, Školske sestre franjevke iz Sarajeva i Mostara, Marijine Misionarke, Služavke Maloga Isusa iz Sarajeva i Splita, Milosrdnice Sv. Vinka Paulskog, salezijance, Kćeri Božje Ljubavi, franjevce iz Sarajeva i Mostara, Misionarke ljubavi i karmelićane, moderirala je provincijalna poglavarica sestara milosrdnica Sarajevske provincije s. M. Julijana Djaković, a susretu je nazočila i s. Ana Marija Antolović, predsjednica Hrvatske redovničke konferencije.

U prvom dijelu susreta predavanje Duhovna zvanja u suvremenom svijetu – izazovi i perspektive održao je mr. sc. don Damir Stojić, član Hrvatske salezijanske provincije Sv. Ivana Bosca. Nakon predavanja uslijedila je rasprava i stanka, a zatim i prigoda za sakrament pomirenja.

Euharistijsko slavlje u samostanskoj crkvi predslavio je biskup Semren u koncelebraciji s oko 25 svećenika.

On je u prigodnoj propovijedi, govoreći o zvanjima, istaknuo važnost njegovanja odnosa s Gospodinom, kroz molitvu, zajedništvo s Isusom i kontemplaciju.

Misno slavlje skladnim pjevanjem animirali su bogoslovi Franjevačke provincije Bosne Srebrene, pod ravnanjem i sviranjem fra Emanuela Josića.

Nakon objeda koji je uslijedio poslije mise, upriličeno je razgledavanje franjevačkog samostana, gimnazije i arheološkog područja Mile – mjesta prvog samostana Sv. Nikole, koje je u vrijeme srednjovjekovne Bosne bilo krunidbeno i grobno mjesto bosanskih kraljeva te sjedište franjevačke vikarije.

Potom je priređen prigodni kulturno-rekreativni program kojeg su, u prvom dijelu, vodila dvojica sjemeništarca uz dva kratka filma, a povijesni dio vodio je fra Ivan Nujić, dok je fra Mirko Majdandžić animirao ostatak programa.

Ovaj XXI. redovnički dan, prigodnim obraćanjem, zatvorila je potpredsjednica Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine, mr. s. Kata Karadža. (kta)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    23. rujan 2020.

    Papa: la tutela della vita sia priorità

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: